Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [17 Mayıs]

Bigumigu Pazar Gazetesi [17 Mayıs]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Bu haftanın dizi ve sinema gündemi Minions, True Detective gibi yapımların yeni fragmanları ve Netflix’in Black Mirror üzerindeki planları ile şekillendi.

Teknoloji devleri arasında haftanın yoğun ismi Google, özellikle düşük fiyatıyla herkese akıllı telefon sunmayı hedefleyen Android One’ın Türkiye pazarına gireceğini duyurması dikkat çekti. Facebook ise Instant Articles özelliğiyle dijital yayınlar için bir alternatif içerik kaynağı olmayı amaçlıyor.

Thom Yorke’un fotoğrafının Rusya’da ve İran’da alakasız konular için kullanılması pazarlama dünyasının yüzünü güldürdü. Popüler kültür ise yüksekten korkmayan isimlerin gökdelenler üzerinde ve sırt roketleriyle süzülüşünü izledi.

Haftanın popüler gündem, teknoloji, pazarlama, kültür sanat ve uluslararası gündemini derledik.

Haftanın Müziği:

Son albümünü Snoop Lion alter egosuyla yayınlayıp Reggae’ye göz kırpan Snoop Dogg, hip hop’a geri dönen kimliğiyle yeni albümü Bush’u yayınladı. Snoop Dogg’un adeta yeğeni gibi sevdiği Pharrell’ın yapımcılığını üstlendiği albüm, sanatçının eski dönemlerinden esintileri günümüze taşıyor.

Didem Madak’ın Ah’lar Ağacı şiirinin anısına hazırladığı parçayla tanıma fırsatı bulduğumuz Ah! Kosmos ilk stüdyo albümünü yayınladı. Bastards LP’si Flesh EP’sini bir arada yayınlayan sanatçı, Red Bull Music Academy ile geçtiğimiz yıl Tokyo’yu ziyaret etmişti. Prag Signal Festival’inde Nerdworking ile birlikte yapılan projeksiyon yansıtma çalışmasını müziğiyle zenginleştirmişti. İstanbul’da birçok farklı mekanda dinleyicilerine görsel ve işitsel deneyim yaşatan Başak Günak, bu yıl da elektronik müziğin önemli festivallerinden Sónar’da sahne alacak.

spotify%3Aalbum%3A4osOFxaXc1k5UOXVffcmku
Dizi ve Sinema:

  • Amazon’la televizyon dizisi projesi için anlaşmış Woody Allen altı bölümlük film olarak tasarladığı projenin hazırlık anlaşmasının kendisini çok zorladığını itiraf etti. Allen’ın tek umudu 2016’nın sonuna kadar yetkilileri hayal kırıklığına uğratmayan bir iş çıkartabilmek.
  • American Idol gelecek yıl 15. sezonunda ekranlara veda edeceğini duyurdu.
  • Mr.Burns, Ned Flanders, Smithers, Otto gibi karakterleri seslendiren Harry Shearer’ın “The Simpsons” ekibinden ayrılacağı öğrenildi. Ekip, karakterlere ses verecek yeni isim için seçmelere başlayacağını bildirdi.
  • Bugün yayınlanacak final bölümüyle ekranlara veda eden Mad Men için Google Play, özel içeriklerin ve ilk sezonlarda yer alan detayların deneyimlenebildiği bir internet sitesi tasarladı.
  • 29 Mart haftasında The X-Files’ın 6 bölümlük kısa seriyle televizyona döneceği duyurulmuştu. Bu hafta yapılan açıklamayla serinin ilk bölümünün 24 Ocak’ta yayınlanacağı belli oldu.
  • Modern Family dizisiyle yıldızı parlayan Sofia Vergara, yazın Snapchat üzerinden kariyerini konu alan “Vergaraland” adlı altı bölümlük reality serisi yayınlayacak.
  • Netflix’in sadece yedi bölümüyle sıkı bir hayran kitlesi yaratan Black Mirror’a göz diktiği konuşuldu. Son olarak yılbaşı özel bölümü ve yeni bölümlerin hazırlandığını bildiğimiz dizinin Netflix bünyesine özel olarak katılıp katılmayacağı henüz belli değil.
  • True Detective, 2. sezonu için yayınladığı GIF afişlerinden sonra afişlerde yer alan sahnelere göz kırpan 2. fragmanını yayınladı.
  • Bursa Bilecik Eskişehir Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından bu yıl birincisi düzenlenen Anadolu Animasyon Film Festivali’nde yarışannve Zeki Müren’in hayatını anlatan Zeki isimli kısa film, “Sanat Güneşi”nin hayatını sanatçının süslü üslubuyla anlatmasıyla dikkat çekti.
  • Pixar kurucularından John Lasseter film endüstrisi için geleceğin iPhone ve GoPro’da olduğunu belirtti. 35 mm film kamerasının yerine geçeceğini düşünmese de bu araçların yeni anlatım yapıları kazandıracağını düşünüyor.
  • Son bilimkurgu filmi “Lucy” ile farklı eleştiriler alan yönetmen Luc Besson, Fransız çizgi roman serisi Valerian uyarlamasıyla geri dönüyor. 2017’de çıkması planlanan “Valerian and the City of a Thousand Planets” adlı filmin başrolleri arasında Cara Delevingne ve Dane DeHaan yer alacak.


Görsel; Twitter, Luc Besson

  • X-Men evreninin Wolverine’i Hugh Jackman, Adventure Time’ın ikonik şarkılarından Bacon Pancakes’i kusursuz dudak uyumuyla söylemesi her iki yapımın hayranlarına eğlenceli bir an yaşattı.
  • 13 – 24 Mayıs tarihler arasında düzenlenen Cannes Film Festivali’nin yarışma bünyesinde yer alan filmler listelenmeye başlandı.
  • Kimileri için eğlenceli kimileri için de tek düze görünen Despicable Me’nin Minion’larının 3. fragmanı yayınlandı. Antik çağlardan bu yana sadece en kötüye hizmet eden Minion’lar bu kez kraliyete gözünü dikiyor.

Spor:

  • Dinamik ve hızlı bir spor olan masa tenisinde “Yüzyılın Puanı” olarak anılan bir rally yaşandı. Dünya Şampiyonasında Ma Long ve Fang Bo arasında gerçekleşen 1 dakikalık atışma birçok açıdan izleyenleri büyüledi.

Drone:

  • Drone’ların engellendiği ülke ve şehirler arasına Tokyo da katıldı. Bundan sonra Tokyo’daki kamusal park alanlarında drone uçurmak yasalara aykırı bir davranış.

Dijital Yaşam:

  • Starbucks, bu hafta içi yaptığı açıklamayla akıllı telefon uygulamasını kullananlara kredi kartı hesaplarını kontrol etmesi çağrısında bulundu. Apple Watch uygulamasından kaynaklanan bir sorundan ötürü birçok kişinin hesabından para transferi yapıldığı ancak kişisel bilgilerin çalınmadığı ortaya çıktı.
  • Geçtiğimiz Pazar #YouTubeFandomHonestyHour etiketiyle YouTube yayıncılarına dair eleştiriler, öneriler ve beğeniler paylaşıldı. Aynı etiketle YouTube yayıncılarına dair yorumlar 2014 yılında da platformda yerini almıştı.
  • San Francisco’daki Sisters of Perpetual Indulgence adlı LGBT topluluğu, sahte ad kullanımını bildirme kuralı üzerine Facebook’u yeniden protesto etmeye hazırlanıyor. Facebook Ekim ayında #MyNameIs kampanyasıyla söz konusu kısıtlamayı eleştiren LGBT’lerden özür dileyerek bunu telafi edeceğini belirtmişti. Sözünü tutmaması sonucu topluluk 1 Haziran’da Menlo Park ofisi önünde yeni bir eylem düzenleyecek.
  • Oculus Rift, Mac ve Linux sistemler üzerindeki çalışmalarını süresiz durdurma kararı aldı. Sadece Windows üzerine geliştirme çalışmalarına devam edecek olan Oculus’un piyasaya çıkacak ilk son kullanıcı versiyonunun uçuk minimum sistem gereksinimleri ise birçok soru işareti doğurdu.
  • Daha önce bir kampanya dolayısıyla Bigumigu’da bahsettiğimiz akıllı telefonların çocuklarda göz kanserini teşhis etme konusunda ne kadar yararlı olabileceğini Julia Fitzgerald’ın iki yaşındaki oğluyla yaşadığı durum gündeme getirdi. Facebook’ta gördüğü yazı üzerine telefonuyla çektiği fotoğrafta oğlunun gözünde beyaz parıltı görmesiyle doktora giden annenin gerekli ameliyat için tam zamanında harekete geçtiği öğrenildi.

Politika

  • Geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerde Muhafazakar Parti’nin iktidarı kazanmasıyla Birleşik Krallık, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin PRISM programına benzer planını gündeme getirdi. Communication Data Bill olarak geçen plan vatandaşların arama geçmişleri, telefon görüşmeleri, yazılı mesajları ve e-postalarını kaydetmek dışında Snapchat, WhatApp, iMessage gibi hizmetler de dahil olmak üzere şifreli iletişime erişimi kesmeyi de içeriyor.
  • Sızılan e-maillerle adı skandala karışan Sony Pictures’ın internet tarafsızlığı konusundaki duruşu bununla beraber açığa çıktı. İnternet tarafsızlığının muhafaza olması gerektiğini söylese de firmanın başlıca içerik üreticilerinden olarak bazı zamanlarda belli ayrıcalıklara sahip olma ve yasadışı içeriklere erişimi kesme gibi istekleri olduğu öğrenildi.
  • Amerika’da görüşülen yeni kanun tasarısı, internet üzerinden marka ve kurumlar hakkında yapılan olumsuz eleştirilere karşı dava açılmasını engellemeyi amaçlıyor. İfade özgürlüğünü savunan Speak Free Act, iki kongre üyesi tarafından oluşturuldu.

Google:

  • Google’ın ekonomik akıllı telefon sağlama girişimi Android One Türkiye’ye geliyor. Avrupa pazarına açılması beklenen telefonların ilk durağı olarak adlandırılan ülkemizde telefonlar General Mobile iş birliğiyle piyasada yerini alıyor.


Görsel; Google

  • Google Play üzerinde sınırlı bölgelerde yayınlanan uygulamaların, kullanıcıların bulunduğu bölgede aktif olduğunda bildirim gönderecek bir hatırlatma aracı geliştirdi. Böylece Amerika veya Avrupa gibi bölgelerde kullanılabilen ama Türkiye’de henüz bulunmayan uygulamaların takibi kolaylaştı.
  • Google, arama sonuçlarına satın al butonu ekleyecek. Perakende ticaret alanında yaptığı bu atılım, Amazon ve Ebay gibi şirketlerin trafiğini azaltacak bir hamle olarak nitelendirildi.
  • Pazar Gazetesi’nin 26 Nisan’daki sayısında yer verdiğimiz Google Maps’e çizilen Android robotu yüzünden Google, Maps üzerinde işaretleme yapma özelliğini devre dışı bıraktı.
  • Tarayıcılarına yanlışlıkla zararlı yazılım yükleyen kullanıcıları korumak için Google, Web Store dışından Chrome’a yüklenebilen yazılımların önünü kesmek için güvenlik prosedürünü değiştirdi.
  • Giphy, yayınladığı Chrome eklentisiyle birlikte Gmail üzerindeki e-postalara sekme değiştirmeden GIF ekleme özelliği getirdi.

Görsel; TechCrunch

  • Teknoloji devi Google, şeffaflık raporuna uluslararası hükümetlerin acil açıklama ve korunma isteklerine dair bilgi ekledi. Böylece yaşam kurtarmanın kritik olduğu konularda acil açıklama, çeşitli yasal nedenlerle veri koruma isteklerinde bulunan Amerika dışındaki ilgili kurumlar da Google’ın raporlarından faydalanabilecek.
  • Google’ın geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği tarafından yürürlüğe sokulan Unutulma Hakkı uygulamasında birtakım sıkıntılar olduğu konuşuldu. 250 binden fazla başvuru alan teknoloji devinin ilk etapta bir grup avukat ve mühendisle vakayı halletme daha zorlu vakalarda ise Google’ın kıdemli çalışanlarını tartışmaya yönlendirme yönteminden Birleşik Krallık’taki bir kesim memnun değil.
  • Google dünyanın ilk sürücüsüz otomobil prototiplerini yazın California’da kamu kullanımına açıyor.
  • Önceden, sürücüsüz deneyimi araştırma kapsamında, kamu kullanımına açılan Lexus modelleriyle California’da yapılan trafik kazaları ve Amerikan halkının üçte birinin sürücüsüz otomobil kullanmayı hiç düşünmediklerini bildiren anket sonucu da gündeme geldi.

Teknoloji Devleri:

  • Dijital yayıncılığın büyük isimlerinden AOL, telekomünikasyon devi Verizon tarafından 4,4 milyon dolara, hisse başına 50 dolara satın alındı. Teknoloji dünyasında haftanın en önemli gelişmesi olan bu satın alma yayıncılık, pazarlama gibi endüstriler için büyük anlama sahip.
  • TechCrunch, The Huffington Post ve Engadget gibi yayınları bünyesinde bulunduran AOL’in satışı yayıncılığın bağımsızlığı sorularını da doğurdu. Ancak yapılan analizler Verizon’un bu satın almayı çevrimiçi reklamcılık ve dijital pazarlama alanında faaliyet gösteren Adtech için yaptığını gösterdi.



Görsel; Twitter, Terence Kawaja

  • Özellikle 2000’lerin başında CD aboneliği ve yazılım teslimatıyla gelir modelini oluşturan AOL’in sonsuza kadar o reklamlarla hatırlanacağı da maziyi yad eden detaylar arasında yer aldı.
  • 8 Haziran’da gerçekleşecek WWDC etkinliğinde tanıtılması beklenen Apple’ın müzik yayın hizmetine yönelik ilk duyumlar belli oldu. Adının Apple Music olacağı söylenen servis, sadece deneme seçeneğini bedava verecek ve sanatçılara özel profil alanları verecek. Sanatçılar profillerinde çeşitli içerik paylaşımlarında bulunabilirken kullanıcılar hareket dökümlerini isterlerse iTunes hesapları üzerinden beğenip ve paylaşımlara yorum yapabilecek isterlerse de takip etmeyecek.
  • Apple, App Analytics’ten yararlanmak isteyen iOS geliştiricilerine erişim isteği zorunluluğunu kaldırdı.
  • Görüntülü görüşmeler için eşzamanlı çeviri hizmeti vermeye başlayan Skype, bu servisini Windows 8 ve 10 kullanıcılarının hizmetine sundu.
  • Mobil aramaya duyulan önlenemez eğilimle beraber Bing de algoritmasını sonuçlarda mobil dostu sitelere öncelik verecek şekilde ayarlayacak.
  • Amazon, internet hizmetleri sunduğu Amazon Web Services ile genç öğrencilere yönelik bulut teknolojileri ve bulut mekanikleri hakkında eğitim çalışmalarına başladı.
  • Maker’ların sıkça kullandığı Raspberry Pi ve Arduino gibi küçük elektronik araçlara alternatif olarak Samsung, “Artik” isimli küçük bilgisayar modelleri geliştirdi. Artik 1, 5 ve 10 olmak üzere üç modeli olan teknoloji, internet bağlantısı kurabilen Şeylerin Interneti çalışmalarının bir parçası olmaya niyetli.
  • Samsung iki yıllık Wallet hizmetini 30 Haziran’dan itibaren bitireceğini duyurdu.

Sosyal Ağlar:

  • Maker Media kurucusu Dale Dougherty, maker hareketi ve Maker Faire üreticilerinin iletişim kurması için hazırladığı sosyal ağ olan MakerSpace beta davetlerini kabul etmeye başladı.
  • Facebook statik görseller arasında geçiş sağlayan “carousel” (atlı karınca) reklam formatını mobil yükleme reklamları arasına kazandırdı. Beş görsel ve linkten oluşan formatın masaüstünde yüzde 75 ila 180 oranda daha fazla tık oranını gördüğü de hatırlatıldı.
  • Facebook adına en ön plana çıkan gelişme de geçen haftalarda konu aldığımız Instant Articles özelliği oldu. İlk etapta Buzzfeed, NYT, National Geographic gibi medya kuruluşlarının haber içeriklerini doğrudan Facebook sunucuları üzerinden yayınlamayı sağlayan özellik, resmi olarak Çarşamba günü çıktı.
  • Bununla beraber mobilde haberlere 10 kat daha hızlı ulaşabilme imkanını verdiği söylenildi. En başta yayıncıların platforma bağlılığının artması endişesi akıllara gelirken yayıncıların endişeye kapılmaması gerektiğini savunanlar da vardı.

  • Facebook’un yeni denemeleri arasındaysa platformdaki kamuya açık gruplarda satılan ürünlerle kullanıcıyı bir arama motoru mekanizmasıyla rahatça buluşturma amacı bulunuyor. Bu denemeyle de sosyal ağın eBay ve Craiglist gibileri tarafından verilen hizmetlere göz diktiği konuşuldu.
  • LinkedIn, veri bankasını araştırmalarda kullanmak üzere akademisyenlerle paylaşıyor. Şirketler ve çalışanların verisinden faydalanıp ekonomik sağlığı ölçümlemeyi hedefleyen, kadın ve erkeklerin kendilerini profesyonel dünyada nasıl temsil ettiklerini analiz eden çalışmalar veri bankasının kullanım örnekleri arasında.
  • Twitter video reklam stratejisi için partneri Niche ile birlikte sponsorlu Vine veya Periscope oluşturmak yerine marka ve yıldızları buluşturmaya odaklanıyor.
  • BitTorrent, anlık mesajlaşma alanında güvenli iletişim önermesiyle geliştirdiği Bleep uygulamasıyla şifrelenmiş ve kendini imha eden mesajlaşma, Snapchat benzeri görsel paylaşım gibi özellikler sunuyor.
  • Snapchat son güncellemesiyle video çekerken yakınlaştırma yapma özelliğine kavuştu.
  • Geçtiğimiz haftalarda Android sürümünü çıkaracağını duyurduğumuz Meerkat Google Play’de beta sürümünü kullanıma açtı.
  • New York Times iOS tabanlı uygulaması NYT Now’a yaptığı güncellemeyle abonelik özelliğini iptal etti.
  • Uber, Live Nation’la anlaşarak 62 Live Nation mekanı ve 20 müzik festivaline ulaşım sağlayacak. Aynı zamanda API’sini Live Nation mobil uygulamasına entegre ederek kişilerin Uber uygulaması üzerinden konser/festival mekanları için hızlıca araç çağırmasına imkan verecek.
  • Wolfram görsel tanımlama işlevi sağlayan Imageidentify adlı websitesini kullanıma açtı. Nesnelerin ne olduğunu basitçe cevaplayan websitesi, görsel denemeleri sıklaştıkça daha tutarlı sonuçlar vermeyi vaat ediyor.

Görsel; Imageldentify, Zeki, Bigumigu

  • Freelance yani ofissiz çalışanlar için en büyük sorunlardan bir tanesi saatlik çalışma ücreti ve maliyetin hesaplanması oluyor. Üretilen iş başına anlaşma yapıldığı için kişinin saatlik kazancının hesaplanması zorluk yaşanabiliyor. İnternet sitesi tasarım ve yönetim hizmeti veren BeeWits, bu amaçla freelance çalışanların saatlik çalışmalarını karşılığını hesaplayan bir araç geliştirdi.
  • Warner Music Group ilk defa müzik akış hizmetlerinden yüklemelere göre daha çok gelir elde ettiğini duyurdu. Spotify ve YouTube’dan gelen gelir %33 daha fazla kazancı işaret ederken dijital yüklemeler içinse bu oran %7.
  • Spotify’ın ise 2014’te 197 milyon dolarlık kayıp yaşadığının ortaya çıkmasıyla çokça gelir sağladığı fakat kar etmede zorlandığı anlaşıldı. Zararın nedeni olarak firma ürün geliştirme, lisanslama ve büyüme etkinliklerini gösterdi.
  • Başka bir müzik akış hizmeti Rdio da 60 günlük bedava deneme imkanıyla ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan ve Güney Afrika’da aylık 3.99 dolara günde 25 şarkı dinleme seçeneğini piyasaya sürdü.

Uzay:

  • Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan astronotlardan Terry Virts, Vine hesabı üzerinden birçok ülkeyi endişelendiren kasırgaların uzaydan görüntülerini yayınladı.

https://vine.co/v/emdpB5piKp3/

Pazarlama:

  • Netflix’in sevilen dizilerinden Bojack Horseman’e ait sosyal medya kampanyası alanın en prestijli ödülü Shorty Awards’u kazandı. Böylece kampanyayı yürütenlerden Mustafa Ülker de Shorty Awards ödülü kazanan ilk Türk olarak tarihe geçti.
  • Euroleague’de Dörtlü Final’e kalan Fenerbahçe Ülker için hazırlanan uğurlama videosu, spor ve markaların dünyasını bir araya getiren bir çalışma oldu.
  • Pazarlama müdürlerinden sunum için bir türlü randevu alamayan JD Decaux çalışanları, onların dikkatlerini çekmek için fotoğraflarını izinsizce açık hava reklam panolarına asıp kendi iletişim bilgilerini verdi. Sonuç ise beklenildiği gibi müdürlerin hemen ilgilerini çekerek randevu kapmaları oldu.
  • Ajansların veri ve içerik planlama konusunda uzmanlaşması, programlamaya dayalı satın alma, veri ve analizin önem kazanması gibi noktalar bir kez daha gündemdeydi. Üst düzey yöneticilerden aldığı görüşlerle Ad Age, ajansların ve müşterilerin yatırımı ne şekilde nerelere yapmaları gerektiğine dair görüşleri burada derledi. Procter & Gamble’ın yıllardır ilk defa ABD’deki satın alma stratejilerini gözden geçireceği dedikodusu da verilen ayrıntılardan biriydi.
  • Kutu tasarımına isimler yazarak marka iletişimini güçlendiren Coca-Cola, Meksika bölgesinde yayınladığı videoyla hem bir itirafta bulundu hem de farkındalık yarattı. Birçok dilde binlerce isim yazarken bir kesmi unuttuklarını söyleyen marka, Braille alfabesiyle görme engellilerin de okuyabileceği kutular tasarladı.
  • WWF nesli tükenmekte olan 17 türü kurtarmak amacıyla emojilerini kullanarak bağış yapabileceğiniz “Endangered Emoji” kampanyasına imza attı. Tweetleyeceğiniz emoji başına 11 sent bağışlayacağınız kampanya, her ay sonu toplamda ne kadar bağış yaptığınızı da bildiriyor.
  • Radiohead’in üretken ismi Thom Yorke, önce İran’da kitap kapağıyla ardından Rusya’da açıkhava reklamıyla anıldı. İşin ilginç tarafı ise hiçbiri Thom Yorke ve Radiohead ile ilgili değildi.
  • İran’da yayınlanan evlilik ve seks hakkında yayınlanan bir kitabın kapağında sebebi bilinmese de Thom Yorke’un fotoğrafı basıldı. Rusya’da yer alan açıkhava reklamında ise “Uykusuzluk, yorgunluk, cilt sorunları soğuk algınlığı, dikkat dağınıklığı, baş ağrısı gibi sorunları unutmanıza yardımcı olur.” metniyle fotoğrafı yer aldı.
  • Thom Yorke konuyla ilgili doğrudan bir açıklama yapmazken “abesliğin felsefesi” dediği tweet’i dikkat çekti.


Görsel; Twitter, local_stigmatic

Popüler Kültür:

  • Pizza Hut’ın çevrimiçi sipariş hattı üzerinden sipariş veren bir kadın kullanıcı notu kısmına “911’i arayın, yardım edin, rehin alındım.” yazarak mesajını iletti. Florida eyaletinde yaşanan olayda çalışanlar hemen polise haber vererek kadını kurtarmayı başardı.
  • Çin’de biyoteknoloji, lojistik, finans gibi alanlarda faaliyet gösteren Tiens Group, CEO Li Jinyuan ve 6.400 çalışanıyla Fransız Rivierası’na tatile gitti. Paris ve Nice şehirlerinde konaklayan grubun yaklaşık 13 milyon Euro döviz girişi yaptığı tahmin ediliyor.


Görsel; Telegraph (AP)

  • Yüksekten korkmayan heyecan tutkunları hafta boyunca gökdelenlere tırmanıp internetle paylaştı. Oleg Criket, gökdelenin tepesindeki minik çıkıntıları kendine parkur olarak seçti. Videonun gerçek olup olmadığı tartışılabilir ancak yine de yükseklik korkusunu derinden yaşattı.
  • Yves Rossy ve Vince Reffet, sırt roketleriyle birlikte Jetman Dubai olarak anılıyor. Böyle bir üne sahip olmalarının sebeplerinden birisi de sırt roketleri ve kanatlarıyla Dubai’nin üzerinde bir kuş gibi uçabilmeleri.
  • On The Roofs ismiyle gökdelenler üzerinden kuşbakışı fotoğraflar çeken Rus ikili, Çin’in teknoloji başkenti Shenzhen’deki 660 metrelik Finans Merkezi’ne tırmanma hikayeleriyle yükseklik korkusuna yeni bir anlam kazandırdı.

Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu

Manşet görseli; Google