Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi[20 Kasım]

Bigumigu Pazar Gazetesi[20 Kasım]

Dijital nesil için haftanın gündemi.


Popüler-Kültür

Miyazaki son bir uzun metraj için geri dönüyor

2013’te emekliliğini açıklayan animasyon üstadı Hayao Miyazaki, son bir uzun metraj film için geri döneceğini açıkladı. Şu anda üzerinde çalışmakta olduğu 12 dakikalık kısa film Kemushi no Boro (Tırtıl Boro) projesinden bu haliyle tatmin olmadığı Japon televizyonu NHK’a söyleyen Miyazaki aynı projeyi uzun metraja taşıyacak. 2020 Tokyo Olimpiyatlarına yetiştirmek ise yönetmenin hedefleri arasında.

Miyazaki’nin geri dönüşünü müjdelerken yönetmenin eserlerindeki duyguları inceleyen bu video araştırmayı da hatırlayalım.


Emilia Clarke, Han Solo filminde rol alacak

Game of Thrones’un Daenerys Targaryen’i Emilia Clarke, Star Wars dünyasına adım atıyor. Henüz çekimlerine başlanmayan ve Star Wars serisine parelel çekilecek Han Solo filminin 2018’de vizyona girmesi planlanıyor. Alden Ehrenreich ve Donald Glover ise filmde rol alacak diğer yıldızlar olarak açıklandı.

Görsel: Star Wars

Pacific Rim 2’nun çekimleri başladı

2013’te yayınlanan ve Guillermo del Toro’nun yönettiği Pacific Rim, büyük bir hayran kitlesi yaratmayı başarmıştı. Ancak geçen 3 yıl içerisinde devam filminin yapılıp yapılmayacağı konusunda çok fazla spekülasyon bulunuyordu. Legendary ve Universal’ın yapımı olan Pacific Rim’in devam filminin çekimlerine başlandığını, filmin yönetmeni Steven DeKnight (Netflix’in Daredevil’ının yönetmeni) ve John Boyega (Force Awakens’ın Fin’i) sosyal medyada paylaştıkları görsellerle müjdeledi. Devam filminin ismi ise Pacific Rim: Maelstorm olacak.


Westworld’ün 2. sezonu onaylandı

Bu yılın ses getiren dizilerinden Westworld’ün 2. sezonunun çekileceği HBO tarafından onaylandı. Variety‘nin haberiyle doğrulanan gelişmeye rağmen yeni sezonun yayın tarihi belirsiz. Fakat HBO’nun gelecek 5 sezonun kurgusunu hazırladığı da biliniyor.


Haftanın Fragmanları

Ghost in the Shell ilk fragman

A Series of Unfortunate Events’ten ilk uzun fragman

Kong yeniden geri dönüyor

Olumlu eleştirileriyle Beauty and the Beast’in ilk fragmanı

Hidden Figures

The Zookeeper’s Wife

808



World of Warcraft oynarken depreme yaklanan Yeni Zelandalı’nın talihsizliği

Birçok çok oyunculu çevrimiçi oyunda olduğu gibi World of Warcraft’ta da takım çalışması gerektiren ve belirli bir zaman yatırımı isteyen anlarda dilediğiniz gibi oyunu bırakamazsınız. Çünkü takım arkadaşlarınızla birlikte planlı hareket etmeniz gerekir. Fakat Yeni Zelandalı Delrio Sierra, 7,8 şiddetindeki deprem sırasında oyun oynuyordu ve tepkisi bir anda internetin viral videoları arasına girdi.


Metallica yeni albümünü YouTube’dan yayınlıyor

Trash metal grubu Metallica, yeni hazırladığı albümün tamamını YouTube’a yükleyerek ücretsiz yayınladı. Bir gün içerisinde yaklaşık 10 yeni müzik videosu yükleyerek her parça için bir video hazırladığını da göstermiş oldu. Bu karar bir yandan da 17 yıl önce Metallica’nın Napster’ı dava etmesini akıllara getiriyor. Ve bu hafta Metallica’nın katalogu Napster’a eklendiği bilgisini de not düşmekte fayda var.


Jimmy Fallon ve Metallica’dan ilkokul enstrümanlarıyla Enter Sandman

Jimmy Fallon ve programının müzik ekibi The Roots, Metallica’yla bir araya gelerek efsane parçalarından Enter Sandman’i ilkokul seviyesindeki müzik aletleriyle yeniden yorumladılar. Minik trampetler, melodika ve blok flüt gibi enstrümanlarla yorumlanan Enter Sandman, haftanın viral içerikleri arasında yer aldı.


21. yüzyılın en yakın dolunayı: Süper Ay

14 Kasım’da Ay, Dünya’ya karşı 21. yüzyıldaki en yakın konumundaydı. Süper Ay olarak tanımlanan bu dolunay dünyanın farklı köşelerinden bambaşka fotoğraflar yarattı. Ay’ı bu büyüklükte tekrar görmek isteyenlerin ise 2034’ü beklemesi gerekiyor. Dünya’ya yakınlığıyla dolunayı buluşturan bu özel tarihte Ay %14 daha büyük ve %30 daha parlak göründü.


Japonya, dev çukuru bir haftadan kısa sürede tamir etti

Japonya’nın Fukuoka kentinde 30 metrekare genişliğinde ve 15 metre derinliğindeki su tesisatı çukuru bir haftadan kısa sürede onarılıp yeniden kullanıma açıldı. Böylesine büyük ölçekli bir çalışmanın da bu kadar kısa sürede tamamlanması tüm dünyanın takdirini kazandı.

Görsel: Kyodo News

Portekiz’de bir turist selfie çekerken heykel kırdı

Lizbon’daki Antik Sanat Ulusal Müzesi’nde sergilenen Saint Michael heykeli, bir turistin fotoğraf çekme denemesi sırasında yere düşürmesiyle kırıldı. Restorasyonun gerçekleştirileceği belirtilirken 18. yüzyıldan kalma bir heykelin fevri davranışlarla zarar görebilmesi, bu gelişmenin gündeme taşınmasında yeterli oldu.

Görsel: Daily Mail


Tasarım-Sanat

Daft Punk altyapılarıyla Beastie Boys remiks albümü

Kanadalı yapımcı Coins’in iki yıl önce yayınladığı Daft Science projesi, Daft Punk parçalarından kesitler kullanarak hazırlanmış bir Beastie Boys remiks albümü olma özelliği taşıyor. Ücretsiz olarak indirilebilen albüm, Daft Punk’a adanmış Reddit sayfasında yerini aldıktan sonra birden popülerlik kazandı ve gündeme oturdu. Coins ise 2 yılın ardından gelen popülerliğe ve aldığı övgülere karşı hislerini kelimelerle tarif edemediğini Reddit’teki tartışmanın altında belirtti.


Kongolu bir mültecinin İstanbul’da sıfırdan yarattığı müzik kariyeri: Refugee Here I Am

Yönetmen Eda Elif Tibet, Türkiye’ye gelip Tarlabaşı’nda yaşamına devam eden ve Türkiye’nin ilk bandrollü reggae albümünü yayınlayan Konglu Enzo Ikah’ın yaşam öyküsünü anlatıyor. Refugee Here I Am isimli müzikal belgesel, Enzo’nun bir mülteci olarak topluma kabul edilme ve bir müzisyen olarak kendini sevdirme yolculuğunu işliyor. Film, dijital izlemeye de açıldı.


Retro fütürizm ve synthesizer’ın köklerine inen bir belgesel: The Rise of the Synths

Castell & Moreno Films tarafından yaratılan ve “The old soundtrack of a new generation” yani “Yeni bir neslin eski fon müziği” sloganıyla ortaya çıkan belgesel The Rise of the Synths, sintizayzır’ın ve synthwave’in dirilişini inceliyor.


Adidas’tan doğada tamamen çözünen ayakkabı

Adidas, 17 Kasım’da New York’ta düzenlenen ve biyolojik üretime odaklanan Biofabricate Conference‘ta doğada tamamen çözünen yapay örümcek ağıyla dokunmuş ayakkabısını tanıttı. Futurecraft Biofabric isimli tasarım, Adidas’ın inovasyon merkezli yaratıcı fabrikası Futurecraft’tan çıktı. Biyomühendislikle geliştirilen Biosteel isimli biyopolimer fiberle üretilen ayakkabı 36 saat içinde suda tamamen çözülüyor.

Görsel: adidas

Disney ve Intel’den 500 drone’la koreografi

Disney, Starbright Holidays ismindeki yeni eğlence parkının tanıtımı için Intel ile birlikte çalışarak 500 drone’la senkronize bir koreografi kurguladı. Projenin büyüklüğü ve performans ise katılımcılar tarafından takdir edildi.


En pembe pembe en siyah siyaha karşı

Işığın 99.96’sını emen en siyah siyah Vantablack geçtiğimiz yıllarda NanoSystem tarafından geliştirilmiş, bu rengin sanatsal kullanım hakları da ressam ve heykeltraş Anish Kapoor’a satılmıştı. Yani Kapoor dünya üzerinde bu siyahı kullanan tek sanatçı olabilecekti. Aynı düşünceyle harekete geçen ressam Stuart Semple, dünyanın en pembe pembesini yarattı. PINK ismini verdiği bu rengin 50 gramını yaklaşık 5 dolara herkes satın alabiliyor. Herkes dediğimiz, Anish Kapoor dışında herkes!

Görsel: Stuart Semple

David Attenborough’nun işlerinin dijital arşivi mobil uygulama olarak yayınlandı

David Attenborough’nun işleriyle ortaya çıkan Story of Life uygulaması Perşembe günü iOS ve Android için yayınlandı. Uygulamada içinde 1000’den fazla video ve 40’tan fazla BBC programı bulunuyor. Oldukça sade ve kolay kullanımlı Story of Life uygulaması üç ana bölümden oluşuyor kendi listelerinizi düzenleme, hazır koleksiyonları izlemeyi ve keşfetmek.


Apple tasarımının 20 yılı

Apple, teknoloji dünyasının heyecanla talip ettiği ürünlerinin geçmişten bugüne dönüşümünü gözler önüne seren bir kitap yayınladı. Apple Store’larda satışa sürülen kitapta, 98 model iMac’ten, Apple Pencil’a kadar son 20 yıl içerisinde firmanın ortaya koyduğu toplam 450 ürün yer alıyor.

Görsel: Apple


Reklam-Pazarlama

Bir ayakkabıya 263 saat bakmak

Adidas Originals NMD koleksiyonu için hazırlanan çalışmada Moskova’nın bir yerine yerleştirilen bir çift Adidas ayakkabı canlı yayınla internetten veriliyor. İnsanlar ayakkabıyı bulurlarsa onu alabiliyorlar. Ayakkabı alınınca başka bir çift başka bir yere yerleştiriliyor ve bu 10 gün boyunca devam ediyor.


Spike Jonze’nin Kenzo World için çektiği film Epica Awards’ta Grand Prix kazandı

Pazarlama ve iletişim alanında çalışan gazeteciler tarafından verilen ödül Epica Awards’un kazananları açıklandı. Spike Jonze’nin Kenzo için çektiği The New Fragrance kampanyası, en iyi film dalında Grand Prix kazandı. Tüm kazananlara buradan ulaşabilirsiniz.


Coca-Cola’dan ilgiye susayanlara selfie şişesi

İçecek pazarında gençleri yakalayacak yenilikçi bir şeyler yapma ihtiyacı ortaya çıkınca Coca-Cola İsrail ve Tel-Aviv merkezli yaratıcı ajans Gefen Team işe koyulmuşlar. Bu işbirliğinin sonucunda da Coca-Cola’nızı yudumlarken fotoğrafınızı çeken bir Coca-Cola şişesi ortaya çıkmış.

Görsel: Gefen Team

eBay, Almanya’nın en popüler programı sırasında gerçek zamanlı promosyon yaptı

Almanya’nın en çok izlenen ve yayın sırasında Twitter’da en çok konuşulan programı Tatort, sırasında eBay, sosyal medyadaki kanaat önderleriyle bir kampanyaya imza attı. İletişim ajansı achtung! ile birlikte kurgulanan kampanyada, programda bahsedilen konularla ilgili ürünler, Alman fenomenler tarafından tweetlenerek yayına paralel ürünler tanıtıldı.


Lucozade ile canlı fitness dersi

Lucozade Sport, Manchester’da bir otobüs durağında bekleyen kendi halinde insanları sürpriz bir fitness hareketiyle şaşırtıyor. Grey Londra tarafından hazırlanan kampanyada duraklara yerleştirilen raketler canlı yayın yapabilme özelliğine sahip. Rakette görünen spor hocası doğrudan insanlarla konuşuyor, onları motive ediyor ve egzersizleri hem gösteriyor hem de onların yapmalarını sağlıyor.


Netflix, Black Mirror’dan ilham alan bir lens geliştirdi

Teknolojinin alternatif sonuçlarına odaklanan bilimkurgu yapımı Black Mirror’dan ilham alan Netflix, yayınladığı yeni reklam filmiyle ilginç bir iletişime imza atıyor. Netflix Vista isimli kurgusal ürününü her yerde her zaman Netflix maratonu yapabilelim diye geliştirmiş. Netflix Vista gerçek bir ürün değil ve sadece eğlence amaçlı kurgulanmış.


Adidas ve Urban Outfitters’dan sanal gerçeklikte 3B otoportre deneyimi

Adidas, We the Future kampanyasını kutlamak için 25 Ağustos’ta bir lansman etkinliği düzenledi. Etkinlik için kurgulanan özel alanlar arasında ise katılımcıların Google Tilt Brush ile 3 boyutlu otoportrelerini yapabildikleri bir deneyim de yer alıyordu. Yaratıcı teknoloji ve prodüksiyon stüdyosu dotdotdash ve yaratıcı ajans Roundhouse ile birlikte geliştirilen alanda 3B modellenen portreler katılımcıların yaratıcılıklarıyla sanal gerçeklikte boyandı ve projeksiyon yansıtmayla tüm etkinlik alanına yansıtıldı.


İhtiyaç anında yardıma koşan gıda takviyesi

Nisan ayında lansmanı yapılan “Stronger Together” kampanyasıda Golden State Warriors yıldızı Steph Curry’i kullanan Muscle Milk, bu sefer de başka bir ünlü sporcuyla devam ediyor. CytoSport’un Muscle Milk marksı için Mekanism tarafından hazırlanan yeni kampanya , Green Bay Packers oyuncusu Clay Mathews ile ürün faydasını esprili – ve şarkılı- bir şekilde anlatıyor.


Teknoloji-Dijital

Samsung, Harman’ı satın alarak otomotiv dünyasına adım attı

Harman Kardon, JBL ve AKG Acoustics markalarının çatı şirketi Harman, Pazartesi günü Samsung tarafından 8 milyar dolara satın alındı. Ağırlıklı olarak internet bağlantılı otomobil araçları ve ses sitemleri geliştiren Harman’ı satın alarak Samsung, büyüyen otomotiv endüstrisine adım atmaya hazırlanıyor. Akıllı araçlar, internete bağlanabilen cihazlar ve ilgili pazarların büyümesi ve genişlemesi Samsung’un satın alma kararında rol oynayan temel etken olarak dikkat çıkıyor.


Google ve yapay zeka

Google bu hafta yayınladığı yeni araç ve uygulamalarla yapay zeka alanında yenilikçi adımlar attı.

Analog fotoğraflarınızı tarayan uygulama

Google, yayınladığı yeni PhotoScan isimli uygulamayla Google Photos’un yapay zekasını kullanarak analog fotoğrafları dijital dünyaya aktarabiliyor. Uygulama, Android ve iOS platformları için yayınlandı.

Yapay zeka deneyleri merkezi

A.I. Experiments isimli mikro site ile Google, yapay zeka üzerine yapılan deneyleri için bir merkez yaratmayı amaçlıyor. Ses, görsel veya şekil gibi yapay zekanın kullanıldığı her alana uzanıp buradaki deneysel çalışmaları sunmak için bir platform olarak kurgulanıyor A.I. Experiments. İki boyutlu amatör çizimlerin hangi nesne olduğunu tahmin eden Quick, Draw! ise bu deneylerden en hızlı popülerleşen oldu.

A.I. Experiments’tan çıkan Thing Translator ise fotoğrafı çekilmiş objeleri farklı dillere çevirerek yeni bir çeviri anlayışı ve hizmet sunuyor.

Allo kullanılması gereken doğru emojiyi tahmin ediyor

Google’ın mesajlaşma uygulaması Allo, yapay zekasına eklenen Smart Smiley özelliği sayesinde mesajlaşma sırasında hangi emojinin en uygun emoji olduğu tahmin ederek önerilerde bulunuyor. En basit örneğiyle yemek yemeye dair bir şeyler yazarsanız yemek emojileri klavyenin üzerinde beliriveriyor.

Görsel: Google

Airbnb, tur rehberliği özelliği ekliyor

Airbnb, son dönemde yükselen “orada yaşayanlarla tur rehberliği” trendini uygulama içine dahil ederek kullanıcılarına ilave bir gelir modeli ekledi. Perşembe günü CEO Brian Chesky’nin yaptığı basın açıklamasıyla duyurulan Trips özelliği, Airbnb kullanıcılarının turistik deneyim satışı yapmasının önünü açıyor.

Görsel: Airbnb

Apple Pay ile bağış desteği

Apple, dijital ödeme sistemi Apple Pay ile bağış yapma özelliği ekledi. Sivil toplum kuruluşlarına ve kar amacı gütmeyen şirketlere yapılabilen bu bağış özelliğiyle dünyaya ve doğaya karşı sorumlu toplulukları desteklemeyi kolaylaştırmak amaçlanıyor.

Görsel: Apple

Twitter nedensizce karekod desteği ekledi

Twitter, bu hafta içi yeni kişileri takip etmeyi kolaylaştıracak bir karekod desteği vermeye başladı. Tıpkı Snapchat’in Snapcode’u gibi çalışan sistemin gerekliliği ve zamanlaması da çok fazla soru işareti doğurdu.


Facebook’tan Snapchat’le yarışabilmek için bir satın alma daha

Facebook, Snapchat’le yarışabilmek için yüz tanıma, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik alanında faaliyet gösteren Faciometrics‘i satın aldı. Facebook’un Snapchat’le olan mücadelesinde öne geçme hamlesi olarak Nisan ayında da MSQRD‘i satın almıştı.


Facebook, yalan haberleri engellemek için önlemler alıyor

Google ve Facebook’ta yayılan yalan haberlerin ABD’deki başkanlık seçimleri etkilediği tartışmalarıyla geçen bir hafta içerisinde Mark Zuckerberg, yalan haberleri engelleyecek yeni önlemler alacaklarını duyurdu. Bu önlemler 5 başlıkta toplanıyor. Alakasız içerik olarak işaretlenen bağlantılara uyarı etiketi koymak, doğruluk ve teyit araştırması yapanlarla iş birliği yaratmak, ilgili makalelerin tutarlılığını artırmak, sahte haber yayıncılarının içeriklerini yayması için reklam vermesini engelemek ve yalan haberleri tespit edecek algoritma geliştirmek.


Skype’ı üye olmadan kullanmak mümkün

Skype, Microsoft tarafından yapılan bir düzenlemeyle artık hesap sahibi olmayanların da görüşme yapabileceği bir forma kavuştu. İnternet sitesi üzerinden başlatılan üyelik harici konuşmalarda özel bir bağlantı üretiliyor ve bu bağlantı üzerinden insanlar konuşmaya katılabiliyor.


Tinder’a 37 yeni cinsiyet seçeneği ekleniyor

Tinder, GLAAD danışmanlığında hazırladığı yeni özelliğiyle 37 yeni cinsiyet tercihi ekliyor. 14 – 20 Kasım’ı kapsayan Trans Birey Farkındalık Haftası‘nda yayınlanan bu özellikle insanlar Tinder’da kendilerini tanımlamak istediği gibi tanımlayabilecek. İngiltere, ABD ve Kanada’da yayınlanan bu yenilik trans bireylere dair farkındalığı da artırmayı hedefliyor.


DJI’dan iki yeni drone

DJI, iki üst seviye ürün ailesi Phantom ve Inspire’ın yeni üyelerini tanıttı. Phantom 4 Pro ve Inspire 2 kendi segmentlerindeki çıtayı yükseltiyor. Fotoğrafçılar ve film yapımcılarının temel araçlarından birisi haline gelen drone’lar dünyasında DJI iki yeni üyeyle adeta kullanıcılarının ağzını sulandırıyor.

Phantom 4 Pro

Phantom 4 Pro, ön ve arka tarafındaki stereoskopik sensörlerle çevresine karşı daha duyarlı hale geliyor. 4K video ve 60 fps desteği, mekanik perde ve f/2.8 diyafram ile fotoğrafçıların gönlünü fethediyor.

Inspire 2

Profesyonelleri hedeflerek geliştirilen Inspire serisi, yeni üyesiyle hem hız hem de donanım olarak sınıf atlıyor. Azami hızı 100 km/s olan Inspire 2, 0’dan 80’e 4 saniyede çıkıyor. Tırmanma hızı ise saniyede 7 metre. 5.2K görüntü ve 30 fps desteği sunan drone, çift bataryası sayesinde 27 dakika havada kalabiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=XBHuftMcmis

Editör: Mert Serim
Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu
Manşet görseli: Ghost in the Shell, Paramount Pictures