Geçtiğimiz hafta Twitter’ın kurucu ortağı Biz stone yeni bir mobil uygulamayı duyurdu, Jelly. Stone, Jelly’nin yine kurucu ortağı.
Jelly görsel bir soru-cevap uygulaması. Kullanıcılar bu sosyal ağ uygulamasında sorular soruyor ve cevaplar veriyor, bunu da fotoğraflarla ya da çizimlerle destekleyebiliyor.
Geleneksel anlamda değil de günümüzde hayatın içine girmiş teknolojiyi kullanarak nasıl bir arama motoru geliştirilebilir sorusundan yola çıkarak bu uygulamayı yaratmışlar. Bugün Twitter ve Facebook hayatımızın tamamen içinde, bu uygulamaları da çoğu zaman sorularımıza yanıt bulmak için de kullanıyoruz, Jelly de arama yapmanın günümüze uyarlanmış hali.
Dışarda bir gün geçirdiğinizi ve bir yapı gördüğünüzü düşünün, ne olduğunu merak etseniz de telefonla Googlelamak çok isteyeceğiniz bir şey olmayabilir, zaten çoğu şeyi bir soru cümlesi haline getirmek bile zor. Ama Jelly üzerinden fotoğrafını çekip, yapıya ok çıkarıp ne olduğunu sorabilirsiniz. Hali hazırda Twitter ve Facebook listenizden olup Jelly kullananlardan yanıt gelecek.
Quora’nın soru-cevap konseptini hem görsel olarak mobil dünyaya ve gençlere daha yakın tutuyor Jelly, hem de Snapchat’in o ‘anında’ hissini alıyor. Mobil kullanıcı hiçbir şeyi depolamak istemiyor, anında öğrenip eğlenip geçmek istiyor.
Markalar Jelly’yi keşfediyor
Markalar da Twitter ve Vine’ın kardeş uygulaması Jelly’nin farkında. Takipçilere soru sorup kullanıcıları kendi arasında soru-cevap taktiğiyle yarıştırmak zaten çoğu sosyal ağda etkileşimi artırmak için kullandıkları yöntemlerin başında geliyor. 10 Ocak – 14 Ocak arasındaki 4 günde uygulama İngiltere’de en çok indirilen 76., Amerika’da en çok indirilen 45. uygulama oldu iTunes’tan.
Kısa zamanda markalar da bu uygulamayı keşfetti ve doğasında yer almak için hızla giriş yaptı. Elektronik ürünler satış zinciriCarphone Warehouse CES 2014’te teknoloji dünyasına ve mobil dünyaya dair sorular sordu uygulama üzerinden.
İngiliz süpermarket zinciri Asda markası diğer sosyal ağlara da içerik olarak soktuğu soruları Jelly üzerinden de sordu. Markanın sosyal medya direktörüne göre Jelly’de Facebook ve Twitter’daki kadar etkileşim garantisi var fakat uygulamanın şu an kısıtlı sayıda kullanıcısı olması bir engel.
Restaurant zinciri Nando’s da uygulamayı ilk deneyen markalardan. Jelly üzerinden kendi restaurantları ile ilgili sorular soruyor ya da kullanıcıların favori ünlülerinden yola çıkan sorular hazırlayıp etkileşim yaratıyor.
Daha büyük bir marka örneği verelim: Ben and Jerry’s. Aşağıdaki ekran görüntüleri de markanın Jelly’yi nasıl kullandığına ve nasıl yanıt aldığına bir örnek.