Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [27 Eylül]

Bigumigu Pazar Gazetesi [27 Eylül]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

67. Emmy Ödülleri’nin sonuçlarıyla uyandığımız hafta Oculus Connect etkinliğiyle devam etti. Bu konferans, gelecek hafta Salı günü gerçekleşecek Google etkinliği öncesinde neleri beklememiz gerektiğini de hafiften çıtlattı.

Cuma günkü çıkışıyla ilk haftasında satış rekorları kıran iPhone 6s ve reklam bloklama hizmetlerini de gündeme getiren iOS 9 güncellemesi Apple ile ilgili en çok konuşulan konulardandı.

Sosyal ağlar da yeni özellikler deneme veya çıkartma anlamında epey yol aldı. Aralarında en akılda kalan ise Facebook‘un 360 derece video formatını desteklemeye başlaması oldu.

Bazı ürünlerin veya şirketlerin konumlandırmalarında değişikliğe gittiğini görüyoruz. Internet.org’un bundan böyle Free Basics olarak geçmeye başlaması, Kickstarter’ın kamu yararını gözeten şirket statüsüne yükselmesi buna örnek.

Dünyanın en büyük 3B yazıcısının tanıtıldığı haftada uluslararası gündeme baktığımızdaysa Papa Francis ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’nin Amerika ziyareti açık ara öne çıkıyor.

Sanal gerçeklik ortamında yer alacak ilk ABD Başkanı’nın Bill Clinton olacağını ve CNN‘in demokrat adaylarının tartışmasını sanal gerçeklik ortamında da canlı olarak yayınlayacağını öğrendiğimiz hafta boyunca yaşanmış teknoloji, popüler kültür ve pazarlama odaklı gelişmeler yine karşınızda!

Haftanın Müziği

Indie ve electronica altyapılarında üretim yapan ve uzun süredir müzik dünyasının içinde yer alan Blackbird Blackbird, altıncı stüdyo albümü Strawberry Light‘ı yayınladı. Beş orijinal kayıt, dört remix ve bir demonun yer aldığı albüm; düşük tempolu elektronik ve kolay dinlenilebilen fon müziklerini temsil ediyor. Sanatçının sunduğu ve yarattığı alan, buhranlı altyapılardan ziyade sakin sahil kasabaları renklendiriyor.

Amerikan elektronik müzik yapımcısı Douglas Appling, bilinen adıyla Emancipator, beşinci stüdyo albümü Seven Seas‘i yayınladı. Albüm, sunduğu dingin altyapı ve dijital kaynaklardan beslenen yalın anlatımıyla dikkat çekiyor. Trip hop, downtempo ve ambient türlerinin birleşimiyle bir tını yakalayan Emancipator, insan ruhuna dokunarak daha içsel öyküler anlatıyor. Bu sırada ise çıkmaz sokaklarınızdan kaçınarak güvenli bir sürüş deneyimi yaşatıyor.

spotify%3Aalbum%3A6ccEbJmJF3Evgc1ISy2ttj
Dizi Sinema

  • Yakın zamanda Black Mirror’ın yeni sezonunun Netflix’te yayınlanacağına dair dedikodular vardı. 12 bölümden oluşacak üçüncü sezonun yapım haklarını Netflix alırken bölümlerin gösterim tarihi henüz belli değil.
  • Angry Birds oyununun ikinci serisiyle buluştuk. Oyuna dair çıkması beklenen film The Angry Birds Movie için hazırlanan ilk fragmansa bu hafta yayınlandı.

  • Haziran ayında Fransız kanal Canal+’da yayınlanmış Daft Punk Unchained adlı belgesel şu sıralar daha geniş çapta yayınlanmaya hazırlanıyor. Yıl sonunda BBC üzerinden küresel çapta izleyiciyle buluşacak belgesele dair fragmanı aşağıdan izleyebilirsiniz.

Popüler Kültür

  • 67. Emmy Ödülleri kazananları geçtiğimiz Pazar günü açıklanmıştı. Game of Thrones’un En İyi Drama Dizisi Veep’in ise En İyi Komedi Dizisi ödülüne layık görüldüğü gecenin tüm kazananlarını hatırlamak isteyenler buraya göz atabilir.
  • Drama kategorisinde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü alan Uzo Aduba’nın kabul konuşması, Jon Hamm’in sekizinci adaylığında Drama En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alması, Transparent dizisinin yaratıcısı Jeff Bezos’ın trans topluluklar için eşitliğe çağırması ödül töreninin unutulmaz anlarından birkaçıydı.
  • Törenin en tuhaf anlarına ve izleyicilerin törenle ilgili paylaştığı tepkilerin en iyilerine dair derlemeler de internette yerini aldı.
  • Papa Francis’in konuşmaları ve vaazlarını müzikal düzenlemelerle destekleyen Wake Up! adlı albüm Kasım ayında yayınlanacak. Albümün öne çıkan single’ı “Wake Up! Go! Go! Forward!” ise gösterimini Rolling Stone’da yaptı.
  • Kadın karakterlerin ön planda, olacağı Paul Feig tarafından yönetilecek Ghostbusters devam filmine son olarak Sigourney Weaver dahil oldu. Böylelikle orijinal kadrosuyla geri döneceği kesinleşen filmin vizyona giriş tarihi ise 15 Temmuz.
  • Nazım Hikmet şiirlerinden Salkımsöğüt’le aynı adı taşıyan kısa animasyon; 21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali, 15. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali gibi kayda değer organizasyonlardan ödüllerle döndü. Tasarımcı ve illüstratör Ethem Onur Bilgiç tarafından yönetilen ve hazırlanan animasyonu aşağıdan izleyebilirsiniz.
  • 4K video kalitesine sahip yeni iPhone 6S kamerasıyla çekilmiş dünyanın ilk kısa filmi “The Painter of Jalouzi” oldu.
  • Bill Clinton, kızı Chelsea Clinton ile hayır işleri dolayısıyla Afrika’ya yaptığı seyahati sırasında çekilen görüntülerini içeren film projesi sayesinde sanal gerçeklik ortamında yer alan ilk ABD Başkanı olacak.
  • Güneş Sistemi üzerinde bulunan gezegenlerin birbirlerine uzaklık oranı yıllarca yanlış bir model üzerinden anlatılıyormuş. Buna karşın doğru bir modelleme öneren Alex Gorosh ve Wylie Overstreet tarafından sunulan filmi haber üzerinden izleyebilirsiniz.

Google

  • Salı günü düzenlenecek Google etkinliğinde teknoloji devi bu kez iki yeni telefon modeli olan Nexus 5X, Nexus 6P ile son Android sürümü Marshmallow’u tanıtacak. İkinci nesil Chromecast ve Chromecast Audio’nun da tanıtılacağı etkinlik öncesinde ürünler hakkında bilinenlere buradan göz atabilirsiniz.
  • Yaklaşık bir yıldır beta sürümünde olduğu bilinen müzik akış servisi Music Key, marka konumlandırmasında isim değişikliğine gidebilir. Bu olasılık, güncellenen uygulamada beliren YouTube Red ifadesiyle ortaya konuldu. Salı günü düzenlenecek etkinlikte konuyla ilgili herhangi bir gelişme öğrenebileceğimize dair beklenti de var.
  • Bir taraftan platformun ABD’li içerik üreticilerine gönderdiği e-maile göre, uzun süredir beklenen abonelik sistemi 22 Ekim’den itibaren yürürlüğe girecek. Reklamsız YouTube modelini öneren abonelik sisteminin gelir kaynağı olarak aylık 10 dolar tutan müzik akış servisinin kullanılması bekleniyor.
  • Gmail web sürümüne gelen “block sender” özelliği sayesinde e-mail göndermesini istemediğiniz kişileri doğrudan bloklayabiliyorsunuz. Şimdilik Android uygulamasına gelen “Unsubscribe” özelliğiyse reklam içerikli e-mailleri almamanızı sağlıyor.
  • Teknoloji devi arama motorunda yaptığı güncellemeyle sesli arama özelliklerini geliştirdi. Böylece gürültülü ortamlarda bile sesinizi tanıyıp gerçek zamanlı olarak gerekli analizi yapabilecek.
  • Google Wallet yeni iOS sürümüyle ABD’li kullanıcıların rehberlerinde bulunan kişilere daha kolay para transferi yapmasına imkan tanıyor.

Apple

  • Papa’nın ziyareti nedeniyle alınan güvenlik önlemleri, iPhone 6s ve 6s Plus siparişlerini teslim alacak New York’luların biraz daha bekleyebileceğinin sinyallerini vermişti.
  • Bu durum bir yana, 3d touch özelliğine ve gelişmiş kameraya sahip iPhone 6s, ilk haftalık satışı için beklenildiği gibi, New York mağazasının tarihinde rekor kırdı. En dikkat çekici detay ise Foursquare’in konum bilgisi üzerinden Apple’ın hafta sonunda 13 -15 milyon arasında iPhone satacağına dair bulunduğu tahmin oldu.
  • Hong Kong, Japonya, Çin, Yeni Zelanda ve Singapur’da da telefonun satışa çıkmasıyla beraber Apple; SACOM adlı işçi hakları grubu tarafından protesto edildi. Protestonun ardında dokunmatik ekran camını üreten Lens Technology’nin çalışma saatleri, maaş ve sosyal sigorta gibi konularda uyguladığı politika yatıyordu.
  • Son işletim sistemi iOS 9 ise kullanıcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Apple hafta başında %50’den fazla yüklenme oranı yakaladıklarını bildirdi.
  • iOS 9’un çıkışıyla birlikte Crystal, Purify gibi reklam bloklama uygulamaları da gündeme geldi. Reklam bloklama hizmetleri henüz uygulama içlerindeki reklamları bloklayamıyor ve sadece 64 bit cihazlarda çalışabiliyor. Bu da iOS 9’dan dolayı reklam gelirlerinin sadece bir milyar dolar kadar etkileneceği tahminini öne çıkardı.
  • Apple’ın elektrikli otomobil projesine ait ilk teslimatın 2019’da yapılacağına dair hedefi Wall Street Journal tarafından duyuruldu.

Microsoft

  • Microsoft iPad ve iPhone kullanıcıları için çıkartacağı Office uygulamasını ücretsiz sunuyor. iPad Pro’ya yönelik Office uygulamasında ise dosyaları düzenlemek için abone olmak gerekiyor.

Teknolojik Gelişmeler / Ürünler

  • Dünyanın en büyük 3b yazıcısı olarak nitelenen Big Delta bu hafta kamuoyuna tanıtıldı. Sadece 100 watt kullanarak çalışabilen yaklaşık 12 metre uzunluğundaki yazıcının 2030’a kadar barınma koşullarından yoksun dört milyar kişiyi ev sahibi yapabileceği söyleniyor.
  • Sürücüsüz otomobil sisteminin test edildiği bir dönemde MIT Singapur birimi farklı bir deney aracı olarak golf arabalarını seçti. Singapur’daki bir parkta bulunan ziyaretçileri 10 durak arasında dolaştıran golf arabalarıyla yapılan test sonucunda geri bildirimler oldukça olumluydu. Bu da sistemin otomobil yerine daha basit koşullarda da verimli olabileceğini gösterdi.
  • Karbon elyaftan yapılmış bir kafesin içinde sanal gerçeklik başlığı barındıran Cable Robot Simulator, bulunduğu odaya giren kişiyi havada sallandırarak ona sanal gerçeklik deneyimi sunuyor. Simülatör, Biological Cybernetics alanında çalışan Max Planck Institute birimi tarafından geliştirilmiş.

  • Bu hafta gerçekleşen Oculus Connect etkinliğinden duyurulan haberler arasında öne çıkan ise sanal gerçeklik ortamı için geliştirilen boyama uygulaması Medium oldu.
  • BlackBerry yeni çıkartacağı Android sürümlü akıllı telefonunun Priv olarak adlandırılacağını paylaştı.
  • Çin’in e-ticaret devi Alibaba, FiiSmart ile yaptığı iş birliğiyle ödeme yapabilen Pay Watch adlı bir akıllı saat geliştirdi. 15 Ekim’deyse Apple’ı anımsatan akıllı saat için fon toplama süreci başlayacak.
  • Henüz prototip aşamasındaki Camera Restrica adlı fotoğraf makinesi, bulundurduğu açık kaynak web uygulaması ve konumunuzu bulan GPS ile seyahat ettiğiniz yerlerde basmakalıp kareler yakalamanızı engelleme hedefinde.
  • PetBot ise lensinin önünde durduğunu tespit ederek evcil hayvanınızın ‘selfie’sini çekip otomatik olarak Instagram’a yüklemenizi sağlıyor.

Drone

  • İki drone’un bir insan kütlesini çekebilecek kadar dayanıklı ipten bir köprü yaratması internette büyük ilgi gördü.

Görsel: The Verge

  • Üç hacker tarafından geliştirilen Deep Sweep adlı dev bir balon şeklindeki kontrol aracı, stratosfere kadar ulaşabilirken hükümetlere ait hava araçları arasındaki iletişimi takip edip bir veri bankası oluşturmayı amaçlıyor.

Görsel: Wired

  • Amerikan futbolunun ulusal ligi NFL, drone kullanıma izin veren ilk spor ligi oldu. Sahanın sadece boş olduğu zamanlarda kullanılması ise ortaya konan tek önemli koşul.

Uluslararası Gündem / Dijital Yaşam

  • Alman otomobil devlerinden Volkswagen’in emisyon testi yazılımında manipülasyon yaptığı tespit edildi. Küresel çapta toplam 11 milyon araçta uygulanmış, ABD Çevre Koruma Komisyonu tarafından açığa çıkartılan manipülasyon skandalı CEO Martin Winterkorn’un istifasıyla dizel yakıta olan inancın iyice sarsılmaya başlamasını beraberinde getirdi.
  • Borsa fiyatları artan Tesla gibi elektrikli otomobil üreticilerine yarayabileceği yorumunu da getiren skandalın ardından, Volkswagen’in yeni CEO’su Porsche’de de aynı görevi sürdüren Matthias Müller oldu.
  • Papa Francis Amerika ziyaretinde Barack Obama’nın iklim değişikliği konusundaki savaşına tam destek vereceğini duyurdu.
  • ABD’nin Küba’yla diplomatik ilişkisi ve göçmenlik üzerine duruşu hakkında da destek veren Papa, Washington’a inişiyle Beyaz Saray’ın ilk Periscope yayınının odağındaydı. Papa Francis’in Twitter’ı etkin şekilde kullanması ve Amerika ziyaretiyle beraber kendisiyle çekilen selfie’ler başta olmak üzere ilgili paylaşımların artması da gündeme yansıdı.
  • Obama ile görüşen bir diğer isim Çin Devlet Başkanı Şi oldu. İki devlet başkanı birbirlerine ait şirketlerin ticari sırlarını veya gizli bilgilerini öğrenmek amacıyla siber saldırılarda bulunmama ve bu saldırıları desteklememe konusunda anlaştı.
  • Şi ayrıca 2017 itibariyle dünyanın en geniş çaplı karbon ticaretini başlatacağını duyurdu.
  • Pew Research tarafından yapılan son araştırma ülkelerin en çok hangi konuyu tehdit olarak gördüğünü ortaya koydu. Buna göre siber saldırıdan en çok korkan ülke ABD olurken Latin Amerika ve Afrika’daysa iklim değişikliği öne çıktı.
  • GoPro dünyaya fayda sağlayan organizasyonlara teknik, yapım, pazarlama ve finansal anlamda destek vermek hedefiyle GoPro for a Cause adlı bir program başlattı. Başta St. Jude Children’s Research Hospital, Mauli Ola ve Bicycles Against Poverty gibi toplam 10 organizasyonla anlaşan program; sosyal adalet meselelerine farkındalık yaratıp ilgili kitleyi katılıma teşvik edecek.

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Facebook haber akışında bu haftadan itibaren 360 derece videolar yer alabilecek. Android ve web platformunda deneyimleyebileceğiniz özellik, gelecek aylarda iOS sisteminde de geçerli olacak.
  • Özelliğin tanıtıldığı video ise Star Wars: The Force Awakens’da karşılaşacağımız yeni gezegen Jakku etrafında sanal tur yapmamıza imkan veriyor.
  • (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/tr_TR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

    360 Video on FacebookPosted by 360 Videos on Facebook on 22 Eylül 2015 Salı

    • internet.org hizmetiyle erişimi olmayan bölgelere bedava internet sağlayan Facebook, bu haftadan itibaren hizmetin Free Basics adıyla konumlanacağını duyurdu.
    • Facebook, yayıncıların herhangi bir içerik yönetme sisteminde yer alan içeriklerini doğrudan Instant Articles üzerinden paylaşmasına olanak sağlıyor.
    • The Washington Post ise tüm makalelerini Instant Articles’ta yayınlayacağını söyledi.
    • Instagram’ın aylık etkin kullanıcısı Eylül ayında 400 milyarı geçti. En son Haziran ayında veri sağlayan Twitter ise bu anlamda 300 milyarı aşkın kullanıcıya sahip.
    • Twitter tarihinde ilk kez takip ve tweet butonlarının tasarımını yeniliyor. Gelecek ay web ortamında yerini alacak butonların tasarımı eskisine göre daha düz görünüyor.

    Görsel: The Next Web

    • Twitter’ın son zamanlarda artan yeni özellik denemelerine bu kez tweet içine anket yerleştirme katıldı.
    • Periscope’un iOS cihazlarındaki son güncellemesiyle artık ekran görüntüsü eşliğinde yayınlarınızı paylaşabiliyorsunuz. Private Broadcast özelliğinin güncellenmesi de karşılıklı takipleştiğiniz kişileri veya herkesi tek bir tuşla yayınınıza davet etmenize olanak sağlıyor.

    Görsel: Engadget

    • Spotify’ın Mix Mates adlı web uygulaması kullanıcıların arkadaşlarıyla örtüşen müzik zevklerini açığa çıkartıyor. Üniversite öğrencilerini hedefleyen uygulamada kullanıcı kendisinin ve arkadaşının en sevdiği sanatçı bilgisini giriyor, sonrasındaysa platform iki sanatçının müzikal ayrımı doğrultusunda bir çalma listesi öneriyor.
    • Telegram CEO’su Pavel Durov, gün içinde 12 milyar mesaj aldıklarını paylaşarak WhatsApp’a meydan okudu.
    • Pinterest’in yeni uygulamalar ve üçüncü şahıs entegrasyonların çeşitlenmesi hedefiyle açtığı geliştirici platformu, sosyal ağa daha fazla trafik kazandırması açısından olumlu etkiler kazandırıyor.
    • Uber, kullanıcılarının planladığı etkinliklere katılacak kişiler için araç sağlayan yeni hizmeti UberEVENTS’i New York’ta denemeye başladı.
    • Henüz ABD’de test edilmeyen, bir grup insanın ortak bir otomobil kullanarak ulaşımda tasarruf sağladığı UberPool hizmeti ise Fransa’dan sonra Hindistan’da denenecek.
    • Starbucks uygulaması aracılığıyla mobil sipariş vermek artık ABD’de bulunan tüm şehir sakinleri için mümkün.

    Görsel: The Verge

    • Dropbox’ın ortak çalışmayı kolaylaştıran yeni özelliği ‘team’ ile yarattığınız dosyaları her seferinde izin koşuluyla uğraşmadan tek bir ortak dosyada toplayabiliyorsunuz. İş, kişisel gibi birden fazla işleve göre farklı hesaplar açanlarsa bunlar arasında kolayca geçiş yapabilecek.
    • Kickstarter yaratıcı projelere kar amacı gütmeden yardım etme amacını artık kamu yararını gözeten bir şirket olarak sürdürecek. Kamu yararına dair hazırlayacağı ilk raporu ise Şubat 2017’de paylaşacak.
    • YouTube Gaming’in piyasaya çıkması ardından oyun odaklı video platform devi Twitch bünyesine yeni özellikler ekledi. Örneğin, 2016’da kullanıcılar platformdaki videoları doğrudan indirebilecek.
    • Arama motorunun sürümünü yükseltmek, tamamen HTML5 video oynatıcısına geçmek ise diğer yeni özelliklerden.
    • Twitch sonbahardan itibaren Sony’nin Playstation platformlarına uyumlu uygulamasıyla ilk defa bu ortamdan da izlenebilecek.
    • CNN ABD başkanlık seçimleri öncesinde, 13 Ekim’de gerçekleşecek demokrat adayların tartışmasının canlı yayınını sanal gerçeklik ortamına da kazandıracak. NextVR yaptığı anlaşma sayesinde Samsung GearVR başlığı olan vatandaşlar, Oculus Store’da bulunan NextVR portalında tartışmayı izleyebilecek.
    • En bilinen çevrim içi eğitim platformlarından Khan Academy bu hafta Android uygulamasını çıkardı. iOS uygulaması ise aralarında Türkçe’nin de bulunduğu toplam beş dili destekliyor.

    Pazarlama

    • Facebook’un Post Sticker uygulamasından yararlanan reklamların Türkiye’deki ilk örneği İş Bankası için hazırlandı. Markanın Anında Bankacılık adlı hesabında kullanılmış, etkileşimli paylaşımı hazırlayan ajans ise aynı zamanda uygulamanın ülkemizdeki temsilcisi olan Promoqube.
    • #MakeItHappy kampanyasının kapsamında Coca Cola, Stockholm’da Coke-moji Happiness Experiment ile yüz tanıma teknolojisi ve etkileşimli ilan panosunu buluşturdu. Etkileşimli panonun önünde duran kişilerin gülümsemelerini tanıyan pano, onları kendi üzerinde birer emoji olarak göstererek mutluluk mesajını güçlendirdi.

    https://www.youtube.com/watch?v=H2gvKrfZTAU

    • Doritos’un, geçen hafta bahsettiğimiz, LGBT topluluklarına destek amaçlı sınırlı sayıda ürettiği rengarenk cipsler müşterilerinin belirli bir kısmı tarafından tepkiyle karşılandı. Doritos Facebook hesabında tepkilerini gösteren müşterilere karşılık veren ise marka yerine Mike Melgaard adlı biri oldu. Doritos ForHelp adlı bir hesap açarak müşterileri yanıtlayan Melgaard’ın amacı Doritos’u korumaktan ziyade cipslerden elde edilen gelirin LGBT bireyleri intihardan koruyan It Gets Better kurumuna gittiğini belirtmekti.
    • Power of Dreams adlı kampanyasıyla geçmişten bugüne kadarki yolculuğunu göstermeyi amaçlayan Honda, bunu iki dakikalık bir stop motion filmle gerçekleştirdi. Filmin yapımında üç bin el çiziminin kullanılmış olması öne çıkmış bir diğer detay.

    Editörler: İpek Altun, Mert Serim
    Katkıda bulunan: Yalçın Pembecioğlu

    Manşet görseli: Vimeo, Camera Restricta