Özgün işletim sistemi, sağladığı başarılı veri güvenliği, e-posta kontrolü ve anlık mesajlaşma uygulaması gibi özellikleriyle bir dönemin efsanesi haline gelen BlackBerry cep telefonlarının hikayesi film oldu. O dönem Research in Motion (RIM) adını taşıyan Kanadalı üretici şirketin ve dolayısıyla BlackBerry’nin yükseliş ve düşüş hikayesinin mizahi bir dille anlatıldığı filmin ilk fragmanı yayınlandı. İlk duyurusu geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yapılan filme dair ilk beklenti The Social Network, Steve Jobs veya The Dropout gibi diğer teknoloji biyografilerine benzer bir ciddiyete sahip olacağı yönündeydi. Ancak yayınlanan 2 dakika 41 saniyelik fragman The Office tarzı bir hicve ve mizaha sahip.
Film, Globe and Mail muhabirleri Jacquie McNish ve Sean Silcoff tarafından yazılan ve 2015 yılında yayınlanan ‘Losing the Signal: The Untold Story Behind the Extraordinary Rise and Spectacular Fall of BlackBerry’ isimli kitaptan uyarlandı. Senaryosunu Jacquie McNish ve Sean Silcoff’ın kaleme aldığı filmi Matt Johnson yönetti. Galası 12 Mayıs’ta gerçekleşecek olan Blackberry filmi, gala öncesinde Berlin ve SXSW Film festivallerinde gösterildi.
Filmde, BlackBerry’nin süper beyni olarak nitelendirilen kurucu ortak Mike Lazaridis’i Jay Baruchel, şirketin CEO’su Jim Balsillie’yi ise Glenn Howerton canlandırıyor. Yönetmen Matt Johnson da, aynı zamanda RIM’in kurucu ortağı Douglas Fregin rolünde filmde yer alıyor. Kadroda ayrıca Saul Rubinek, Michael Ironside, Rich Sommer, Michelle Giroux, Mark Critch, SungWon Cho ve Cary Elwes gibi isimler bulunuyor. BlackBerry’nin fragmanı, kurucu ortak Douglas Fregin ile Mike Lazaridis’in Jim Balsillie’ye ücretsiz kablosuz ağ üzerinden e-posta da gönderebilen bir telefon hakkında fikir vermesiyle başlıyor. Filmin fragmanının tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
BlackBerry İçin Durum Güncellemesi
Dokunmatik telefonlarla birlikte ekranı büyütme veya kaydırma hareketleri henüz hayatımıza girmemişken, klavyeli modeliyle cep telefonu piyasasında oyunun kurallarını değiştiren BlackBerry, 2005 yılında hizmete sunduğu mesajlaşma uygulaması Blackberry Messenger ile Whats App’ın öncülüğünü yapmıştı. 2000’li yıllara hızlı büyüme ivmesiyle giriş yapan şirket, iPhone’un ortaya çıkarak dinamikleri değiştirdiği 2008-2011 döneminde piyasa değerinin yüzde 80’ine yakınını kaybetti.
Yatırımcıların tepkisi üzerine CEO’luk görevini Thorsten Heins’e devreden RIM’in kurucu ortakları Mike Lazaridis ve Jim Balsillie, Research In Motion şirketinin faaliyetlerine BlackBerry ismi altında devam edeceğini duyurdu. BlackBerry şirketi, 2016 yılında bundan sonra yalnızca akıllı telefonlar için yazılım üreteceğini açıkladı ancak işler planlandığı gibi gitmedi. ABD’de BlackBerry bağımlılarına Crackberry lakabının takılmasına neden olacak kadar bir döneme hakim olan marka, tıpkı Nokia gibi değişen piyasa dinamiklerine ayak uyduramayarak aşamalı olarak piyasadan çekildi.
2019’da yeni BlackBerry telefonlar üreten teknoloji üreticisi TCL, bir yıl geçmeden cihazların satışını durdurduğunu açıkladı. Ardından Austin merkezli girişim OnwardMobility, 2021 yılında fiziksel klavyeye sahip 5G özelliğine sahip BlackBerry akıllı telefonu piyasaya sürmeyi planladığını duyurdu. Ancak bu plan da hayata geçemedi. BlackBerry’nin isim hakkını kaybeden girişim geçtiğimiz Şubat ayında kapandı. 2022 yılı Ocak ayında kendi işletim sistemini kullanan cihazlara destek vermeyi sonlandıran BlackBerry, mobil, mesajlaşma ve kablosuz teknolojilerle ilgili patentlerini de 600 milyon dolar karşılığında ABD’li Catapult IP Innovations Inc.’e sattığını duyurdu. Bir yıl sonra anlaşmanın feshedildiğinin açıklanmasının ardından patentleri bu kez 900 milyon dolar karşılığında Malikie Innovations Ltd.’nin alacağı açıklandı.
Görseller: Youtube