Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünyaca Ünlü Sanatçılardan Dünyadaki Tutuklu Sanatçılara İfade Özgürlüğü Desteği

Dünyaca Ünlü Sanatçılardan Dünyadaki Tutuklu Sanatçılara İfade Özgürlüğü Desteği

Voice Project, dünyanın çeşitli yerlerinde tutuklu bulunan aktivist-sanatçılar için farkındalık ve fon amaçlı "Imprisoned for Art" kampanyasını başlattı.

Dünyanın çeşitli yerlerinde tutuklu bulunan aktivist-sanatçıların haklarını savunan Voice Project, farkındalık veya fon yaratma amacıyla özel ürün satışına imkan veren Represent ile iş birliği yaparak, “Imprisoned for Art” başlıklı bir kampanya başlattı.

Kampanyaya göre tanınmış sanatçılar, tişörtlere basılan fotoğraflar aracılığıyla hapiste olan daha az tanınmış bir başka sanatçıyla eşleşiyor. Tişörtlerdeki mahkum fotoğrafları tanınmış isimlere, fotoğrafların altındaki bilgiler ise tutuklu bulunan daha az tanınmış sanatçılara ait.

Kampanyanın amacı, hapisteki sanatçının özgürlüğü için kamuoyunda farkındalık yaratmak ve onun hukuki savunması için yapılan avukatlık ve dava masraflarını karşılamak üzere fon oluşturabilmek. Elbette kampanyanın nihai hedefi, düşüncelerini yüksek sesle ve sanatıyla ifade eden ve muhaliflerin özgür kalması için yapılan çalışmaları hızlandırmak, daha verimli hale getirmek.

Eritre’de tutuklu bulunan gazeteci-yazar Dawit Isaak ile eşleşen Peter Gabriel projeyle ilgili görüşlerini şöyle ifade ediyor: “Human Rights Now turu için 1988 yılında dünyanın farklı yerlerine seyahat etmeye başladığımda, pek çok ülkede ne kadar çok tutuklu, işkence görmüş, hatta öldürülmüş sanatçı olduğunu görmüş ve şok olmuştum. Bu insanlar tamamen benim yaptığım şeyin aynısını yapan, şarkı yazan ve söyleyen sanatçılardı. Şili’de Victor Jara’nın hikayesi – Pinochet rejimi tarafından katledilen müzisyen – oldukça etkileyiciydi. Düşüncelerini dile getirme cesareti olan bu insanları savunmak ve korumak zorundayız.”

Peter Gabriel’in internet sitesinde yer alan makalede; ifade özgürlüğünün, kaybedilene kadar eksikliğinin anlaşılamadığı vurgulanıyor ve “aynı özgürlük hakkı için birgün sen de desteğe ihtiyaç duyabilirsin” ifadesi yer alıyor.

Diğer özgür – tutuklu sanatçı eşleşmeleri:

Johnny Depp ile Rusya’da tutuklu bulunan film yapımcısı Oleg Sentsov

Alex Ebert ile Vietnam’da tutuklu bulunan şarkıcı Trần Vũ anh Bình

Tom Morello ile Tayland’da tutuklu bulunan gazeteci ve ressam Tom Dundee

Ana Tijoux ile Suudi Arabistan’da tutuklu bulunan şair Ashraf Fayadh

Nadya Tolokonnikova ile Türkiye’de tutuklu bulunan şarkıcı Nûdem Durak

Görsel: The Voice Project