Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Reklama Rağmen Yine De Filmekimi!

Bu Reklama Rağmen Yine De Filmekimi!

Kötü görüntü kalitesi, korkunç tipografisi ve klişe söylemleriyle Filmekimi tanıtım filmi; ucuz yerel reklamların başarılı bir parodisi.

Sinemaseverlerin heyecanla beklediği film festivallerinden olan Filmekimi 5 Ekim’de başlıyor. Biletleri bugün satışa çıkan festivalde yine dünyanın dört yanından çeşit çeşit film gösterime giriyor. Yılın merakla beklenen filmlerini ve yaz festivallerinin öne çıkanlarını izleyiciyle buluşturacak olan Filmekimi’nin programında kendi ülkeleri tarafından Oscar adayı seçilen filmler de var. Bu sene İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenlenecek festivalin tanıtımı filmi ise pek de gösterilen filmlerin kalitesinde değil. Zaten esprisi de bu.

“Bu reklama rağmen geliyorsan gerçek bir sinemaseversin” (#bureklamarağmen) mesajıyla yayınlanan tanıtım filmi, ucuz yerel reklamları andırıyor. Reklam ajansı Muhabbet tarafından hazırlanan filmin yapımını Asitane üstlenmiş. Yönetmeni ise Deniz Özgün. Kötü görüntü kalitesi, klişe kalıplar, ucuz bir dış ses, korkunç bir müzik ve kalitesiz bir tipografiyle hazırlanan film; bu tip reklamların başarılı bir parodisi.

“İhraç fazlası ve ithal ödüllü filmlerin” festivalde gösterileceğini vurgulayan reklam, ayrıca konforlu salonlardan ve güler yüzlü personelden de bahsediyor. Daha sonra bu tip reklamların olmazsa olmaza olan bir kalıbı kullanarak “Filmde kalite ve güvenin adresi” sloganıyla da kulaklarımızı tırmalıyor. Bunların akabinde gelen “Since 2002” yazısının korkunç tipografisi ile kitsch’liğin sularına iyice dalıyoruz. Filmin mesajı ise reklamın kötülüğünü vurguluyor ve #bureklamarağmen sloganını veriyor. Bunun ardından da festival duyurusunu yapıyor ve ilgili bilgileri veriyor.

Kötü Reklam Görünümlü İyi Reklam

Yerel reklamların parodisi her ne kadar daha önce de benzerlerini gördüğümüz bir fikir olsa da genelde bu tip parodilerin sorunu, dalga geçtikleri konsepti başarıyla uygulayamamaları oluyor. Kötü görünen bir film yapmak isterken yeterince kötü olunamadığında etki hakkıyla verilemiyor. Bu reklamınsa kötülüğü gerçekten iyi, o çok tanıdık yerel reklamları aratmıyor. Bu anlamda gerçekten başarılı bir parodi olduğu söylenebilir. Düşük bütçeyle de esprili ve insanların ilgisini çekecek, viral etki yaratılabilecek bir reklam yapılabileceğini de gösteriyor.

Yine benzer “kalitede” görsellerle sosyal medya üzerinde desteklenen filme şu an için sosyal medyada eğlenceli tepkiler gelmiş. Özellikle komik görsel ve GIF kullanarak verilmiş cevaplar çok iyi. Ancak bunun yanı sıra filmin ironi, parodi olduğunu tam çözemeyen yorumlar da yok değil. Bu da aslında bence işin komedisini artırıyor.

filmekimi_bureklamaragmen_iksv_muhabbet_türkiye_bigumigu_

Künye:

Reklam Ajansı: Muhabbet
Reklamveren: İKSV
Reklamveren Yetkilileri: Meriç Yirmili, İrem Akev, Kerem Ayan
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Emrah Karpuzcu, Kenan Ünsal
Yaratıcı Ekip: Gizem Oktay, Yaprak Koçak
Stratejik Planlama: Sedcan Altundal
Müşteri İlişkileri: Türkü Yaka, Anıl Erensoy
Yapımcı: Okan Cezayirli
Yapım Şirketi: Asitane
Yönetmen: Deniz Özgün

Görsel: Facebook