Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Burger King Duyulara Hitap Ediyor

Burger King Duyulara Hitap Ediyor

David SP, Burger King Brezilya için hazırladığı reklam filminde sesle tanımı görsel tanımın önüne koyarak engelli bireylere öncelik veriyor.

Gıda reklamlarındaki ilk amaç görsel işitsel duyuları harekete geçirerek insanların iştahını açmak ve ürüne teşvik ettirmektir. Reklamda gösterilen ıtır çıtır patatesler veya hamburgerin içindeki akışkan çedar peyniri hafızalarda yer edinir. Dolayısıyla müşteri bir sonraki deneyiminde o markadan reklamında gördüğü ürünü deneyimlemek ister. Burger King duyuları sergilemenin alternatif bir yolunu denerken aynı zamanda engelli bireylerin katılımını teşvik edecek bir reklam filmi hazırladı.

David São Paulo tarafından hazırlanan “BK Blind” isimli kampanyada hamburgerleri dokunuşlarıyla tanımlayan görme engelli birey Eduardo yer alıyor. Eduardo kendisine sunulan iki Bing King ve Double Cheddar hamburgerlerini deniyor. Deneyimlerini de “çedar patlaması” ve “yumuşak susamlı ekmek” gibi ifadeler kullanarak tarif ediyor. 30 saniyelik reklam filminde Burger King hamburgerlerinin tanımlanması dışında Eduardo’nun neşeli kimliği de ön plana çıkıyor.

Reklam sesle tanımı ön plana çıkarıyor

Reklam ürün tanıtımından öte sesli açıklama ve altyazılarıyla da önem taşıyor. Secondary Audio Programming (SAP) görsel sahnelerin tanımlaması için kullanılıyor. Burger King bu reklam filminde ses tanımını görselin önüne alarak birincil özellik yapıyor. Reklamın başındaki açıklamaların, Eduardo’nun söylediklerinin ve yaptıklarının yazıyla ve sesle anlatılması görme ve işitme engeli bulunan bireyler için reklamın anlaşılırlığını arttıyor. Bu durum yalnızca görme ve işitme engelli bireyleri birinci plana çıkarmakla kalmıyor aynı zamanda reklamın başından itibaren izleyiciyi reklama çekiyor.

Burger King müşterilerinin özgür hissetmesi için çalışıyor

David SP yaratıcı başkan yardımcısı Rafael Donato kampanyanın engeli bulunan bireylere bakış açısını değiştirdiğini reklamı izleyen herkesin aynı deneyimi yaşayacağını umduğunu belirtiyor. Donato, Eduardo’nun görme engeli bulunmasına rağmen bunu bir eksiklik olarak görmediğini hayatı yaşamaktan ve gülmekten keyif alan iyi bir Burger King aşığı kişi olduğunu ifade ediyor.

Burger King Brezilya’nın pazarlama ve satış direktörü Ariel Grunkraut ise herkesin kendilerini ait olduğu gibi hissetmelerine yardımcı olmaya çalıştıklarını bireylerin özgür hissetmelerini sağlamak için sürekli çalıştıklarını söylüyor. Şirket daha önceleri hayvansal gıda içermeyen Impossible Whopper ile vejeteryanlara özel hamburger çıkarmıştı. Ayrıca Pembe Kutulu Chick Fries ile kadınlara hitap eden ürünlerin renk farkından dolayı benzerlerine göre daha yüksek fiyata satılmasını eleştiren bir kampanya hazırlamıştı.

Künye

Müşteri: Burger King Brezilya
Ajans David SP
Genel Müdür: Sylvia Panico
Yaratıcı Başkan Yardımcısı: Rafael Donato
Yaratıcı Yönetmen: Edgard Gianesi
Metin Yazarı: Bernardo Tavares
Sanat Yönetmeni: Paulo Damasceno
Planlama: Daniela Bombonato, Carolina Silva, Bruno Gomiero
Medya: Márcia Mendonça, Mateus Madureira, Felipe Braga, Renata Oliveira
Sosyal Medya: Lucas Patricio­­­
Prodüksiyon Şirketi: Café Royal
Yönetmen: Joca_Georgia Guerra Peixe
İdari Yapımcı: Moa Ramalho
Ses: Jamute (James Pinto)

Görsel: Youtube