Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
BMW’den Yüzde 100 Geri Dönüştürülebilir Elektrikli Otomobil

BMW’den Yüzde 100 Geri Dönüştürülebilir Elektrikli Otomobil

BMW, geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik odaklı 2040 vizyonu kapsamında Münih Otomobil Fuarı'nda i Vision Circular konsept aracıyla gelecek hedeflerini ortaya koyuyor.

Daha sürdürülebilir ve çevreci hedefler kapsamında karbon nötr araçlar üretmeyi hedefleyen otomobil markaları, tasarımların ve teknik özelliklerin yanı sıra gelecek vizyonlarıyla da markalarına değer katmaya çalışıyor. Sürdürülebilir bir otomobil üreticisi olmayı hedefleyen BMW, Münih Otomobil Fuarı’nda (IAA Münih 2021) geleceğe yönelik vizyonunu paylaşırken i Vision Circular ile düşünülmeyeni ve yapılmayanı ortaya koyuyor. Bütün parçaları geri dönüştürülebilen i Vision Circular tasarımıyla da gelecek hakkında ipuçları veriyor.

Piline kadar geri dönüştürülebilir bir elektrikli otomobil

BMW i Vision Circular henüz konsept bir otomobil. Markanın 2040 vizyonunu yansıtıyor. Sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında tasarlanan otomobil yüzde 100 geri dönüştürülebilir elektrikli bir araç ve bu dönüşüme araca güç veren pil de dahil. BMW, pillerin yüzde 100 geri dönüştürülebilir olduğunu ve neredeyse tamamen geri dönüşüm döngüsünden elde edilen malzemeler kullanarak üretilebileceğini söylüyor. Otomobilin geri kalanında da boya, deri, krom gibi standart bir araçta karşılaşabileceğimiz malzemeler kullanılmıyor. Ayrıca kompozit malzemeler yerine kablolar, çıtçıtlar ve çabuk açılıp kapanabilen bağlantı elemanları gibi akıllı bağlantılar tercih ediliyor. Otomobil bu bileşenler sayesinde çok hızlı bir şekilde birkaç aletle sökülüp parçalanabiliyor. Tabii aracın bu kadar rahat sökülüp birleştirilebiliyor olması akıllara bazı güvenlik sorunlarını da getiriyor olabilir ancak konsept otomobilin 2040 yılı vizyonunu yansıttığını unutmamakta fayda var.

i Vision Circular

Aracın içinde 3B baskılı malzemeler dikkat çekiyor

Her ne kadar sade tasarım ve rahatlatıcı renkleriyle öne çıkıyor olsa da elektrikli otomobilin BMW’nin tasarımsal izlerini taşıdığını söylemek mümkün. 3B baskılı direksiyon simidinin ortasında ve aracın dışında gövdeye lazerle kazınmış BMW logosu dışında herhangi bir yerde logo görünmüyor. Otomobilin gövdesi geri dönüştürülmüş alüminyum ve çelik karışımından oluşuyor. BMW’nin sembolü haline gelen ızgara şerit LED ışıklandırmalarla dijital bir yüzeye dönüşüyor ve geleceğe göz kırpıyor. “Sürdürülebilir şekilde yetiştirilmiş” doğal kauçuktan üretilen lastiklerle aracın dış tasarımı fütüristik yansımalar sunuyor.

Dışarıda olduğu gibi içeride de geleceğe yönelik vizyon ön plana çıkıyor. İçerdeki malzemelerin büyük bir kısmı 3B baskı ile hazırlanıyor. Koltuk döşemelerinde ve zemindeki halıda geri dönüştürülmüş plastik kullanılıyor. Geleneksel bir gösterge paneli yerine yine 3B baskılı kristal kullanıcı arayüzü bulunuyor. BMW gösterge panelinde olan bilgileri ön cama yansıtarak araç içindeki ekran ihtiyacını da ortadan kaldırıyor.

i Vision Circular

BMW, Münih Otomobil Fuarı’nda aracın güç aksamına ve sürüş deneyimine dair herhangi bir bilgi paylaşmadı. Elektrikli otomobilin otonom sürüş özelliğine sahip olup olmayacağı konusunda da net bir bilgi bulunmuyor. Yaklaşık 4 metre uzunluğundaki elektrikli otomobil hakkında söylenebilecek en önemli şey tasarımından üretim ve geliştirilme sürecine kadar döngüsellik hedefinin benimsenmiş olması. BMW i Vision Circular, markanın sürdürülebilir lüks araçlar geliştirme hedefinin en net örneği olurken 20 yıl sonra tasarımsal açıdan nasıl araçlarla karşılaşabileceğimizi de gösteriyor.

i Vision Circular i Vision Circular

Görsel: BMW