Kütüphanelerin, müzelerin ve sanat galerilerinin girişimiyle, çok değerli kültür ve sanat mirasları birer birer internet üzerinden herkes için erişilebilir hale geliyor. Paris Musées Paris müzelerindeki 300 bini aşkın eseri, Britanya Kütüphanesi 800 Orta Çağ el yazmasını, Van Gogh Müzesi, Van Gogh’un biriktirdiği 500 Japon ahşap baskı resmi, Getty Research Institute ise 6000’i aşkın Osmanlı dönemi fotoğrafını internete açarak son dönemde herkesi heyecanlandırmıştı. Bu tür kaynaklar internete açıldıkça biz de dijital arşiv dosyası altında paylaşıyoruz. Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi de bitki ve hayvanları konu alan 150 bin illüstrasyonu internete açarak radarımıza takılmış bulunuyor.
Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi, 55 milyon sayfalık arşivini internete açtı
Yeryüzündeki yaşama adanmış dünyanın en büyük açık erişimli dijital arşivini ücretsiz olarak sunan Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi (Biodiversity Heritage Library/ BHL) bünyesinde; hayvan çizimleri, tarihsel diyagramlar, botanik çalışmaları ve dünyadaki yüz binlerce dergi ve kütüphaneden toplanan çeşitli bilimsel araştırmalar yer alıyor. Bilgi paylaşımı, iklim kriziyle mücadele ve iş birliğini teşvik gibi hedeflerle yaratılan arşiv; bazıları 15. yüzyıla kadar uzanan 55 milyonu aşkın sayfadan oluşan dökümana sahip. Görseller tüm dijital arşivlerde olduğu gibi yüksek çözünürlüklü olarak internete açılmış ve en az 150.000 görsel ücretsiz olarak indirilebiliyor.
Arşivdeki koleksiyonlar arasında, doğa tarihi çizimindeki uzmanlığıyla tanınan Alman sanatçı Joseph Wolf’un The Zoological Sketches (zoolojik eskizler) eseri ve Londra’daki Regent’s Park’ta bulunan yaban hayvanlarını tasvir eden yaklaşık 100 litograf da bulunuyor. Arşivdeki çeşitlilik; Hawaii’deki yerel çiçekleri detaylı bir şekilde belgeleyen bir suluboya projeden, 1833’te yayınlanan kendin yap tahnitçilikle ilgili resimli talimatlar içeren bir rehbere kadar uzanıyor.
Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi, dijital arşivde ziyaretçinin türleri pratik bir şekilde bulabilmesi için çeşitli arama özellikleri sunmuş. Ayrıca arşivdeki kitap ve makalelerle ilgili çevrimiçi sohbetler ve benzeri başka araçlar da yer alıyor sitede.
Arşive düzenli olarak yeni koleksiyonlar ekleyen kuruluş, şu anda Smithsonian Enstitüsü Arşivleri, Smithsonian Kütüphaneleri ve Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nde mevcut olan saha notlarının bilinirliğini artırmak için yeni bir proje üzerinde çalışıyor.
Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi’ni Flickr’ı and Instagram’ı üzerinden takip ederek, kurumun seçtiği illüstrasyonları akışınızda görebilirsiniz.
Görsel: Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi
Manşet görseli düzenlenmiştir.