Sürdürülebilir prensiplere göre tasarlanmış düşük maliyetli 3B baskı evler son yılların en dikkat çekici yeniliklerinden. Daha önce kakao atıklarıyla ve toprakla üretilen 3B baskı ev örneklerine yer vermiştik. Bu defa %100 geri dönüştürülebilirlik vadeden BioHome3D var karşımızda.
3B baskı ev inşa sürecinde, kullanılan malzemeler duvarları katman katman oluşturmak için dev nozüllerden geçiriliyor. Bu yapılar, sıra çatıyı inşa etmeye geldiğinde 3b baskı ile değil geleneksel ahşap iskeletle tamamlanıyor. BioHome3D, Maine Üniversitesi ve Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’ndaki araştırmacıların yanı sıra Maine Konut ve Maine Teknoloji Enstitüsü’nün iş birliğiyle yaratılmış. Bu evin 3B baskı duvarları, zemini ve çatısı; tamamen Maine’in yerel orman ürünleri endüstrisinden elde edilen ağaç lifleri ve doğal reçinelerden yapılmış. Yapıda hiçbir şekilde çimento, beton veya herhangi bir tescilli harç kullanılmamış.
BioHome3D yerel sorunlara çözüm getirmek için yaratıldı
Maine Üniversitesi Gelişmiş Yapılar ve Kompozitler Merkezi’nin yönetici direktörü Dr. Habib Dagher BioHome3D hakkında şu açıklamaları yapmış: ” 3B baskı evlerde kullanılmak üzere birçok yeni teknoloji geliştiriliyor. Ancak BioHome3D’den farklı olarak çoğu beton kullanılarak basılıyor. Geleneksel olarak dökülmüş bir beton temelin üzerine yalnızca beton duvarlar basılıyor. Çatıyı tamamlamak için geleneksel ahşap çerçeveler veya ahşap makaslar kullanılıyor. Mevcut teknolojilerin aksine, zeminler, duvarlar ve çatı dahil olmak üzere BioHome3D’nin tamamı 3B olarak yazdırıldı. Kullanılan biyomalzemeler %100 geri dönüştürülebilir, bu nedenle gelecek nesiller BioHome3D’yi tamamen geri dönüştürebilecek.”
Ev, Maine Üniversitesi’nin daha önce dünyanın en büyük 3B baskı teknesini basarak rekor kırmış olan ünlü 3B yazıcısıyla basılmış. Yazıcı, çimento benzeri karışımlar gibi tipik hammaddeler yerine, selüloz nanofibrilleri kullanan biyolojik temelli, yenilenebilir hammaddelerle çalışacak şekilde tasarlanmış.
“Eyaletimiz ciddi bir konut krizi ve iş gücü sıkıntısıyla karşı karşıya”
Bu yazıcıyla, sahada yarım günde bir araya getirilen dört modül basılmış. Ardından tek bir elektrikçi tesisatı iki saat içinde çalışır hale getirmiş. Gelişmiş Yapılar ve Kompozit Merkezi’nin hemen yakınında yer alan 55,7 metrekarelik prototip; kış boyunca termal, çevresel ve yapısal performansının izlemesi için sensörlerle donatılmış. Bu veriler, gelecekteki 3B baskı ev tasarımlarında kullanılmak üzere toplanacak.
Maine Valisi Janet Mills’in sözleri de bu projenin amacını anlamak açısından önemi: “Eyaletimiz bir konut krizi ve iş gücü sıkıntısıyla karşı karşıya, ancak Maine Üniversitesi bu ciddi zorlukları Maine’e özgü ustalıkla çözebileceğimizi göstermek için bir kez daha adım atıyor. Maine Üniversitesi Gelişmiş Yapılar ve Kompozitler Merkezi; yenilikçi BioHome3D ile konut sıkıntımızı nasıl çözebileceğimizi, orman ürünleri endüstrimizi nasıl güçlendirebileceğimizi ve ekonomimize katkıda bulunabilmeleri için insanlara nasıl güvenli bir yer sunabileceğimizi yaratıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Daha yapılacak çok şey olsa da, bugünkü gelişme ileriye doğru atılmış olumlu bir adımdır.”
Görsel: Maine Üniversitesi