Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tepki Nedeniyle Yayından Kaldırılan Hasbro Reklamı Nasıl Kristal Elma Aldı?

Tepki Nedeniyle Yayından Kaldırılan Hasbro Reklamı Nasıl Kristal Elma Aldı?

Hasbro'nun kamuoyu tepkisi nedeniyle yayından kaldırılan reklam filmi Kristal Elma'da ödül kazandı.

Reklam ajansı Muhabbet müşterisi Hasbro için 2016 Aralık ayında yayına giren bir yılbaşı filmi hazırladı. Filmin fikri dünyanın en yaratıcı fikri sayılmazdı, Playstation’ın 1998 tarihli TBWA Simons Palmer imzalı “Le Petit Chef” filmi gibi tek bir şey söylemeye çalışıyordu: Dışarısı fena, evde kal.

Ancak Muhabbet’in Hasbro filminin sert mizahı ülke gerçekleriyle birlikte ele alındığında ortaya sadece kışkırtıcı bir fikir diyemeyeceğimiz seviyede bir münasebetsizlik çıkıyordu. Hasbro filmiyle ilgili tartışmaları bu yazımızdan detaylı bir şekilde okuyup hatırlayabilirsiniz. Bu yazıdaki amacım filmi tekrar tartışmaya açmak değil.

Film yayınlandıktan sonra anında bir tepki furyası doğdu. İnsanlar imza kampanyaları başlattılar. Muhabbet filmi yüklediği tüm video sitelerinden sildi. Hasbro, halkla ilişkiler ajansı aracılığıyla filmi tepkiler üzerine yayından kaldırdığını söyledi ve özür diledi.

Şu anda anlaşılıyor ki Muhabbet müşterisinin özür dileyip yayından kaldırdığı, her yerden tepki gören bu işiyle Kristal Elma’ya başvurmuş, kısa listeye kalmış ve nihayet de Viral Film kategorisinde seçici kurul tarafından bir Kristal Elma’yla ödüllendirilmiş.

Kristal Elma alan bu işi görmek isterseniz ne Muhabbet, ne de Hasbro’nun kanallarında bulamayacaksınız. İnternette videoyu sadece kendi kanallarına yükleyen haber sitelerinin “Hasbro’nun tepki çeken yılbaşı reklamı” gibi başlıklarıyla bulabilirsiniz. Konunun o zaman nasıl bir tepki yarattığına bir örnek vereyim, filmde oynayan Fahrettin Eren Dinler adlı bir oyuncu haberimizde videodan alıp kullandığımız o ünlü bıyık burma karesini haberden kaldırmamız için bize yasal bir uyarı gönderdi. Yani filmin oyuncusu bile filmin görüntüleriyle birlikte anılmak istemiyordu. Dinler’in talebiyle biz görselini haberden kaldırdık ama Google’da Hasbro Reklam araması yaparsanız internet hafızasının bu kareyi bir daha asla unutmayacağını görebilirsiniz.

Bu işe ödül veren seçici kurulda Muhabbet’in yönetici ortağı Kenan Ünsal’ın da bulunduğunu biliyor muydunuz peki? Seçici kurullarda görev almak kolay bir iş değil. Son yıllarda birçok benzer görevi üstlendim ve işleri değerlendirirken bu jürinin değerli üyelerinin de kılı kırk yardığına eminim. Viral film kategorisinde tepki almasına rağmen çok izlenen, çok yayılan işlere ödül vermek mantıklı görülebilir. Ancak tepki nedeniyle ajansın sildiği, markanın özür dilediği bir işe “viral olmuş, çok yayılmış” gözüyle baktılarsa kesinlikle bir hata yaptıklarını düşünüyorum.

Bu arada Muhabbet’in Instagram hesaplarında aldıkları diğer Kristal Elma ödüllerini gururla paylaşırken bu ödülden hiç bahsetmediklerini de farkedebilirsiniz.

Reklam krizi yaşandığında Muhabbet’ten Emrah Karpuzcu’ya bir e-posta atarak iletişime geçmiş ve görüşlerini rica etmiştim. O zaman Muhabbet’ten bize bir geri dönüş olmadı. Şimdi konuyla ilgili görüşlerini iletmek isterlerse kendilerine sadece şunu sormak isterim:

Bir yandan internette bu filmi ve Muhabbet’le ilişkisini unutturmaya çalışan bir ajans görüyoruz, diğer yandan bu işle gurur duyup ödüllere başvuran ve ödüllendirilen bir ajans. Muhabbet bu filmle ilgili gerçekten ne düşünüyor?

Yazının bundan sonrasına sosyal medyada Hasbro filminin ödül almasıyla ilgili çıkan bazı tepki mesajlarını ekliyorum. Özellikle anonim hesapların değil, gerçek kişilerin mesajlarını alıntılamayı tercih ettim. Anonim hesaplarda tepkinin daha şiddetli bir şekilde dile getirildiğini tahmin edebiliyorsunuzdur.

Ek Açıklama: Bu yıl Muhabbet’in diğer işlerinden biri olan “Sessiz Tezahürat” ile Kristal Elma kazandığı Promosyon, Aktivasyon ve Doğrudan Pazarlama kategorisinin seçici kurulunda ben de yer alıyordum. 

Manşet Görseli: Kristal Elma