Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
En Pembe Pembe En Siyah Siyaha Karşı

En Pembe Pembe En Siyah Siyaha Karşı

Dünyanın en siyah siyahı Vantablack'in kullanım haklarının sanatçı Anish Kapoor'a satılması üzerine ressam Stuart Semple yepyeni bir pembe yarattı ve bunu Kapoor'a yasakladı.

Hatırlayacağınız üzere, ışığın 99.96’sını emen en siyah siyah Vantablack geçtiğimiz yıllarda NanoSystem tarafından geliştirilmiş, bu rengin sanatsal kullanım hakları da ressam ve heykeltraş Anish Kapoor’a satılmıştı. Yani Kapoor dünya üzerinde bu siyahı kullanan tek sanatçı olabilecekti.

Siyahtah daha siyah Vantablack’in sadece Kapoor tarafından kullanılacak olması doğal olarak resim ve sanat camiasında biraz kırgınlık yarattı. Vantablack’i eserlerinde kullanmak ve bununla denemeler yapmak isteyen diğer sanatçılar Anish Kapoor’un bu tavrının sanatın paylaşımcı doğasına aykırı buldular. Bir renk bir tek insana ait olmamalıydı.

Aynı düşünceyle harekete geçen ressam Stuart Semple, dünyanın en pembe pembesini yarattı. PINK ismini verdiği bu rengin 50 gramını yaklaşık 5 dolara herkes satın alabiliyor. Herkes dediğimiz, Anish Kapoor dışında herkes! Ürünü satın almak için Anish Kapoor ya da Anish Kapoor’un bir yakını olmadığınızı, ürünü Anish Kapoor’a vermeyeceğinizi beyan etmeniz gerekiyor.

Ürünün rengi de Kapoor’un siyahına bir gönderme niteliğinde. Çalışmalarında yansımalı, canlı renkler kullanmayı seven Semple, bu pembenin ışığı yansıtan, çok güçlü bir floresan etkisi olduğunu söylüyor. Işığı emen ve kimseyle paylaşılmayan siyaha karşılık ışığı yansıtan, herkese açık pembe. Tez ve antitez.

Anish Kapoor PINK’i duydu mu bilinmez ama Stuart Semple, Kapoor siyahı paylaşana kadar pembesini ona açmayacağını ısrarla belirtiyor.

Görsel: Stuart Semple