Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Marvel Dünyasına Hoşgeldin X-Men: Disney Fox’u Satın Aldı

Marvel Dünyasına Hoşgeldin X-Men: Disney Fox’u Satın Aldı

The Walt Disney Company, şirket bünyesindeki bazı işletmelerin satışını takiben, 21st Century Fox, INC.‘i, 52.4 milyar dolar hisse karşılığında satın alıyor.

Bir gün Prenses Leia, Deadpool, Wolverine, Bart Simpson ve Rapunzel oturuyorlarmış. Hayır size saçma bir fıkra ya da hikaye anlatmıyorum. Disney ve 21st Century Fox şirketlerinin el sıkışmasından bahsediyorum.

14 Aralık 2017 günü The Walt Disney Company ve 21st Century Fox tüm dünyaya artık birlikte olduklarını duyurdular. Bu bir ortaklık değildi; Disney bu anlaşmayla birlikte 21st Century Fox’u, 20th Century Fox Film ve TV Stüdyoları, National Geographic Partners gibi kablo ve uluslararası TV işletmeleri de dahil olmak üzere, yaklaşık 52,4 milyar dolarlık hisse (nihai rakam ayarlamalara tabi olarak değişebilecektir) karşılığında satın aldı. Bu satın alım anlaşmasında, Disney’in en yüksek kalitede markalı eğlence içeriği sunma konusundaki kararlılığının etkili olduğu gayet açık.

Disney bu satın almayla birlikte amaçlarını gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaştı. Böylece daha ilgi çekici içerikler sunma, dünya çapındaki tüketiciler ile daha doğrudan ilişki kurabilme ve konum ve tercihlerinden bağımsız olarak müşterilerine daha değerli eğlence deneyimleri sunma imkânı yakalayacak. Ayrıca satın alma işleminden önce 21st Century Fox, Fox Broadcasting Network ve kanallarını, Fox News Channel, Fox Business Network, FS1, FS2 ve Big Ten Network’ü yeni bir şirket bünyesinde toplanarak hissedarlarına satışı gerçekleştirilecek. Hulu ve Sky gibi yerlerde bulunan Fox hisseleri de Disney’e geçecek. Şirket aynı zamanda 21st Century Fox‘un 13,7 milyar dolarlık net borcunu da üstlenecek. Satın alma anlaşmasındaki fiyat toplamı 52,4 milyar dolar net hisse değerlemesine ve 66,1 milyar dolarlık bir satın alma işlemine karşılık geliyor böylece.

Tüm Marvel Sinematik Evrenleri Birleşin!

Disney’in 21st Century Fox’u alması çok önemli haber. Çünkü bu satın almayla birlikte yıllardır 21st Century Fox’ta yayın hakları olan Fantastic Four, X-Men, Deadpool gibi Marvel karakterleri artık anlaşma gerektirmeksizin Disney’in 2009’da satın aldığı Marvel Studios’la birlikte film çekebilecekler. Böylece Spider-man Homecoming filminden önce uzunca bir süre internette okuduğumuz “Spider-man Marvel evrenine nasıl dahil olacak, olması gerekiyor” gibi haberler duyamacağız artık. 2015 yılında özellikle Marvel Studios, Sony ve Fox’daki karakterlerinin hakları için çokça görüşme yapmıştı hatta bu görüşmenin belgeleri internete dahi düşmüştü.

Marvel sevenler için bu çok güzel bir haber. X-Men uzun yıllardır Marvel severler tarafından sinematik evrene dahil edilsin diye bekleniyor. Fantastic Four ise bu sayede belki güzel bir film olarak sinema aktarılma şansı yakalayabilecek. Şirketlerin anlaşmaya varamamasından ötürü Avengers ve X-Men köken hikayeleri farklı olan Quicksilver ve Scarlett Witch böylece tek bir çizgide de oturtulup kullanılabilir. Belki de 2019’da gelecek olan Avengers: Infinity War filminde Doctor Doom ve Galactus gibi kötüleri dahi görebiliriz.

Medya devi ayrıca Netflix ile Marvel için bir anlaşma yapmıştı geçmişte. Daredevil, The Defenders gibi yapımlarla birçok karakterinin dizisini Netflix Originals olarak yayınlamaya başlamıştı. Kasım Ayında Wall Street Journal’in yayınladığı bir rapora göre medya devi, Netflix’ten kendi platformunu açacağından bu anlaşmadan çekilecekti. Disney’in Strateji Departmanı Müdürü Kevin Mayer bu hareketi bir anti-Netflix olarak değil, pro-Disney hareketi olarak gördüklerini açıklamıştı. Şu an için Hulu hakları ve Disney’in kendi platform fikri nasıl şekillenecek göreceğiz. Ansızın yeni Marvel dizilerini Hulu’da da izleyebiliriz.

Star Wars’ın Kayıp Parçası Disney’e Ulaştı

Disney, LucasFilm’i 2012’de satın aldığında Star Wars: A New Hope (Yıldız Savaşları: Yeni Umut) filminin hakkını geçmiş film anlaşmasında bulunan bir maddeden ötürü alamamıştı. Bu yüzden de yeni ve iyileştirilmiş kopyalarını tekrardan piyasaya sürdüğünde A New Hope hep orijinal haliyle kalıyordu. Şimdi ki satın almayla A New Hope gibi çok önemli bir yapboz parçası da yuvaya geri döndü.

Disney, Fox’u da satın alınca alt markaları iyiden iyiye genişledi. Artık sadece Pixar, Marvel, LucasFilm, Disney Prensesleri yok. 21st CenturyFox sayesinde Avatar ve The Simpsons gibi önemli yapımlar da var. Fox TV’nin son yıllarda dünya çağında ses getiren dizileri This is Us ve The Americans gibi yapımlar da Disney’de.

Gelecekte sanıyorum değişik karmalar izleyeceğiz ya da okuyacağız. Umarım tüm karakterlerin ellerinde olmasını çok abartmazlar. Evrenlerini bir çorbaya dönüştürmezler. Ne kadar tüm şirketler tek bir yerde birleşiyor olsa da bizlerin izleyici olarak bu birleşmelerden çok da zarar görmemesi gerekiyor.

1935’te yola 20th Century Fox adıyla çıkan 21th Century Fox, bakalım Disney ile birlikte nasıl gelişmeler yaşayacak?

Görsel: Youtube
Manşet görseli Bigumigu tarafından düzenlenmiştir.