Güneş altında söylenmemiş söz yoktur, derler. Her fikir dünyanın bir yerlerinde daha önceden yapılmış, işlenmiş olabilir. Reklam ajansları da bunu fark etmiş olacaklar ki, yaratıcılık adına yapılmamış olanı bulmaya çabalamak yerine yapılmasına tenezzül bile edilmemiş olana yöneldiler bugünlerde: Sıkıcılık. IKEA’nın içerisinde hiçbir şey olmayan preroll’ları ya da fısıltıyla ürünlerin anlatıldığı bimek bilmez ASMR işi, Eti Tutku’nun hipnotize eden videoları… Bu işlerde yaratıcı fikir veya heyecanla seyrettirecek bir hikaye yok; sıradanlık ve rutin var aslında. Bu çizgide yeni bir iş de Samsung çamaşır makinesi için geldi.
Samsung UK için hazırlanan 66 dakikalık film; bir ailenin QuickDrive çamaşır makinesinde yıkadığı çamaşırlara dair. Daha doğrusu sadece bundan ibaret. 66 dakika boyunca yıkanan çamaşırlar, dönen çamaşır makinesinin hipnotize edici etkisi. İçeriğe gayet uygun olarak “Washing Machine” adını taşıyan film, geçtiğimiz hafta Londra’da bir sinemada ve ertesi gün YouTube üzerinde gösterime girdi.
Nyman’ın Müziğiyle Yaratılan Şiirsellik
Film için dünya çapında ödüllü filmlerin müziğini yapan ünlü besteci Michael Nyman ile çalışılmış. Nyman, çamaşırları yıkamakta olan çamaşır makinesine etkileyici bir müzikle eşlik ediyor. Bu da filmi tuhaf bir sanat eserine çeviriyor denebilir aslında. Bir çamaşır makinesinin tam programını yıkama, durulama ve sıkma aşamalarıylaan be an yansıtan film; makinenin monotonluk içinde dönmesi, suyun girişi, kazanın arada duruşu ve tüm bunlara eşlik eden Nyman ile şiirsel denebilecek bir etki yaratıyor.
Nyman, görsel o kadar bu kadar tekrar eden, sıradan hatta yavan bir görüntüye müzik yapma fikrinin kendisine ilginç geldiğini söylüyor. Normalde bir filmde ekrandaki drama ile müziğine yön verirken veya orada olan biteni sesler ile ifade etmeye çalışırken burada sıradanlığı geçip hipnotik etkiyi artırmanın bir yolunu aramış. Bu filmin çalıştığı en mekanik film olduğunu söylerken, bunun müziğinde yarattığı etkinin de ilgisini çektiğini söylüyor. Değişimler, tekrarlar ve müziğin çamaşır makinesinin yıkama süreciyle olan bağlantısı keşfetmekten keyif aldığı alanlar olmuş.
Araştırmanın Ortaya Çıkardığı Garip Gerçek
Filmin arka planında filme ilham veren bir araştırma var. Samsung yaptığı araştırmada İngiltere’de insanların ortalama 1481 saatlerini çamaşır makinesinin döngüsünü seyrederek geçirdiklerini ortaya çıkarmış. Yani hayat içerisinde 61 gün. Bu araştırma gerçekten. önceden tahmin edilemez bir iç görüyü ortaya çıkarmış. Kedilerin çamaşır makinesi seyretmeyi sevdiğini bilirdik de insanlarınki beklenmedik bir sonuç aslında.
Dolayısıyla bu uzun ve içerisinde yıkanan çamaşırlardan başka hiçbir şey olmayan film, şaşırtıcı bir şekilde “Hayat çok kısa” (#LifeIsTooShort) diyor. Bunu da makinenin çamaşır yıkama işini performanstan ödün vermeden yarıya indirmesine bağlıyor. Çamaşır makinesinin hipnotik etkisini sevenler için zaman kazandıran bir özellik.
Şahsen ben 66 dakika bir çamaşır makinesi seyredemem muhtemelen ama kampanyanın çıkış noktasının ve uygulamasının etkileyici olduğunu da kabul etmek gerek. Bir marka için de sıkıcılıktan korkmadan böyle bir hamle yapmak aslında oldukça cesur bir hareket. Üstelik ASMR çılgınlığı düşünüldüğünde, bu filmin de YouTube üzerinde kendine bir hayran kitlesi toplaması gayet olası.
Filmin fragmanı:
TV reklamı:
Filmin kendisi:
Künye:
Reklamveren: Samsung UK
Yönetmen: Peter Mountstevens
Yapımcılar: Max Gheysens, Sam Corry
Müzik: Michael Nyman
Görsel: Samsung