Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [6 Aralık]

Bigumigu Pazar Gazetesi [6 Aralık]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Rekabet! Bu hafta üç büyük teknoloji devinin arasındaki kıyasıya rekabeti daha da fark ettik. Microsoft hangi konuda Apple’ı geçti? Google her ikisini hangi konuda alt etti?

Yeni özellikleri öncelikle küçük bir çevrede deneyip sonrasında geniş kitlelerin kullanımına sunma fırsatını bu hafta Facebook ve Vimeo veriyor. Facebook Live Video özelliğini, Vimeo ise 4k akış hizmetini tüm kullanıcılara açtıklarını duyurdu. 

Star Wars: The Force Awakens’a dair ilk sanal gerçeklik deneyimini bu haftadan itibaren yaşayabilirsiniz. Sanal gerçeklik demişken Nokia’nın bu alanda 60 bin dolarlık kamerasıyla konuşulacağını da unutmayın. 

Haftanın en ilgi çeken etkinliği Paris’te gerçekleşen iklim değişikliğine odaklı COP21 konferansı oldu. Konferans birbirinden yaratıcı eylem fikirlerini uygulamaya geçirdi. Japonya’daysa halk doğal afetler sırasında görev yapabilecek iki humanoid robotla tanıştı. Haftanın en ilginç teknolojik ürünü de yıkanabilir akıllı telefonla yine Japonların elinden çıktı.

Volvo Microsoft’la güçlerini birleştirerek HoloLens’ten yararlanmaya, Ford ise Apple ile anlaşarak Siri’yi araçlarına konuk etmeye hazırlanıyor. 

Haftanın gündemine yeni doğmuş bebeği ve yaptığı hayrın geçerliliğiyle ilgili soru işaretleri yaratan Mark Zuckerberg oturdu. Belki de bazılarınız Instagram filtrelerinden esinlenen adlara sahip bebekleri daha ilgi çekici bulacaksınız. İyi Pazarlar!

Haftanın Müziği 

Güney Afrika’da doğup 2 yaşında Avustralya’ya taşınarak orada büyüyen aktör, müzisyen ve Youtuber Troye Sivan, çıkış albümünü yayınladı. X-Men Origins: Wolverine gibi filmlerde rol almasının yanı sıra Youtube’da da düzenli olarak 3.7 milyon abonesi için içerik üreten Sivan, popüler müzik altyapılarını harmanlayarak dream pop, elektronik ve synthpop semalarında bir albüm hazırladı. Aynı zamanda ilk uzunçaları olan olan Blue Neighbourhood isimli albüm, Porter Robinson benzeri hafif bir erkek vokal eşliğinde sakin tınılar vadediyor.

Türkiye’de bağımsız müzik üretiminin nadide örneklerinden hip hop kolektifi M4NM’in kurucu neferlerinden I’mpty, iki senelik molanın ardından ilk uzunçaları Dying Inside’ı yayınladı. Albüm başlığı, Robert Silverberg’in aynı isimli kitabına selam sunarken parçaların yakaladığı drone, IDM ve hip hop altyapıları albümün bu üç disipline tamamen bağlanmadan kendi karakterini yaratmasını sağlıyor. Ağaçkakan, Armonycoma or slt, Kutay Soyocak (Peygamber Vitesi) da albüme konuk olan sanatçılar arasında yer alıyor. Bandcamp veya SoundCloud üzerinden I’mpty – Dying Inside albümünü dinleyebilirsiniz.

spotify%3Aalbum%3A2Kd0yf71hrqGWXT4G375WR

Dizi Sinema

  • İlkbahar’a kadar dalga dalga Game of Thrones gelişmeleriyle dolu gündem, ısınma turları attığının sinyallerini vermeye başladı. Geçtiğimiz hafta yayınlanan afişten sonra ilk kısa fragman da bizlerle;
  • HBO’nun komedi serisi Girls’ün beşinci sezonu için ilk fragman yayınlandı.

    https://www.youtube.com/watch?v=BB283BmGdPo

  • Marvel’ın günden güne güçlendiği sinema cephesinde DC Comic’in en büyük kozu olan Batman v Superman’in ikinci resmi fragmanı da film üzerindeki heyecanı diriltmeye yetti.
  • Country ve western müziğin ikonik isimlerinden Hank Williams’ın hayat hikayesini işleyen I Saw The Light’ın da ilk fragmanı bizlerle. Başrolde ise Tom Hiddlestone var.

Popüler Kültür

  • Bu hafta Paris’te gerçekleşen Birleşmiş Milletler tarafından organize edilen konferans COP21 sırasında Google Street View, iklim değişikliğiyle beraber dünyanın farklı yerlerinde yaşanan etkileri kullanıcılarının görmesini sağladı
  • COP21 sırasında şehirdeki reklam panoları, organizasyon sponsorlarının logolarına çevre aktivistleri tarafından hazırlanan çarpıcı mesajların eşlik ettiği afişlere ev sahipliği yaptı. Hareketin ardında Brandalism aktivistleri vardı.
  • Fransız sokak sanatçısı JR ve yönetmen Darren Aronosky ise The Standing March ile 29-30 Kasım’da Paris’te sessiz bir protestoya imza attılar. Protesto sert bakışlı 500 kişilik bir grubun görüntülerinin Ulusal Meclis Binasına yansıtılmasından oluşuyordu. Temelindeyse dünyanın gözünün COP21’e katılanların üstünde olduğu fikri yatıyordu.
  • Üyeleri film eleştirmenleri ve akademisyenlerinden oluşan National Board of Review, yılın en iyi filmi olarak Mad Max: Fury Road’u seçti.
  • Star Wars: The Force Awakens’ın vizyona girmesine günler kala Disney filmle ilgili ilk sanal gerçeklik deneyimini ortaya çıkardı. İsteyenler Google Cardboard üzerinden Android ya da iOS cihazlarından deneyimleyebilir.
  • Disney, Star Wars: The Force Awakens’da yer alması için Princess Leia Organa karakterini canlandıran Carrie Fisher’dan 15 kilo vermesi şartını koşmuş. Bu haberle birlikte film endüstrisinin katı koşulları tekrardan gündeme geldi.
  • Glam Rock’ın ve popüler müziğin 40 yıldır en yaratıcı isimleri arasında yer alan David Bowie, yeni albümü ★ (Blackstar)’ın ilk tekliğini geçtiğimiz günlerde yayınladı. Müslüm Gürses’in vokallerini andıran parçayla beraber albümün yapımcıları, bu süreçte en büyük ilham kaynaklarının Kendrick Lamar ve To Pimp a Butterfly albümü olduğunu dile getirdi
  • Thom Yorke, YouTube ve Google gibi servislerin müziğin özgürleşmesini engellediğini ve özgür müzik yanılgısı içinde sadece servislerin gelir elde ettiğini dile getirdi. Bu yorumu Adblock gibi servislerle Youtube deneyimi değişirken reklamlarla kullanırken her içerikten önce reklam görmenin tekelliğinden yola çıkarak yaptı. 
  • Gangnam Style ile fenomen olan PSY, yeni parçası Daddy’yi yayınladı. Uçuk Kore vizyonuyla hazırlanan müzik videosu garipliğiyle ilgi çekiyor. 
  • Yeni albümünü yayınlamaya hazırlanan Coldplay de Adele’den sonra albümüne Spotify’da yer vermeme kararı alan bir diğer isim oldu
  • Spotify’ın bu yıl en çok dinlenen isimleri ise erkeklerde Drake, kadınlarda Rihanna oldu
  • Her yıl hazırlanan ve her seferinde kendinden söz ettiren Pirelli takvimi bu kez süpermodellerden ziyade farklı disiplinlerle yetişmiş kadınlara yer verdi. Amy Schumer ve Serena Williams ise takvim için soyunan iki isim oldu.
  • Google

    • Google’ın Trial Run Ad adlı yeni reklam formatı bir uygulamayı yüklemeden 60 saniye içinde denemenize imkan tanıyor.
    • Chrome, Mart 2016’dan itibaren 32-bit Linux, Ubuntu Precise ve Debian 7 işletim sistemlerini desteklememeye başlayacak.
    • Düşük maliyetli sanal gerçeklik deneyimi Google Cardboard için Android platformuna Cardboard Camera isimli bir kardeş uygulama yayınlandı
    • Bu kamera sayesinde akıllı telefonu sanal gerçeklik destekli görüntüler çeken bir kameraya dönüştürebiliyorsunuz.
    • Google Cloud Vision API’si teknoloji devinin görsel tanıma araçlarının bağlam üzerinden görselleri daha iyi anlamalarını sağlıyor. Böylece görsellerdeki nesneler binlerce kategori aracılığıyla sınıflanabiliyor. İçinde yüz bulunan görseller de ayrıca duygu durumlarına göre algılanabiliyor.
    • Google ABD, Şili ve İsveç’teki veri merkezlerine şimdiye kadarki en büyük yenilenebilir enerji yatırımında bulundu. Yatırımla beraber veri merkezlerine 842 megawat temiz enerji eklendi.

    Apple

    • Apple’ın programlama dili Swift, bu haftadan itibaren açık kaynaklı hale geldi.

    Microsoft

    • Microsoft’un Office çatısı altında yayınladığı yeni yazılımı PowerApps ile herkes, dilediği uygulamayı derinlemesine yazılım bilgisi olmadan geliştirebilecek.
    • Microsoft, Office 365 platformuna Skype for Business’ın sesli görüşme becerisini kazandırdı. Skype Meeting Broadcast sayesinde uygulama içinde yapılan görüşmeler 10 binden fazla insana ulaşabiliyor.
    • Microsoft Share Your Idea adlı websitesinde yeni HoloLens projelerini oylamaya sunuyor. Projeler 11 Ocak’a kadar oylanabilecek.

    Teknolojik Gelişmeler / Ürünler

    • Tokyo’daki International Robot Exhibition’da sergilenen iki humanoid robot, HRP-2 Kai ve JAXON, deprem ve volkanik patlama gibi doğal afetlerde faaliyet gösterebilecek şekilde geliştirilmiş.
    • 3b yazıcılar sayesinde hap şeklindeki ilaçları kişiye özel şekilde elde etmek mümkün olacak. Birkaç ay önce Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından tanınan ilk 3b baskıdan hap, havale tedavisinde bulunuyor.
    • Japonya dünyanın ilk sabuna dayanaklı telefonu Rafre’yi çıkardı. Kyocera adlı marka tarafından çıkartılan telefon, yıkanılabilir olmasıyla, her türlü kirli ortamda kullanılmaya müsait.
      https://www.youtube.com/watch?v=Vc6eNqoLeQs
    • Amazon, drone kullanarak teslimat yapma projesi Prime Air’i iki sene önce duyurmuştu. Bu hafta ise arada geçen tüm zaman sonrasında Primer Air’de kullanılacak drone ve detayları açıklandı. Sunuculuğunu Jeremy Clarkson’ın yaptığı filmde uçağın yerdeki Amazon logosunu tanıyarak iniş noktasını algıladığını görüyoruz.
  • DJI, MG-1 modeliyle ilk tarımsal drone’u üretti. Su ve toz geçirmeyen drone, havadan ilaçlama gibi amaçlarla kullanılacak.
  • Adobe, 2015 bitmeden Creative Cloud servisleri için yeni bir güncelleme yayınlayacak ve Photoshop CC bu listenin başını çekecek. Güncellemenin en önemli özelliği ise araç çubuğu (toolbars) ve çalışma yüzeyi (artboards) alanlarının kişiselleştirilebilecek olması.
  • Adobe’un bir diğer gelişmesi ise eski nesil teknoloji olarak algılanan Flash’ın tarihe karışmasıyla yerine Animate CC isimli yeni yazılımı yayınlaması oldu.
  • Tesla, otopilot özelliği olan araçlarını tüm dünyaya sunduktan sonra şimdi de en yüksek öncelikli projelerinin tamamen otopilotu kullanan sürücüsüz araçlar geliştirmek olduğunu söyledi.
  • Volvo, Microsoft ile anlaşarak araç tasarım ve mağazadaki satış sürecinde HoloLens kullanacağını açıkladı. Böylece alandan tasarruf ederken etkileşimin de yükseleceği tahmin ediliyor.
  • Ford, Apple ile anlaşarak akıllı kontrol sistemi SYNC destekleyen her aracına Siri’yi konuk edecek. Sürecin sonunda ise 5 milyon araçta Siri kullanılıyor olacak.
  • Samsung, Gear VR’ı piyasaya çıkardıktan sonra şimdi de Gear VR destekli bir internet tarayıcısı geliştirdiklerini açıkladı.
  • Samsung, Galaxy A3 modeline parmak izi okuyucusuyla Samsung Pay desteği eklediğini duyurdu.
  • Amazon Fire tabletine eklediği mavi ışık filtresiyle gece okuması yaparken daha kolay uyumanızı amaçlıyor.
  • Temmuz ayında son teknolojiye sahip sanal gerçeklik kamerası Ozo’yu çıkaracağını duyuran Nokia, bu hafta kameranın 60 bin dolar değerinde olduğunu bildirdi.
  • Swatch Visa ile iş birliği yaparak gelecek yıl ABD, Çin, Brezilya ve İsviçre’de satılacak analog saatlere temassız ödeme özelliği ekledi.
  • Görsel: The Verge

    • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye’de uygulanan YouTube’a erişim engellemelerini ifade özgürlüğüne ihlal olarak niteledi.
    • Fransa başbakanı Manuel Valls Facebook, Twitter, Apple, Google ve Microsoft yetkilileriyle IŞİD propagandaları ve olası çevrim içi saldırılara karşı güvenlik önlemlerini arttırmak amacıyla toplandı.
    • Birleşmiş Milletler’in hazırladığı bir çalışma, randevu uygulamalarının Asya’da cinsel yolla bulaşan hastalıkların yaygınlaşmasına yardım ettiğini gösterdi.Nomura Research Institute’da yapılan araştırmaya göre Japonya’da 20 yıl içinde iş gücünün yarısında robotlar kullanılacak
    • New York’ta Airbnb kullanan ev sahiplerinin %55’inin tüm apartmanı kiraya vermek gibi yasa dışı işlemlerde bulunduğu ortaya çıktı.
    • Fransa’da Uber servisine tepkili Fransız bir grup taksici, VTC Cab adıyla Uber’e alternatif olacak bir akıllı telefon uygulaması oluşturdu.
    • Bill Gates, Mark Zuckerberg, Richard Branson, Jeff Bezos ve Jack Ma gibi isimlerden oluşan Breathrough Energy Coalition, sıfır emisyon enerji çözümlerinin geliştirilmesi için yatırımda bulunacak.
    • Samsung aralarında uzun zamandır süren patent davası sonucunda Apple’a 548 milyon dolar ödemeyi kabul etti.
    • Mark Zuckerberg ve Priscilla Chan bu hafta ailelerinin yeni üyesine merhaba diyerek ebeveyn oldular. Max ismini verdikleri kızlarına hoş geldin diyen Zuckerberg, Chan Zuckerberg Initiative isimli bir limited şirket kurarak bu şirket üzerinden hayırseverlik ve yardım faaliyetleri yürüteceklerini açıkladı.
    • Facebook’taki hisselerinin %99’unu, yani 45 milyar doları bu şirkete aktararak hayır işleyeceklerini dile getirdikten sonra şirketin aslında bir limited şirketi olması BuzzFeed editörünün dikkatini çekti ve aslında hayır değil kar odaklı bir yapı olduğuna değindi.
    • Ardından Mark Zuckerberg de açıklama yapsa da, Zuckerberg şirket hisselerini hayır kurumlarına bağışlamadı.
    • Facebook gündemi Max’in doğumuyla kaplanmışken Facebook Türkiye Ülke Direktörü koltuğuna da Derya Özkaya Matraş getirildi. Matraş, Facebook’taki görevinden önce Doğan Holding bünyesinde Perakende, Eğlence ve Eğitim Grubu’ndan Sorumlu Başkan Yardımcısıydı.
    • Facebook Instant Articles özelliğini son olarak aralarında Çin, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Kore, Malezya, Filipin, Singapur, Tayland gibi ülkelerin bulunduğu Asya bölgesine kazandırdı.
    • TIDAL, 8 aylık tarihinde üçüncü CEO’suna merhaba dedi. Eski C seviye SoundCloud yöneticisi Jeff Toig’i CEO olarak göreve getirdi.
    • George Chen’in aktardığına göre; WeChat’in ortağı Çinli teknoloji devi Tencent, Cuma günü Uber WeChat hesaplarının hepsini kalıcı olarak blokladı. Bloklama 16 şehirdeki Uber hizmetini etkiledi.
    • ABD çapındaki okullarda en çok kullanılan laptop Google’ın Chromebook’u oldu.
    • Google’ın Chromebook ve Education programı kapsamındaki uygulama hizmetiyle okul çağındaki çocukların verilerini gizlice toplayıp sakladığı da gündemi meşgul etti.
    • Microsoft çevrim içi tablet satışlarında Apple’ın önüne geçti.
    • Samsung Birleşik Krallık’ta kamera ve kaydedici kamera (camcorder) ürünlerini pazardan çekti.
    • Dünyanın en uzun yapısının Suudi Arabistan’da inşa edilecek Jeddah Kulesi olacağı öğrenildi. En az bir kilometre uzunluğunda olacağı söylenen yapı 2018’de bitecek.
    • BabyCenter tarafından yapılan bebek isimleri anketi, ebeveynlerin isim koyarken Instagram filtre isimlerini dikkate aldığını ortaya koydu.
    • Brezilya’da ırkçılık karşıtı grup Criola, Facebook ve Twitter’da ırkçı mesajlar atan kişilerin evlerinin yakınlarında bulunan reklam panolarına mesajlarını yerleştirdi.
    • 2012’de Kickstarter’da fonlanıp büyük popülerlik kazanan masaüstü kart oyunu Cards Against Humanity, geçtiğimiz Cuma günkü Black Friday satışlarında 5 dolara “hiçbir şey” sattı. “Cards Against Humanity’e 5 dolar verin” isimli farazi bir ürün yaratıp onu satarak toplamda 71.145 dolar satış yaptılar.

    Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

    • Facebook sayfalarına gelen eklenti güncellemesi, iş yerlerinin sayfalarında mesajlaşma kutusu ve etkinlik bilgisine yer vermelerini sağlıyor. Bu da müşterilere doğrudan Facebook Messenger ya da masaüstü sohbet arayüzünden iş yerlerine mesaj gönderme imkanını tanıyor.
    • Facebook Live Video özelliğini tüm kullanıcılarına açacak. Ancak ilk etapta Android cihazlar özelliği desteklemiyor.
    • Mobil arayüzünde yaptığı geliştirmeyle de etkinlik sayfası üzerinden doğrudan bilet satışı yapmaya başladı.
    • YouTube abonelik sistemine film ve tv dizilerini eklemek için ilgili stüdyolarla konuşmaya başladı.
    • Snapchat’teki yayıncılar kanallarına ve içeriklerine bağlantı yoluyla Facebook ve Twitter’da yer verebilecek
    • Bu hafta içi bir Reddit kullanıcısı WhatsApp’in, en büyük rakiplerinden biri olan Telegram’ın linklerini uygulama içinde engellediği ortaya çıkardı. Android sürümünde yaşanan bu durumla uygulama içinde otomatik dış linke dönüşen metinler arasında Telegram’ın metin olarak kalması bir politika olarak da algılandı.
    • Wikipedia yapay zeka yardımıyla kötü düzenlemeleri, trolleri ve spamleri otomatik olarak saptayabiliyor.
    • Vimeo 4K çözünürlükte akış hizmetini tüm kullanıcılarına açacağını duyurdu. Özellik tüm kullanıcılarla 2016’nın ilk çeyreğinin sonunda buluşabilecek.
    • Adobe Android cihazlar için video düzenleme uygulamasını piyasaya çıkardı. Uygulamanın nasıl çalıştığına dair detayları buradan öğrenebilirsiniz.
    • WeTransfer geliştirici API’sini açtığını ve ilk ortağının da Getty Images olduğunu duyurdu. Böylece Getty Images iStock hizmetini kullananlar, WeTransfer üzerinden fotoğraflarını ve videolarını paylaşabilecek.
    • Uber, SPOT isimli yeni servisiyle araç kenarına bir LED çubuk yerleştirecek ve mobil uygulamadan kontrole imkan sağlayacak. Böylece Uber aracı beklerken hangi aracın size ait olduğu daha anlaşılır hale gelecek.
    • Twitch iOS uygulaması artık farklı akışlar izleyen arkadaşlarınızla bile sohbet etme fırsatını sağlıyor.
    • BBC “Visual Perceptive Media” adlı deneysel projesiyle kullanıcıların zevkleri ve kişiliklerine göre video hikayeleri yaratıyor.
    • America’s Got Talent adlı yetenek yarışmasına katılmak isteyen adaylar artık çevrim içi ortamdan seçmelere katılabilecek.

    Pazarlama

    • Microsoft çalışanları yeni reklamında rakibi Apple’ın NY’taki ikonik binasını ziyaret ediyor. Yaptıkları ziyaret binanın önünde koro halinde “Let There Be Peace on Earth” şarkısını söylemelerinden oluşuyor.
      https://www.youtube.com/watch?v=TMATD2qk564
    • Smart, #journeyfortwo Instagram kampanyasıyla Forttwo 2016 modelini iki farklı hesaptan tanıtıyor. Tanıtım için hazırlanan hikayeyi deneyimleyebilmek için iki kişi telefonlarını yanyana koyup iki hesaptaki anlatımları bir araya getirmek zorunda.
    • Belçikalı reklam ajansı Boondoggle, doğru çalışanı bulmak için sadece reklam engelleme eklentisi kullananlara ilanını gösteriyor
    • Red Bull, break dansın altındaki bilimi sergileyen şık ve sade bir video hazırladı. Kolunun üzerinde 27 kez dönerek dünya rekorunu elinde tutan bboy, Cico’nun oynadığı filmde basınç, kalp ritmi, sürat gibi parametreler incelendi.

    Editörler: İpek Altun, Mert Serim
    Katkıda bulunan: Yalçın Pembecioğlu, Aygül Pembecioğlu
    Manşet Görseli: YouTube