Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Can Dostunuzu E-Devlet Üzerinden Sahiplenmek İster misiniz?

Can Dostunuzu E-Devlet Üzerinden Sahiplenmek İster misiniz?

Sahiplenebileceğiniz evcil hayvanları, e-Devlet üzerinden görmek ve çevrim içi sahiplenme başvurusu yapmak ister misiniz?

Sokak hayvanları için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri onlar için yuva olmak veya onlara yuva bulmak. Özellikle de onlara yönelik kitlesel nefretin ve bazı barınaklardaki ölümcül koşulların sıkça gündeme geldiği böyle bir dönemde…

Şimdiye kadar işin içine yaratıcılığın karıştığı birçok sahiplendirme projesine yer vermiştik. HAÇİKO’nun sokak hayvanlarının ofisler tarafından sahiplenilerek sıcak bir yuvaya kavuşmasını sağladığı Minik Dostlar İş Arıyor bana göre en iyi projelerden biriydi. Terapist kedi ya da antrenör köpek gibi iş ilanlarıyla barınak hayvanlarını yuvalandıran Sydney Dogs & Cats Home adlı barınak ve Pedigree’nin Zoom üzerinden sahiplendirme projesi de dikkate değerdi. Kadıköy Belediyesi’nin Sevgililer Günü filmi de akıllara kazınan farkındalık kampanyalarından biriydi. Bu filmde, kamera karşısına geçen ünlü oyuncular, tıpkı sevgiliyle ilk tanıştıkları günü anlatır gibi can dostlarıyla karşılaştıkları anları anlatıyorlardı. Belki de artık bu karşılaşmaları çok uzaklarda aramaya gerek kalmadı.

E-devlet üzerinden hayvan sahiplendirme, ne gibi avantajlar sağlayabilir?

Eskiden ilgili kuruma giderek halletmek zorunda olduğumuz birçok resmi işlemi artık e-Devlet üzerinden gerçekleştirebiliyoruz. Peki hayatımızın bu derece parçası olmuş bir siteyi, neden hayvan sahiplenmek için de kullanmayalım? Son dönemde bazı belediyelerin barınaklarının e-Devlet üzerinde sorgulanabildiğini fark edenleriniz olmuştur.

e-devlet hayvan sahiplenme

Şu anda Türkiye genelinde yaygınlaşmış bir uygulama olmadığının altını çizerek başlayayım söze. Siteye giriş yaptıktan sonra barınaklardaki listeleri görmek için izlenen adımlar da şimdilik pek kullanıcı dostu sayılmaz. Farklı arama terimleriyle bolca deneme yapmış biri olarak işinizi kolaylaştırayım; arama çubuğuna “hayvan sahiplenme” terimini girdiğinizde çıkan sonuçları takip edin. Bu aramayı yaptığınızda sadece Büyükçekmece, Bağcılar ve Keçiören Belediyelerinin barınaklarına erişim olduğunu göreceksiniz. Büyükçekmece’nin sayfasında 2021’den kalma fotoğrafsız ilanlar var. Bağcılar’ın ise ilk adım olan “hayvan türü seçimi” menüsü bile aktif hale gelmemiş. Dolayısıyla aslında sorgulama yapamıyorsunuz. Diyebiliriz ki e-Devlet’i hayvan sahiplendirme için en aktif kullanan belediye şu anda Keçiören Belediyesi.

Keçiören Belediyesi, barınaktaki hayvanların fotoğraflarını, yaşlarını, aşı durumlarını, sahiplenecek ailede aranan kriterleri ve diğer detayları aktif olarak sisteme giriyor. Ayrıca sahiplenilen hayvanlar için de “sahiplenildi” şeklinde güncelleme yapıyor. Keçiören Belediyesi, barınak sorgulama sayfası yerine evcil hayvan sahiplenme sayfası oluşturmuş. Bu da daha pratik olmuş. Tüylü dostunuzu seçtiğinizde hemen altındaki butonla sahiplenmek için başvuru yapabiliyorsunuz.

e-devlet hayvan sahiplenme

Dileriz, zamanla e-Devlet üzerinden sahiplendirme yaygınlaşır ve daha aktif hale gelir. Kara kış kapıdayken sokaktaki canlara bolca yuva bulmaya ihtiyaç var. Ayrıca barınakların şeffaflığının sağlanabilmesi ve bu konuda belediyelerin yeniden güven kazanabilmesi için de önemli bir adım olur. Hatta e-devlet üzerinden yapılan sahiplendirme, hayvanların sokağa atılması veya şiddete uğraması gibi durumlarda sorumlunun takip edilmesini ve ceza almasını kolaylaştırabilir belki. Siz ne dersiniz?

Sokak hayvanları için yapılan mobil uygulamalara kedi-köpek evi kampanyalarına ve farkındalık çalışmalarına buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: e-Devlet 

 


Bigumigu Yazarı
| GENEL