Tek kullanımlık kahve bardaklarının ardında tasarım açısından önemli bir zihinsel emek yatıyor. Yalnızca kapaklarının ardında yatan tasarım zekasını, Louise Harpman ve Scott Specht’in kapak koleksiyonunu anlatan kitapta görebilmek mümkün. Elbette bu zekanın, insana dair çoğu buluşta olduğu gibi bir noktada açık verdiğini de kabul etmek gerekiyor. Bu açık, tek kullanımlı olması ve geri dönüşümünün zor olması nedeniyle tek yuvamız olan gezegenimize verdiği hasar. ButterflyCup’ın kendi adını taşıyan tasarımı ise bu hatadan geri dönebileceğimizi gösteren çok daha zekice ve etik bir adım.
Dünyanın en çevre dostu tek kullanımlık bardağı: ButterflyCup
ButterflyCup‘a göre İngilizler yılda 2,5 milyar kahve bardağını çöpe atıyor. Bu da dakikada yaklaşık 5.000 bardağa eşit. Üstelik her 400 bardaktan yalnızca biri geri dönüşüme gidiyor. Çoğu bardak geri dönüştürülemiyor. Bunun nedeni de plastik kaplamalarının bunu yapmayı zorlaştırması. Buna ek olarak, çoğu bardak tasarımında bardak kısmı kağıttan, kapak ise plastikten yapılmış. Dolayısıyla bunların ayrıştırılması ve ayrı ayrı geri dönüşüme girmesi gerekiyor. Bu da ne yazık ki geri dönüşüme engel teşkil ediyor. ButterflyCup, kapaksız ve plastik astarsız tek parça bir bardak tasarlayarak bu sorunu ortadan kaldıyor. Ayrıca fincanın dışında kullanılan mürekkeplerin tamamı bitki bazlı. Dolayısıyla tamamen doğa dostu bir tasarım karşımızda.
Bardak, kolayca geri dönüşüm sistemine girebiliyor, doğaya karışması durumunda ise tamamen çözünebiliyor
Hepsi bir arada tasarım, ağızlıklı bir bardak şeklinde. Kağıt kanatlar, kabın doldurulmasına izin vermek için yukarı açılabiliyor ve ardından bir kapak görevi görmesi için aşağı katlanabiliyor. Sıçramaları, sızıntıları ve damlamaları tam anlamıyla önleyebildiği iddia edilen bardak, şu anda patentli bir tasarım.
Plastik kaplamanın olmaması, kullanıldıktan sonra normal bir kağıt geri dönüşüm kutusuna veya evdeki kompost kutusuna atılabileceği anlamına geliyor. Oldu ki sorumsuz bir tüketicini bu bardağı kullandıktan sonra yere attı. Biyolojik olarak tamamen bozunabilir olduğundan doğaya da zarar vermiyor.
Bardak, İngiltere sınırlarını aştı ve 20 ülkede kullanıma girmek üzere çoktan kabul gördü. Şirketin kurucusu Tommy McLoughlin büyük kahve zincirleriyle sürekli görüşme halinde olduklarını belirtiyor ve bu kahve devlerinin hızla ButterflyCup’a geçiş yapabilmelerini umuyor.