Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bilgi Ağlarının Gizli Dünyasında Rehberlik Yapan Uygulama

Bilgi Ağlarının Gizli Dünyasında Rehberlik Yapan Uygulama

Architecture of Radio adlı kablolu ve kablosuz ağlardaki bilgi akışını görselleştiren uygulama Aralık ayında kullanıma açılacak.

Çevremizde kablolu ve kablosuz cihazların kendi aralarındaki iletişimi sağlayan bilgi akışlarının (bilgi ifadesi burada sinyalle eşdeğer) işleyişine teori bazında hakim olabiliyoruz. Sıra çevremizdeki bu akışların işleyişine gözlerimizle tanık olmaya gelinceyse bunun imkansız olduğunu düşünebiliyoruz ki bu noktada sanat bazı görselleştirme yöntemleriyle merakımızı az da olsa dindirebiliyor. Geçen yıl Luis Hernan’ın Kirlian cihazı kullanarak kablosuz ağların çevremizde yarattığı sinyal akışlarını renklerle görselleştiren Digital Ethereal adlı fotoğraf çalışması ve dört yıl önce bir şehirdeki kablosuz ağ sinyallerinin ışıkla boyama teknikliğiyle fotoğraflandığı Immaterials projesi bu anlamda belleklerimizde kalan örnekler.

Aralık ayında iOS cihazlarında çıkması planlanan Architecture of Radio adlı uygulama ise dijital yaşantınızın çevrenizdeki fiziksel sistemlerin birbirleriyle ne şekilde bağlantı kurmasıyla şekillendiğini görselleştirmeyi hedefliyor. Uygulama, bulunduğunuz konuma göre baz istasyonu, kablosuz ağ yönlendiricisi, gözlem ve seyrüsefer uydularının yaydığı sinyalleri gerçek zamanlı olarak görselleştiriyor.

Uygulama yarından itibaren Almanya’da bulunan kültür enstitüsü ZKM’de Nisan ayına kadar sergilenecek. Uygulamanın masaüstü versiyonunda sergi alanına gömülen kablolu iletişim altyapısına da ulaşabilirsiniz.

Architecture of Radio önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde Android cihazlarda da kullanıma açılacak. Uygulamanın çıkış zamanını yakalamak isteyenler buraya e-posta adreslerini bırakabilir.

Görseller: Architecture of Radio