Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çağdaş Sanatçıların Katılımıyla 2021 IKEA Sanat Etkinliği Koleksiyonu

Çağdaş Sanatçıların Katılımıyla 2021 IKEA Sanat Etkinliği Koleksiyonu

6. IKEA Sanat Etkinliği Koleksiyonu, Daniel Arsham ve Sabine Marcelis gibi çağdaş sanatın önemli isimleriyle iş birliği içinde hayat geçirildi.

Sanatı demokratikleştirmeyi ve herkes için erişilebilir kılmayı hedefleyen IKEA, Sanat Etkinliği Koleksiyonu geleneğini bu yıl da sürdürüyor. Koleksiyon, sanat eserlerini işlevsel gündelik nesnelere dönüştürüyor. Bu yıl koleksiyon için iş birliği yapılan sanatılar Daniel Arsham, Sabine Marcelis, Humans Since 1982, Gelchop ve Stefan Marx.

İsveçli mobilya devi, dünyanın dört bir yanından sanatçılarla çalıştığı IKEA Sanat Etkinliği Koleksiyonu‘nun ilkini 2015 yılında hayata geçirmişti. Projenin amacı, tasarım aracılığıyla sanat eserlerini kutlamak. Bu yıl altıncısı gerçekleşen seri için IKEA yine farklı ülkelerden ve farklı arka plana sahip sanatçıları davet etti.

IKEA’ya göre sanatın üst düzey kültürün ve tasarımın kitle kültürünün bir parçası olduğu fikri artık geçerli değil

IKEA sanat etkinliğinin yaratıcı lideri Henrik Most etkinliği şöyle açıklıyor: “Sanat ve tasarımda çeşitliliği yansıtmak için dünyanın dört bir yanından farklı sanatçılarla çalışmayı tercih ediyoruz. Sanatçı olmanın ya da tasarımcı olmanın tek bir kulvarda kalmanız gerektiği anlamına gelmediğini, farklı alanlarda çalışabileceğinizi ve bu yeni hareketin günümüzün hem tasarım hem de sanat sahnelerinde derin bir etkisi olduğunu göstermek istiyoruz.”.

Koleksiyon, yaratıcılığa saygı gösterirken işlevselliği de ortaya koyan 10 ev mobilyasından oluşuyor. Parçaları; Sabine Marcelis‘in duvar dekorasyonu niteliğindeki aydınlatma parçaları, Daniel Arsham‘ın duvar saati, Gelchop‘un Allen anahtarı temalı masa lambası ve feneri, Stefan Marx’ın vazoları ve Humans Since 1982’nun drone heykellerinden oluşan duvar süslemeleri şeklinde listeleyebiliriz.

Koleksiyondaki her parça pratik bir işleve sahip ve aynı zamanda da bir sanat nesnesi. IKEA’ya göre sanatın üst düzey kültürün ve tasarımın kitle kültürünün bir parçası olduğu fikri artık geçerli değil. İkisi birlikte harikalar yaratıyor ve sihrin en çok gerçekleştiği yer de burası. Parçalar, Nisan 2021’de dünya genelinde IKEA mağazalarında ve çevrim içi olarak satışa sunulacak.

Görsel: IKEA