Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [2 Ağustos]

Bigumigu Pazar Gazetesi [2 Ağustos]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Windows 10 ve Angry Birds 2‘nun piyasaya çıktığı, Facebook ve Twitter‘ın yılın ikinci çeyrek gelirlerinin, Dr. Dre‘nin 16 yıl aradan sonraki çıkardığı albümünün açıklandığı bir haftayı geride bıraktık. Mavi Ay ile birlikte geride bıraktığımız hafta daha pek çok gelişme yaşandı.

Geri kalanlarla birlikte haftanın dikkat çeken teknoloji odaklı gelişmelerini farklı kategoriler altında; dizi ve sinema, popüler kültür, uluslararası gündem ve pazarlama başlıklarını da unutmadan derledik.

Haftanın Müziği

  • Bu hafta batı müzik dünyasında çarpıcı bir albüme rastlanmazken yerli hip-hop piyasasında dikkat çeken, popüler ve kaliteli bir albüm yayınlandı. Hip-hop sahnesinin güçlü isimleri; Da Poet, Farazi, Kayra, Savai ve Sorgu’nun bir araya gelmesiyle oluşan 90 BPM, popüler ve akılda kalıcı ritmlerle kalifiye sözleri birleştiren çıkış albümü Kötülük Bizim İşimiz’i yayınladı.
  • Günümüz hip-hop sahnesinin öne çıkan ve parlayan Ağaçkakan, Ezhel, Allame, Kamufle gibi isimleriyle çalışan 90 BPM, dinleyiciyi ilk andan yakalayan ve kendine bağlayan bir albüme imza atmış. Parça sonlarına serpiştirilen ve ekibin günlük yaşamından alınmış kısa ses kayıtları da albüme renkli ve yaratıcı bir detay katıyor.

spotify%3Aalbum%3A24lOMJpbysrGanJ0g6sWZn
Dizi ve Sinema

  • Yedi kitap, yedi tanrı, yedi krallık serisiyle ilerleyen Game of Thrones’un yedi sezon olarak yayınlanması planlanıyordu. Fakat HBO’nun yapım şefi Michael Lombardo, serinin yedinci sezondan öteye gidebileceğini hatta seriye ek olarak yan hikayelerin yapılabileceğini açıkladı.
  • True Detective’in ikinci sezonunda neler olup bittiğine dair hiçbir izleyicinin kesin yorumu bulunmuyor. Hatta bölümlere karşı ilgi ve merak da her bölümde dalgalansa da yükselen bir ivmeye sahip değil. Komedyen Jason Saenz, sezonun genel çehresini çizerek New York sokaklarına “Kayıp İlgi – Bu sezon neler olduğuna dair en ufak bir bilginiz varsa lütfen arayın” yazan ilanlar yapıştırıyor.

Görsel: Instagram, saenzsigns

  • Bu haftanın öne çıkan fragmanları arasında Beasts of No Nation, Black Mass ve The 33 yer alıyor.
  • Netflix yapımı Beasts of No Nation, Batı Afrika’da asker olmaya zorlanan bir çocuğun çarpıcı hikayesini işliyor.
  • Bazılarınızın hatırlayabileceği 2010’da Şili’de gerçekleşen 33 kişinin yaşamını yitirdiği maden kazasını konu alan The 33, olay anını ve sonrasını işleyen dram yüklü bir film.

Popüler Kültür

  • Dr. Dre 16 yıl aradan sonra çıkaracağı adlı “Compton a Soundtrack by Dr. Dre” albümünün tarihini duyurdu. 14 Ağustos’ta çıkacak albüm, üyeleri arasında kendisinin de bulunduğu hiphop grubu N.W.A.’yi anlatan belgesel “Straight Outta Compton”ın soundtrack’i olma özelliğini taşıyor.
  • Uzun metrajlar arasında birkaç yıl mola vermesiyle bilinen Christopher Nolan, bu geleneği bozarak hazırladığı kısa belgeseli 19 Ağustos’ta New York’ta gösterecek. Kısa belgesel, stop-motion animasyonlarıyla alanlarında önemli bir yere sahip olan Quay Kardeşleri konu alıyor.
  • Angry Birds’ün devamı niteliğinde Angry Birds 2 iOS ve Android platformlarında yerini aldı. Kuş karakterlerinin çoğalması, atışlarda farklı karakterleri seçebilme ve ileri sarma gibi özellikler oyuna gelen yeniliklerden.
  • Genç kuşağın popüler kalemlerinden Behzat Ç’nin yaratıcısı Emrah Serbes, yazarlığı bırakma kararı aldı. Sadece boksla uğraşmaya karar veren Serbes, yazarlığı bırakma nedeni olarak ülkedeki genç can kayıplarını gösterdi.

Google

  • Google gitmek istediğiniz mekanın en yoğun saatlerini gösterecek. Arama çubuğuna yazdığınız mekanın yoğunluk bilgilerini görerek daha tenha zamanlarını görebileceksiniz.
  • Teknoloji devinin geliştirdiği bir başka yenilik de şehir yollarındaki hava kirliliği oranlarını tespit etmek. Kirlilik, çevresel sensör ağları üzerine çalışan Aclima adlı girişimle beraber Street View araçlarıyla haritalanıyor.

  • Google+’ın artık YouTube’a entegre olmaması kullanıcıların sosyal ağa rağbetinin iyice azalacağını düşündürdü. Google ise ağın başarı kazanmış Photos gibi özelliklerini başlı başına bir ürün olarak öne sürmeye devam edeceğini aktardı.
  • Mobil reklamlarda keşfe devam eden Google, son olarak Play Store’un arama seçeneklerine sponsorlu uygulamaları koymayı hedefliyor.
  • Sesli komutla uygulamaları kontrol etme özelliği taşıyan “OK Google” komutu artık WhatsApp, WeChat, NextPlus, Telegram, Viber gibi mesajlaşma uygulamalarını da destekliyor. Android kullanıcıları bu ortamlarda da mesajlarını ses komutuyla iletebilecek.

Apple

  • App Store, Siri ve dokunmatik yüzey gibi özellikleriyle beklenen Apple TV’nin Eylül ayında çıkacağı konuşuldu.
  • Apple Watch ilk kez Apple dışında bağımsız bir perakende mağazasında satılmaya başlanacak. 7 Haziran’dan itibaren satış hakkını kazanan mağaza Best Buy oldu.

Microsoft

  • Uzun zamandır beklenen Windows 10 bu hafta itibariyle piyasaya çıktı. Yeni internet tarayıcısı Microsoft Edge, sanal kişisel asistanı Cortana ve diğer fonksiyonlarıyla ilgili değerlendirmeyi buradan okuyabilirsiniz.
  • Microsoft, HoloLens’i kullanarak hologramlı görüntü üretme ve kaydetme teknolojisinin ardında yatan mekanikleri açıklayan bir video yayınladı. Sistem, üç boyutlu taranan gerçek cisimleri hareket noktalarına ve eklemlerine göre detaylandırarak objeyi küçük parçalar halinde görmeyi sağlıyor.

Drone

  • Drone pilotu Stephen Coyle, İrlanda’nın Letterkenny şehrinde uçuş yaparken bir okulun çatısında koşan çocuklar gördü. Çocuklar drone’u fark ettiğinde ise başlarının belaya gireceğini düşünerek kaçmaya başladı. Sonunda Coyle ile karşılaşan çocuklar, güvende olduklarını anladı ve videoyu Youtube’a koymasını rica etti.

Teknolojik Gelişmeler / Ürünler

  • Cannes Lions’da deneyimlediğimiz duyguları anlayabilen ilk kişisel robot Pepper Japonya’da satılıyordu. 1 Ekim itibariyle Pepper’lar aylık bazda kiralanabilecek.
  • Nokia Ozo adıyla sekiz görsel sensörüne sahip üç boyutlu görüntüleri gerçek zamanlı gösterebilecek 360 derece kamera çıkartacak. Nokia’nın sanal gerçekliğe kapı açmasını sağlayacak ürünün fiyatı ve detayları henüz bilinmiyor.
  • Çinli girişim Youxia Motors, 80’lerin TV şovlarından Knight Rider’daki KİTT ile Tesla Model S’e benzer tamamen elektronik araba tasarımını bir araya getirecek modeliyle gündem konusuydu. İnsanlarla konuşabilen anlaşabilen işletim sistemine sahip KİTT’i anımsatan modelde LCD kırmızı ızgara yanıp söndüğü gibi şirketle ilgili görselleri gösterebilecek.

Uluslararası Gündem / Dijital Yaşam

  • Dünyanın başlıca süperbilgisayarını Çin’in geliştirmesi ABD’yi kışkırtıyor. On yıl içinde en hızlı süperbilgisayarı geliştirme hedefiyle Ulusal Stratejik Programlama Insiyatifi’nin açılması Obama tarafından onaylandı.
  • Aralarında Google, Apple ve Microsoft’un bulunduğu bir grup kurumsal dev, şirketlerin hava kirliliğine sebebiyet veren yöntemleri bırakmasına ve sürdürülebilir enerji kaynakları kullanmasına teşvik çabalarında Beyaz Saray’ı destekleyecek.
  • Beyaz Saray iki yıl sonra Edward Snowden’ın bağışlanması için We The People tarafından 100 binden fazla imzanın toplandığı dilekçeyi reddetti.
  • Kendrick Lamar’ın polis şiddetine atıfta bulunan ve ırk ayrımcılığına değinen parçası Alright, Cleveland Eyalet Üniversitesinde öğrencilerin polis şiddetine karşı düzenlediği protestolarda söylendi.
  • Zimbabwe’nin sembolü olarak bilinen siyah yeleli aslan Cecil öldürüldü. Hwange Ulusal Parkı’nda İspanyol bir avcı tarafından okla vurularak ölen Cecil’in kardeşinin de öldürüldüğü öğrenildi.
  • 31 Temmuz akşamının bir özelliği Ay’ın mavi görünmesiydi. Dünyada meydana gelen volkanik patlamalar ve orman yangınlarından açığa çıkan tozlarla Ay’ın mavi görünmesi durumu ilk kez 1883 yılında gözlemlenmişti. En son 2012’de gözlemlenen Mavi Ay bir daha 2018 yılında gözlemlenebilecek.
  • ABD’de bulunan FOX 29 isimli bir yerel kanal da Twitter hesabı üzerinden insanlara Ay fotoğrafı paylaşma çağrısında bulundu. Sonuçlar ise internete yakışır seviyede oldu.

Görsel: Twitter, @swearingmullets

  • Jackass serisinin yaratıcısı Johnny Knoxville, Twitter’da paylaştığı bir görselin altına “Ekmeğimin üstüne sürebileceğim en iyi şey” yazarak minik bir kelime oyunu yaptı. Paylaştığı görsel ise Seğmen marka bir çikolatalı fındık ezmesiydi.

Görsel: Twitter, Johnny Knoxville

  • Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlanan Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi, izinsiz gönderilen SMS ve e-postaların doğrudan devlet kanallarına aktarılarak şikeyet ve raporlama yapılmasını sağlıyor. Şikayet sırasında kullanılan iki adımlı doğrulama ve kişisel bilgiler ise sürecin şeffaflığını arttırıyor.
  • Spor araçlar için kişiselleştirilmiş modeller sunan Saleen Automotive, bir Reddit kullanıcısına /r/TeslaMotors subreddit’inde yaptığı yorumdan ötürü dava açtı. Sosyal medyada yapılan yorumların markaya hakaret ve sahtekarlık olarak algılanmasına karşılık Reddit kullanıcısı, yorumunun bu derece büyütülmesinden ötürü şaşkın.
  • NASA, Ekim 2014’te açtığı Soundcloud hesabıyla uzayda kaydettikleri sesleri ve araştırmalarındaki tarihi kayıtları internet kullanıcılarıyla paylaşmaya başlamıştı. Geçtiğimiz günlerde ise Voyager 1 ve Voyager 2 uzaya gönderilen sesleri paylaştı.

Pazarlama

  • Angry Birds serisinin 12. oyunu Angry Birds 2 hakkında çok fazla eleştiride bulunulsa da W+K London tarafından hazırlanan dev bütçeli tanıtım filmi büyük ilgi topladı.
  • Transilvanya’daki Untold Müzik Festivali, katılımcıları için yaratıcı bir fiyatlandırma uygulaması geliştirdi. Festivale katılmak isteyenler, Transilvanya’nın Dracula’sına atıfta bulunarak para yerine kanlarını vererek içeri girme hakkına sahip oluyor. Romanya Ulusal Kan Nakli Enstitüsü ile gerçekleştirilen kampanya kan bağışı konusunda farkındalık yaratıyor.
  • Super-Pharm, tıraş bıçaklarının dev bütçeli kampanyalarıyla yarışabilmek için havalı tıraş olma sahneleri yerine, 14 yıl sonra sakallarına veda eden bir adamı ve ailesinin verdiği duygusal tepkileri aktaran bir kampanya hazırladı.

https://www.youtube.com/watch?v=r8PPYv83wtY

  • İsviçre Alpleri’ndeki huzuru yansıtmak ve oksijen dolu Graubünden’de turizmi canlandırmak için hazırlanan “The Great Escape” (Harika Kaçış) isimli kampanya, İsviçre’nin en hareketli ve en sakin iki bölgesini interaktif bir reklam panosunda buluşturdu. Zürih’teki tren istasyonuna Alpler’den kamerayla bağlanan bir adam, panonun önünden geçenleri ilk trenle yayına çağırdı.
  • YouTube kullanıcısı Colin Furze, geliştirdiği The High Voltage Ejector Bed ile sabah uyanma sorununa kökten çözüm getirdi. İngiliz kahve markası Taylors Coffee’nin sponsorluğunda hazırlanan projede çalar saatin ötmesiyle birlikte sirenler bağırıyor ve yatak, uykucuyu havaya fırlatıyor.
  • Kickstarter üzerinde fonlanan ve kitlesel fonlama tarihinin giyim alanında en yüksek miktarına ulaşan Baubax, 15 farklı işleviyle tasarımın sınırlarını zorluyor. 4 farklı modeli olan ceket; şişme yastık, göz bandı, eldiven gibi işlevsel özellikleri ve iPad, akıllı telefon, içecek, pasaport, kulaklık için özel cepleriyle dikkat çekti.

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Facebook, LinkedIn benzeri bir hamlede bulunarak profillere etiket koyma özelliğini test ediyor. Etiketler kullanıcıların kendilerini istedikleri şekilde tanımlama konusunda esnek.
  • Arkadaşınızın doğum gününü kısa mesajla hatırlatmak Facebook’un yeni özelliklerinden. Platform üzerinden otomatikleşmiş doğum günü kutlama mesajı göndermek için gelen kısa mesaja sadece “1” yazıp cevap vermek yeterli.
  • internet.org’la birlikte erişilemeyen bölgelere bedava internet sunmayı amaçlayan Facebook, bu hizmetini mobil cihazlara ölçeklendirme planını duyurdu. Plana göre kullanıcılar açık bir portal üzerinden herhangi bir operatöre bağlı kalmadan internetten mobil olarak yararlanabilecek.
  • Sapa yerlere internet ulaştırmak amacıyla drone kullanma testi de Facebook adına öğrenilen son gelişmelerden biriydi.

  • Avrupalı Facebook kullanıcıları artık öldükten sonra hesaplarını yönetecek kişiyi seçebiliyor. Bu yöneticiler arkadaşlık isteği kabul etme, önemli bildirimler yayınlama ve profil ile kapak fotoğrafı değiştirme yetkilerine sahip olacak. Legacy Contact isimli servise buradan veya ayarlar ekranından ulaşabilirsiniz.
  • Hamburg veri koruma otoritelerinin hazırladığı politika Alman kullanıcıların Facebook’ta kullanıcı adlarıyla varolabilmelerini sağlayacak.
  • Facebook gelir durumunun ikinci çeyreğini raporladı. Mark Zuckerberg Facebook’u her ay 1,49 milyar kişinin kullandığını öne çıkardı.
  • Twitter da gelirlerindeki son durumu Periscope yayınıyla bildirdi.
  • Twitter’ın aktif kullanıcı sayısında duraklama yaşandığı biliniyordu. Şirketin finans direktörü ana pazara ulaşmadan sayıda artış beklemediklerini kaydetti.
  • Geçici olarak Twitter CEO’luğunu üstlenen Jack Dorsey sosyal ağın tasarımında değişikliğe gitme ihtimalini belirtti. Zaman akışının ters şekilde akması bu ihtimaller arasındaydı.
  • Twitter’ın Facebooklaşması şeklinde yorumlanabilecek yeni bir özellik de tweetlerin üzerine imleçle gelindiğinde tweet sahibinin profil bilgilerine ait kutucuğun çıkması oldu.
  • iOS güncellemesiyle Twitter taslaklara erişimi kolaylaştırdı. Başka uygulamalarla ilgilenirken tweetleri favorileme ve onlara cevap vermek ise asıl dikkat çekici kısmıydı.
  • Periscope iOS uygulamasında gün içinde fazla yayın yapan kullanıcıları sessize alma imkanını vermeye başladı.
  • İlk olarak Paris’te başlayan Uber eylemleri yaz boyunca devam ediyor. Son olarak Meksika’da taksi şoförleri taşlar ve sopalarla Uber araçlarına saldırdı.
  • Medium; intikam pornosu, başkalarına ait gizli bilgileri paylaşmak gibi rencide edici içeriklerle savaşmak için kurallarında değişikliğe gitti. Bu anlamda sorunlu bulduğu paylaşımlar için kişinin ilgili kişiyle muhatap olmasına imkan vermesiyse ilgi çekti.
  • Soundcloud’un abonelik hizmeti vereceği uzun süredir konuşuluyordu. Bu hafta CTO ve eş kurucu Eric Wahlforss tarafından yapılan açıklamaya göre reklamsız deneyim ve tam katalog müzik arşivi olmak üzere iki modelde abonelik hizmeti verilecek.
  • İnternetin kullanıcılar tarafından içerik üretilen en büyük platformu Reddit, AMAgeddon olaylarından sonra toparlanmaya devam ediyor. Mecranın topluluk yönetimi ekibinin başında bulunan Jessica Moreno da Reddit ile yollarını ayırdı.
  • Bir aydan kısa bir süre içinde dört üst düzey kadın yöneticinin ayrılması şirket içindeki cinsiyet ayrımcılığı ve eşitliği konularını da gündeme getirdi.
  • Wired ise tüm bu gelişmelerin üzerine Reddit ile olan ilişkilerini ve geçmişlerini açıklayan bir yazı yayımladı. Wired’in bağlı olduğu Condé Nast’ın Reddit ile doğrudan bir bağlantısı bulunmuyor; fakat Nast ailesinin üzerindeki genel yayın şirketi Advance Publications, Reddit’in hissedarları arasında. Bu durumun Wired’da yazılan Reddit içerikleri üzerinde herhangi bir etki yaratmadığının ise altı çiziliyor.
  • Netflix, Marvel dünyasını altı ayda bir yeni sezon veya TV dizisi şeklinde platformuna getirmeyi planlıyor.
  • eBay hizmetini sadeleştirmek amacıyla Valet, Fashion, Motors gibi pek çok niş uygulamasını ana uygulamayla bütünleştirecek. Gelecek yıla kadar uzanan bu sürece eBay Now hizmeti ve Brooklyn test programını devre dışı bırakmak da dahil oldu.

Haber manşet görseli: Youxia Motors

Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunan: Yalçın Pembecioğlu, Aygül Pembecioğlu