Bu hafta müzik dünyası Coachella’nın etkisininden yavaş yavaş çıkarak kendi gündemine döndü. Son dönemde yayınladığı müzik videolarıyla kendinden söz ettiren Sia’nın son videosunda Heidi Klum ve Game of Thrones’dan tanıdığımız Pedro Pascal rol aldı. TIDAL ise büyük vaadlerle çıktığı yolda gerek kullanıcı gerek müzisyenler tarafından büyük yaralar alarak yoluna devam etmeye çalışıyor.
Sinema gündemi ise Star Wars’un etkisinden çıkmış ve gündemini belirlemişti. Suicide Squad’da Joker olarak rol alacak Jared Leto’nun role bürünerek verdiği poz haftanın en çok konuşulan sinema olayı olurken Avengers evrenindeki oyuncuların röportajları haftanın ikinci önemli gelişmesi oldu.
Facebook bu hafta Android için arama uygulaması Hello’yu yayınladı ve Haber Akışındaki algoritmayı değiştirerek profillerin görünürlüğünü arttırdı. Bir diğer teknoloji devi Google ise mobil hizmet sağlayıcılarına rakip Project Fi’yi hayata geçirdi.
Son kullanıcıyla tanışan Apple Watch hakkında uzun uzadıya incelemeler yapıldı, parçaları ayrılıp incelendi. Airbnb’de işe başlamak isteyen Nina Mufleh ise hazırladığı internet sitesiyle dijital işe alım sürecini yeniden tanımlayarak şirketin CEO’sunu etkilemeyi başardı.
Haftanın öne çıkan kültür sanat, teknoloji, popüler kültür, pazarlama ve girişimlerdeki gelişmeleri derledik.
Haftanın Müziği:
Alternatif dans ve synthpop türünde 2007’den beri üretime devam eden Passion Pit, yeni albümü Kindred’i yayınladı. Indie müziğin temel öğelerini barındıran ve üzerine synth öğeleri ekleyerek keyifli dans müziği yapan Passion Pit, taze vokalleri ve akışıyla çizgilerini bozmayan bir albüm hazırlamış. Albümü tek kelimeyle açıklamak için seçilecek en doğru kelime; eğlenceli.
spotify%3Aalbum%3A5vHUSuZ5xizxS3zfr3SKkq
Müzik:
- Bu yılki Super Bowl’un en sevilen karakteri Katy Perry’nin performansında yer alan Left Shark olmuştu. İnternet bu karakteri sahiplenince Katy Perry de telif hakkıyla himayesi altına almaya çalışmıştı. Ancak bu talep komisyon tarafından doğrudan sanatçıyı çağrıştırmadığı, herhangi bir hizmet veya servis özelliği bulunmadığı için reddetti.
- Geçmişte “Song of Innocence” kaydını tüm iTunes kullanıcılarıyla paylaşarak tepki çeken U2, Record Store Day şerefine kaydın plağını hayranlarına sundu. Ancak bazı kopyaların söz konusu kayıt yerine Tool’un 1992’deki EP’sini içermesi hem bir anlamda kötü karma etkisi yarattı hem de Tool’un konuyu esprili bir şekilde yorumlamasına sebep oldu.
- Queens of the Stone Age solisti Josh Homme, Jimmy Eat World ve Paramore üyelerinin bir araya gelerek 2013’te kurduğu The Sweet Stuff Foundation gündeme geldi. Dernek; hasta ve engelli müzisyenleri, kayıt mühendisleri ve ailerine yardım etme amacını taşıyor.
- Sia’nın son müzik videosunu çektiği “Fire Meets Gasoline”de süpermodel Heidi Klum ve Game of Thrones yıldızlardan Pedro Pascal oynaması dikkatleri çekti. “Chandelier”, “Elastic Heart” ve “Big Girls Cry” gibi müzik videolarındaki performansıyla sanatçının ayrılmaz parçası olduğunu düşünmeye başladığımız 12 yaşındaki dansçı Maddie Ziegler’ı ise bu kez sadece gözlerimiz aramış oldu.
- TIDAL tanıtımından iki hafta sonra ABD’de en çok indirilen 700 iPhone uygulaması listesinde yer alamadı. Öte yandan Pandora ve Spotify’ın listenin (sırasıyla) üçüncü ve dördüncü uygulamaları arasında yer alması ve Wall Street Journal’ın açıkladığı rapora göre son aldığı 400 milyon dolarlık yatırımıyla Spotify’in tüm Amerikan müzik endüstrisinden daha fazla hasılat yapması TIDAL’ın etkisini iyice hafifletti. Kanye West’in platformla ilgili sosyal medyadaki paylaşımlarını silmesi de önce kafalarda soru işaretleri yaratırken sonradan attığı reklam içerikli tweetiyle platformdan kopmadığını göstermiş oldu.
- TIDAL’ın yakında çıkaracağı Discovery özelliğiyle bağımsız sanatçıların platforma müziklerini doğrudan yükleme imkanı edineceği de platformla ilgili haber olan gelişmelerdendi.
- Çevrim içi müzik dinlemenin geleceği olarak lanse edilen TIDAL, her geçen gün biraz daha kan kaybediyor. Öyle ki artık TIDAL sunum videosunu dublajlayarak yapılan parodi sunumlar ürünün gündemini oluşturuyor.
Dizi ve Sinema:
- TorrentFreak’in araştırmasına göre Game of Thrones’un 5. Sezon 1. Bölümü tüm zamanların korsan dizi edinme rekorunu kırmış. 4 bölümlük sızıntıyla birlikte ilk hafta içerisinde Game of Thrones toplam 32 Milyon kez yasa dışı olarak indirilmiş. ABD, Fransa ve Brezilya listenin başında yer alırken dizi ise en çok yaşa dışı izlenen televizyon dizisi unvanına sahip.
- Yasa dışı yollarla, gelir modeline dahil olmayan bu kadar çok izleyici olunca HBO’da bu konuda bir önlem alma gereği duydu. Game of Thrones’u bu şekilde edinip izleyenlere doğrudan yasal uyarı mektubu gönderildi.
- Bir süredir, efsanevileşmiş dizilerden Full House’un tekrardan çekileceğine ve Netflix’te yayınlanacağına dair duyumlar alıyorduk. Jesse Amca karakteriyle özdeşleşen John Stamos bu duyumları doğrularken, dizinin 2016’da yayınlanacağı öğrenildi.
- Netflix şimdiye kadar yayınladığı şovların mülkiyet haklarını bulundurmuyor; fakat bu tablo ileride değişecek. Netflix CEO’su Reed Hastings gelecek yıldan itibaren 20’den fazla şovun mülkiyet ve yapım haklarını almakta olduklarını söyledi.
- DC Comics, Warner Bros Animation ve Mattel iş birliğiyle, 6-12 yaş arasındaki kız çocuklarına yönelik “DC Super Hero Girls” adlı kadın süper kahraman odaklı bir seri çıkartacak.
- Son iki haftadır “Suicide Squad” filminde Jared Leto’nun Joker karakterini canlandıracağı konuşulurken karakterin resmi temsili bu hafta ortaya çıktı. Önceden yine filmin yönetmeni David Ayer ve Jared Leto sosyal medya hesaplarından konuyla ilgili ipuçları vermişti.
Görsel; Twitter, David Ayer
- 14. yılını kutlayan Tribeca Film Festivali kazananlarını açıkladı. Dagur Kári’nin Virgin Mountain isimli filmi en iyi hikaye ödülünü alırken Camilla Nielsson’ın Democrats filmi de en iyi belgesel ödülüne layık görüldü.
- Vizyona girdiğinden beri devam filmlerinin geleceği konuşulan Fifty Shades of Grey’e ait önümüzdeki bölümlerin yayın tarihleri 10 Şubat 2017 ve 9 Şubat 2018 olarak kesinleşti.
- CURB Media, Cannes Film Festivali süresince vermek istediğiniz mesajı Le Grand Hotel’in tepesinde yayınlatma olanağını sunmak için Kickstarter kampanyası başlattı. 21 Mayıs’a kadar 50 bin Euro toplamayı amaçlayan kampanya, 50 Euro fon karşılığında mesajınızı 30 saniye boyunca yayınlatabiliyorken daha fazla fonlamanız mesajınızın daha fazla yayında kalmasını vaat ediyor.
- Enter the Void filminin yönetmeni Gaspar Noé, 6 yıl aradan sonra Love filmiyle beyaz perdede tekrar anılmaya hazırlanıyor. Love isimli filmi Cannes Film Festivali takvimine eklendi. Fakat filmin pornografik içeriği yüzünden gece matinesi eklenerek yayınlanacağı da spekülasyonlar arasında yer alıyor.
- Geçtiğimiz hafta sinema dünyasının en çok konuştuğu gelişme Star Wars’un 7. filmine ait 2. fragmanın yayınlanması olmuştu. Matthew Mcconaughey’in yeni fragmanı izlerken verdiği tepki üzerine ikinci Nolan – Star Wars birleşimi de fragmanı Inception jenerik müziğiyle birleştirmek oldu.
- Çizgi roman dünyası beyazperdeye doğru kaymaya devam ediyor. Avengers ve Batman v Superman gibi yapımlardan sonra Fantastic 4’un da yeni halinin ilk fragmanı yayınlandı.
- 1 Mayıs’ta vizyona girecek olan Avengers: Age of Ultron öncesi gerçekleşen basın röportajlarından birinde Iron Man, Robert Downey Jr., E4 muhabiri Krishnan Guru-Murthy’nin konuyu ailesi ve özel hayatına getirmesi üzerine röportajı terk etti.
- Chris Evans (Captain America) ve Jeremy Renner (Hawkeye) ise başka bir röportaj sırasında Black Widow hakkındaki bir soruya verdikleri seksist yanıtla büyük tepki topladı. Bunun üzerine iki isim de özür diledi. Fakat kullandıkları kelimeler ve üslupla özrün nasıl dile getirileceğini ve nasıl dile getirilmemesi gerektiğini gösterdi.
- Star Wars ve Marvel evrenlerini de bünyesinde bulunduran Disney, 2017 sonuna kadar yayınlayacağı filmlerin kronolojik listesini yayınladı.
Görsel; Twitter/film_girl
- İçimizdeki çocuğun dünyasından kopup gelen Küçük Prens’in sinemaya uyarlandığından daha önce bahsetmiştik. Filmin ikinci uluslararası fragmanı da yayınlandı.
- Fast & Furious serisi 7 filmiyle dikkatleri üzerine geçip birçok rekoru kırdıktan sonra 8. filmin 2017’ye vizyona gireceği açıklandı.
Video Oyunları:
- Güney Avustralya hükümeti, yeni ulusal parklarının tasarımı için ilkokul öğrencilerini teşvik ederek Minecraft üzerinde çalışma yapmaya çağırıyor. Minecraft’ın en sade ve modifiye edilmemiş halini kullanacak öğrenciler arasından birinci olan proje 8,9 Milyon Dolar bütçeyle hayata geçecek.
- Geçtiğimiz haftalarda BBC’nin Grand Theft Auto gibi video oyunlarına karşı yapılan kampanyayı konu alan belgesel drama yapımı için Daniel Radcliffe’i düşündüğünü aktarmıştık. Bu hafta oyuncunun yapımda yer alacağı kesinleşirken kadroda bulunanlar arasında Bill Paxton’ın da olduğu öğrenildi.
- Asya kıtasında dijital satışlar altında ikinci sıraya ulaşan Çin’in mobil oyun piyasasında ise 7,5 milyar dolarlık hasılata ulaştığı tespit edilirken 2016’da bu oranın 8 milyarı bulacağı tahmin edildi. Asya kıtasının mobil oyun piyasasında ulaştığı toplam hasılat ise 19,6 milyar doları buldu.
- Yeni nesil animasyon diziler arasında en popülerlerinden Adventure Time her koşulda her yaştan insanın sevgisine sahip. Bir çok farklı alanda ürünleri bulunan bir markaya dönüşen Adventure Time’ın bugüne kadar kaliteli bir video oyunu bulunmuyordu. Adventure Time: Finn and Jake Investigations ismiyle Macera, Puzzle türünde yayınlanacak yeni oyun ise şeytanın bacağını kırmaya niyetli.
Drone:
- Google Project Wing’le ve Amazon ise Prime Air’le drone kullanarak teslimat yapmayı planlayıp çalışmalar yürütürken İsviçre Posta İdaresi, drone şirketi Matternet ile anlaşarak bu yaz drone’la teslimat yapmaya başlayacağını açıkladı.
Facebook:
- Facebook’un NewsFeed algoritmasında yaptığı üç değişiklikle ise yayıncıların aldıkları trafik ve paylaşım sayısında zaman zaman azalma olabileceği söylendi. Yapılan değişikler şöyle; kullanıcıların aynı kaynaktan birden fazla haber akışı paylaşımını seri halinde görebilmesi, haber akışı içeriğinde kullanıcının arkadaşları tarafından yapılan paylaşımlara öncelik verilmesi ve arkadaşların sevdiği ve/veya yorum yaptığı paylaşımların akışta yer almamaya başlaması.
- Facebook, yayıncıları ve pazarlamacıları bir araya getirdiği yeni video reklam programı Anthology’i duyurdu. Hizmetin ilk ortakları arasında bulunan Vice Media, Vox Media, The Onion, Funny or Die gibi yayıncılar bu sayede hikaye anlatımı, video yapımı ve yaratıcılık üzerine birikimlerini markalarla buluşturacak.
- Facebook’un mobil üzerinden günlük bir milyardan fazla arama aldığı, bu sayede 3.54 milyar dolarlık hasılatının %70’den fazlasına mobil kullanımından ulaştığı ortaya çıktı. Sosyal ağın güneş enerjisi kullanan drone ve sanal gerçeklik gibi alanlara da yatırım için öncelik verdiği konuşuldu.
- Android işletim sisteminin ana elementleri üzerinde oynamaya yapmaya izin vermesi Facebook için de bir çalışma alanı oluşturuyor. iOS’e göre Android sunduğu bu imkanlarla Facebook daha önce ana sayfa uygulaması yayınlamıştı. Bu hafta ise arama yapma ve geleneksel telefon işlevi gören Hello isimli uygulamasını tanıttı. Telefon rehberiyle Facebook veritabanını birleştirerek iyi bir alternatif olmayı amaçlıyor.
Google:
- Geçtiğimiz haftalarda bahsettiğimiz Google Fi Project ve akıllı telefonlarla uyumlu sitelerin aramalarda öncelik alacağı algoritma değişikliği tekrardan konuşuldu. Mobil hizmet sağlayıcılarına rakip olacağından bahsettiğimiz Google Fi Project şimdilik sadece Nexus 6 ile uyumlu olarak kullanıma açıldı. Akıllı telefonlarla uyumlu sitelerin aramalarda öncelik kazanacağı algoritma değişikliğinin ise çoğu büyük şirketi mobil dostu olmaya zorlayacağı gündeme geldi.
- Aylık 20 Dolar’a sınırsız konuşma ve mesajlaşma sunan Project Fi, mobil internet içinde 10 Dolar’a 1 GB, 20 Dolar’a 2 GB ve bu şekilde katlanarak 5 GB’a kadar farklı veri boyutları sunuyor. Küresel pazarda büyük mobil servisler arasında yer alan Verizon, T-Mobile, Sprint ve AT&T arasında ücret karşılaştırması yapıldı.
- Google’ın kullanıcılarına arama sonuçlarını yükleme fırsatı vermesi ve yeni veri yönetimi platformu (DMP) ürünü DoubleClick Audience Center için teste başlaması teknoloji deviyle ilgili son gelişmelerdendi. DoubleClick Audience Center’ın reklamverenlere çevrim içi reklamlarını yapmadan önce hem kendileri hem de kullanıcılarla ilgili daha fazla veri edinmelerini sağlayacak.
- 10. yaşına basan Youtube’un “Me at the zoo” isimli ilk videosunu sene başından beri pek çok kez gördük. Youtube’un kurucusu Jawed Karim’in hayvanat bahçesinde fille beraber çektiği video, 23 Nisan günü tam olarak 10 yaşına bastı.
- YouTube’a ait uygulamaları 2012 ve öncesinde piyasaya sürülen cihazların artık destekleyemeyeceği duyuruldu. Bu gelişme ikinci nesil Apple TV kullanıcılarını da etkiledi.
- Cuma gününün en çok konuşulan olaylarından birisi, Google Maps üzerindeki bir yerde Android maskotunun Apple logosu üzerine tuvaletini yaparken modellenmesi oldu. Olayın duyulmasından sonra Google bunun kullanıcı kaynaklı bir içerik olduğunu belirterek haritayı temizleyip özür diledi.
Görsel; Google Maps
Ekran Görüntüsü; The Next Web
Microsoft:
- Yazın tüketiciyle buluşması planlanan Windows 10’in, işletim sistemiyle özdeşleşmiş kart oyunu Solitaire’i varsayılan olarak içereceği açıklandı. Microsoft’a dair bir klasik sayılan oyun Windows 8’de sistemden kaldırılmış, sadece isteğe bağlı olarak uygulama mağazasından yüklenebiliyordu.
- Geçen yıl Android ve iOS işletim sistemlerine bedava erişimi açılan Microsoft Office’in yüklenme sayısının 100 milyonu geçtiği duyuruldu.
- Microsoft’un kişiye özel sağlıklı yaşam ipuçları veren bulut sistemi tabanlı uygulaması Microsoft Health, yakında akıllı telefonlardaki sensörler üzerinden adım sayısı, alınan kalori miktarı gibi kişisel verileri takip edebilecek. Böylelikle kişilerin verilerini özel olarak izlemek için Microsoft Band gibi ikinci bir cihaza gerek kalmayacak.
Twitter:
- Twitter bu hafta doğrudan mesajlaşma (DM) özelliğini tüm kullanıcılara açma seçeneği ve kullanıcıların istedikleri tweetleri gün içinde özel olarak edinme imkanıyla tanıştırdı. DM özelliğine gelen seçenekten markaların nasıl yararlanabileceğiyle ilgili uzman görüşlerini içeren Adweek haberinde, özelliğin kullanıcının mahremiyetini temsil ettiğini unutmamak gerektiği, bir taraftan da tüketiciyle birebir iletişim gerektiren müşteri hizmetleri gibi amaçlarla seçeneğin kullanılabileceği not edildi.
- Şimdilik Android’de bulunan Highlights hizmetiyse kullanıcı tarafından talep edilen tweet serisinin günde iki kez anlık bildirimle (“push notification”) gönderilmesini kapsıyor.
- Twitter’ın beacon pazarlaması üzerine çalışan Swirl adlı girişime yaptığı yatırım da haftanın ön plana çıkan gelişmeleri arasındaydı. Swirl Twitter’ın yatırım yaptığı ikinci girişimken, beacon teknolojisine ilgi duyan ilk sosyal ağ olarak Facebook öne çıkıyor.
Giyilebilir:
- Apple, 24 Nisan’dan itibaren ilk kullanıcılarının teslim alacağı Apple Watch’a yönelik özel uygulamaların yer aldığı uygulama mağazasını açtı. Mağazanın 3000’den fazla uygulamayı içerdiği belirtildi.
- Akıllı cihazlar üzerinden basit anlamıyla DJ olmayı sağlayan djay, Apple Watch uygulamasını yayınladı. İki deck ve sync butonuyla parçaları eş zamanlı çalıp basit geçişlerin tamamını saat üzerinden yapabiliyor. Dijital olarak birkaç tuşa basmanın ve otomatik senkronlamanın DJ performansı olarak yorumlanması tartışmaya açık olsa disiplinlerin birleşmesi adına dikkat çeken bir gelişme.
- Her ne kadar saat de olsa, cihaz akıllı olunca en önemli uygulama kategorisinden biri de oyunlar oluyor. Şu anda rol yapma oyunlarından spor ve simülasyona kadar çeşitlenen 5 farklı oyun bulunuyor.
- Teknolojik cihazları ücretsiz tamir etme ve zararsız demonte etme konusunda eğitimler veren iFixit, Apple Watch’u da parça parça söküp nasıl müdahale edilebileceğini gösteren bir rehber hazırladı.
- Giyilebilir ürünlerde teknolojiyi kullanışlı tasarımla birleştiren Jawbone UP3, teknoloji uzmanlarının incelemelerinden geçer not alamadı. UP2 ile hemen hemen aynı özelliklere sahip olunca UP2’yi tercih etmek mantıklı eğitim olarak yorumlandı.
Mobil:
- Samsung, Galaxy S6 ve S6 Edge kullanıcılarının yararlanabileceği sanal gerçeklik başlığı için ön sipariş dönemini 24 Nisan’da başlattı.
- Yeni Gear akıllı saatine ait yazılım gelişme kitinin ön gösterimini ise CNN, Yelp, Baidu gibi uygulamaların da eşlik ettiği yuvarlak saat yüzeyini içeren bir temsille gerçekleştirdi.
- Turing Robotic Industries titanyum, çelik gibi maddelerden daha sağlam olduğu söylenen metal alaşım “liquidmorhium”dan yapılan akıllı telefon Turing Phone’u çıkarıyor. 740 ve/veya 870 dolara satılacak telefonların tesliminin de 10 Ağustos’ta yapılması bekleniyor.
- Yakın zamanda Android versiyonuna gelen arama özelliğini WhatsApp bu hafta iOS işletim sistemine de kazandırdı.
- Vine, iOS sürümündeki güncellemesiyle, altı saniyelik videolarınızı tek seferde birden fazla platformda yayınlamanıza imkan veriyor. Söz konusu özellik yakında Android’e de gelecek.
- Periscope çıkar çıkmaz platforma üye olan 25 yaşındaki Amanda Oleander, Nisan başında platformun en sevilen kişisi seçilmesiyle, ilk Periscope yıldızı olarak gündeme geldi.
- Android ve iOS’un sık kullanılan klavye uygulaması SwiftKey Ekim 2014 – Ocak 2015 arasında 16 farklı dilde konuşan kullanıcılarının verilerini analiz etti ve ülkelerin emoji kullanım eğilimleri ortaya çıktı. Brezilyalıların en çok dini ve kutlama temalı emojileri, Kanadalıların silah ve kaka, ABD’lilerin yemek, Rusların öpüşme emojileri kullandığını aktaran analizle ilgili geri kalan detayları buradan öğrenebilirsiniz.
Girişimler:
- Uber en ekonomik modeli olarak bilinen uberGO hizmetini ülkemizin en büyük taşımacılık firmalarından Turex’le anlaşarak İstanbul’da başlattı. 3 TL olan açılış ücretiyle taksilere rakip olması beklenen hizmet dakika başına 0.3 TL, kilometre başınaysa 1.35 TL şeklinde ücretlendiriliyor.
- Bu haftanın dikkate değer gelişmelerinden biriyse birkaç firmanın çalışanlarını işten çıkarması oldu. Sene başında 1100 çalışanını işten çıkarması üzerine Yahoo CEO’su Marissa Mayer’ın konferans konuşmasında bunu bir “remix” stratejisi olarak göstermesi ayrıca dikkat çekiciydi.
- Son yıllarda kar elde etmesi zorlaştığı söylenen BitTorrent’in de ABD’de 150 yerel çalışanını işten çıkartmak zorunda kaldığı duyuruldu.
- Toshiba tarafından geliştirilen insan görünümlü Aiko Chihira robotu Mitsukoshi mağazasında test edildi. Mağaza, kimonolu kadın görünümüyle müşterileri karşılayan ve temel bilgiler veren Aiko Chihira’yla dünyanın ilk robot resepsiyonistini kullanan mağaza oldu.
- Çektiğiniz selfie’yi yükleyerek üç boyutlu ve etkileşimli avatarınızı elde ettiğiniz MyIdol uygulaması özellikle Çin’de yarattığı ilgiyle haftanın öne çıkanları arasındaydı. Henüz İngilizce versiyonu bulunmasa da uygulama yabancı kullanıcılar tarafından da ilgi gördü.
- En şaşırtıcı işten çıkartma haberi ise üç boyutlu yazıcı alanının önde gelen markalarından Makerbot’a aitti. Büyüme stratejilerinde amaçladığını elde edememesi üzerine firma 100’e yakın çalışanını işten çıkarıp üç mağazasını da kapattı.
- Avrupa’nın ABD’li teknoloji firmalarının egemenliğiyle ilgili çekinceleri bu hafta da gündeme geldi. Avrupa Birliği’nin; Facebook, Google, Etsy, Trip Advisor, Booking.com gibi platformların Avrupa ekonomisine hakim olması endişesi şimdilik bir araştırma dosyasının verdiği fikir seviyesinde kalıyor.
- Airbnb en büyük reklam kampanyasını “Never a Stranger” başlığı taşıyan reklamıyla gerçekleştirdi. Kampanya kişilerin tanıdığı birinin evinde, özellikle de ev sahibiyle beraber, kalma fikrinin getirdiği çekinceyi konu alıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=KckMCjMZxzA
- Kurt Cobain hakkında hazırlanan yeni belgesel projesi Montage of Heck bünyesinde Cobain’in Los Angeles’da yaşadığı ev Airbnb üzerinden kiraya verildi. Şu anda ilan geçerli olmasa da evin fotoğrafları ve anılarıyla sanatçının hayranları için büyük anlam taşıyor.
- İş başvuruları ve işe alım sürecinde her zaman yapılması veya yapılmaması gerekenler olarak listeler çıkartılabilir. Fakat dijital dünyada iş başvurusu tanımının nasıl değişebileceğini Nina Mufleh, Airbnb’ye başvuru niteliğindeki internet sitesiyle gösterdi.
Görsel; Twitter, Nina Mufleh, Brian Chesky,
- Güzel garsonlarıyla ünlü Amerikan fast food zinciri Hooters’ın kadın müşterilere odaklanan versiyonu çıkıyor. Kaslı erkeklerin servis yaptığı Tallywackers, Craigslist üzerinden iş ilanı yayınladı.
Görsel; Craigslist
Bitcoin ve Siber Güvenlik:
- Şirketler ve hükümet arasında siber güvenliği tehdit eden veri aktarımının daha akışkan olmasını işaret eden tasarı Beyaz Saray’dan geçti. Kararla beraber ABD’li vatandaşlara ait kişisel verilerin bazı durumlarda NSA dahil olmak üzere hükümetle ilgili kurumlarla paylaşmasının önü açılmış oldu.
- Uluslararası Polis Teşkilatı’nın (Interpol) sadece karanlık web ve sanal birim eğitimi amacıyla kendi Bitcoin ürününü oluşturduğu öğrenildi.
- MIT Digital Currency Initiative, önceden BitCoin Foundation tarafından fonlanan esas geliştiriciler olarak tanınan Gavin Andresen, Cory Fields ve Wladimir van der Laan’ı bünyesine dahil etti.
- BitCoin’in sosyoekonomik sorunları teknoloji vasıtasıyla çözme potansiyeli varken, özellikle sosyal sorunlarda göstermesi gereken ivmeyi yakalayamamasının temel nedeni olarak komitenin %96’sının erkeklerden oluşması gösterildi.
Uzay ve Bilim:
- Çin tarafından gelen belki de en şaşırtıcı ve/veya heyecanlandırıcı haber bilim insanlarının insan embriyosu üzerinde genetik kod düzenlemesinde bulunabilmesiydi. CRISPR adlı teknik, hastalıkları genetik koddan temizlemek dışında zeka ve güzellik gibi özelliklerin de gelişmesine imkan verirken tekniğin etik kullanımları üzerine uyarılar da beraberinde geldi.
- 24 Nisan 1990’da uzaya fırlatılan Hubble Uzay Teleskobu 25 yaşına girdi. Doğum gününe özel olarak NASA, Hubble’ın çektiği bir fotoğrafı ilk kez kamuoyuyla paylaştı. Aynı zamanda bu görüntünün 3 boyutlu düzlem içinde hareketinin görselleştirildiği videoyu buradan izleyebilirsiniz.
Görsel; NASA
Politik Gündem:
- Türkiye’de erişime engellenen internet siteleri, İnternet Servis Sağlayıcılarının (ISS) protokollerine göre farklılık gösterebiliyor. Engelliweb, zamanında farklı şekillerle engellenen 10 internet sitesini 7 farklı ISS üzerinde test ederek uygulanan sansüre ait bir rapor hazırladı.
Görsel; Engelli Web
- Türkiye, genel seçimlere yaklaşırken siyasi figürler internet üzerinde soru cevap oturumları düzenlemeye devam ediyor. 12 Nisan’da düzenlenen Kemal Kılıçdaroğlu’nun soru cevap oturumundan sonra Emine Ülker Tarhan da 22 Nisan’da Ekşi Sözlük üzerinde soruları yanıtladı.
- Kafa Kutu, bu iki ismin oturumunu analiz ederek hangi oturumun daha etkili ve başarılı olduğunu değerlendirdi. Sorulara verilen yanıtlar, kelime sayısı, başlık altındaki soru sayısı, şuku gibi oranlar kurarak iki ismin etkinliğini karşılaştırdı.
Görsel; Kafa Kutu
Popüler Kültür:
- California’daki bir ilkokul yeni öğretim döneminde sıra yerine ayakta durmayı teşvik eden sandalye (“standing desk”) kullanımına başlayacak. Spor salonu San Francisco Crossfit’in kurucularının fikir babası olduğu program, yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda da, çocukların hem sağlıklarını hem de dikkat aralıklarını olumlu yönde etkileyeceğini belirtiyor.
- The New York Times, Özgürlük Kulesi olarak anılan İkiz Kuleler’den sonra yapılan Dünya Ticaret Merkezi’ndeki asansörle 102. kata çıkarken 1500’lü yıllardan günümüze New York manzarasını modelledi. Şehrin değişimi ve planlama adımları açısından bakınca sıfırdan büyüyen bir metropol seyrediliyor.
- Haftanın en eğlenceli içeriklerin birisi Anucha “Cha” Saengchart’ın düşük maliyetle ev yapımı cosplay denemeleri oldu. Kurgusal veya ünlü karakterleri kıyafet ve aksesuarlarla canlandırıldığı cosplay kültüründe emek ve işçilik öne çıkıyor. Fakat bu yaratıcı çözümler döngüyü kıran bir adım atıyor.
Görsel; Lowcostcosplay
- Şili’de 42 yıldan fazla bir süredir hareketsiz kalan Calbuco Volkanı’nın patlamasına dair hızlandırılmış video haftanın en ilgi çeken kayıtlarındandı. Patlama yaklaşık 1500 kişinin bölgeyi boşaltmasına neden oldu.
- 102 yaşındaki eski dansçı Alice Barker, Jazz on Film’den Mark Cantor ve David Shuff’ın çabalarıyla kendini ilk kez dans ederken gördü. 1930 ve 40’lı yıllarda dans eden Barker için doğum günüm hediyesi niteliğinde bir armağan oldu.
Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu