Teknoloji ve beton ormanlar bizleri hatalı çıkarmaya yatkın alanlar. Yaşadığımız düzenimiz pamuk ipliğine bağlı belki de. Her gün aynı şeyleri yapıyoruz. Kalk. Ayıl. Temizlen. Giyin. Çık. Işıkta bekle. Yürü. Git. Otur. Çalış. Yaz. Çiz. Konuş. Kalk. Tüm günlerimizi size tekil kelimeler ve sadece fiiller üzerinden anlatabilirim. Günlerimiz hayatlarımız o kadar aynı ki hiçbir şey farklı değil. En ufak bir fark olduğunda da bu bizim hatamızdır. Yüzde yüzden fazla hatta yüzde bin bizim hatamızdır.
Bize bahsedilen böyle bir hayatımız olduğu üzerine. Halbuki her günümüz aynı değil sadece biz aynı yaşamayı seçiyoruz. Düzenlerimiz maddiyat üzerine diye aynısını yaşıyormuşuz hissiyle bulunduğumuz alana alışıyoruz. Depresyona giriyoruz ya da girdik sanıyoruz. Bilmiyoruz. Aslında hiçbir şey bilmiyoruz.
Dikkat! Görsel ve İşitsel Olarak Hassaslara Tavsiye Edilmez!
Çinli görsel efekt sanatçısı Liu Sha’da “It is My Fault” adlı animasyon kısasında bu konulardan bize bahsetmek istiyor. Kendisinin yönettiği It is My Fault, yoğun bir şekilde görsel ve işitsel birlikteliğin olduğu deneysel bir animasyon. Liu Sha; panik, vahşet, kendini yok etme, gerginlik ve ne yapacağını bilememeyi yeni dönem dijital sanatlarla harmanlıyor.
Liu Sha, It is My Fault’u epilepsi hastalarına önermiyor. Kısa animasyon çok hızlı renk ve ses değişimleri gösterdiği için rahatsız edebiliyor. Kısa animasyon, kötü modellenmiş 3B animasyonlar ve farklı hızlardaki tekrarlarıyla hipnotik bir etki elde ediyor.
Liu Sha’ya göre, manevi dünyayı sıkıştırdıktan sonra, iç gözlem, şiddet, kendini imha etme ve çözülme gibi bir dizi duygu olacaktır. Liu Sha’ta göre bu eser, dijital medyanın kendisinin yaklaşımını, bilinçaltı sinestezisini görsel olarak yapılandırmak ve zihni kurgusal bir deneyim yaratmak ve yapısızlaştırmak için kullanıyor.
Birçok animasyon festivalinde gösterilen ve Athens Animfest’te deneysel animasyon birincilik ödülü kazanan It is My Fault, günün herhangi bir saatinde hata verirseniz, açıp izlediğinizde sizi o hatadan sıyırabilir.
Görsel: Vimeo