Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [1 Mart]

Bigumigu Pazar Gazetesi [1 Mart]

Dijital nesil için haftanın gündemi.

Bu hafta Oscar ödülleri başta olmak üzere kültür sanat alanında birçok gelişme yaşandı. Google birkaç alanda eş zamanlı ilerlemeye devam ederken Facebook kullanıcı deneyiminde radikal kararlar aldı. Giyilebilir ürünler konusundaysa gündem akıllı saatlerden yana. 

Haftanın müziği: Bu hafta BADBADNOTGOOD ve Ghostface Killah hayranları tarafından uzun süredir beklenen ortak albüm Sour Soul yayınlandı. Caz ve enstrümental hip-hop alanında eser üreten BADBADNOTGOOD ile Wu-Tang Clan üyesi Ghostface Killah müzikal altyapı yönünden kuvvetli bir albüm üretmiş. Akıcı parçalar ve hoş ritmleriyle dinleti eşiği düşük kalitesi yüksek bir deneyim sunuyor.

Picthfork’tan 6.2/10, Billboard’dan 4/5 ve Metacritic’ten 77/100 alan Sour Soul eleştiriye ve değerlendirmeye açık albüm. Hip-hop ile arası olmayan okuyucular için iki alternatif çalışma yayınlandı bu hafta. Funk, chill, electronic-soul türünde çalışmalar yürüten Gramatik, Vice’ın elektronik müzik kanalı Thump için ücretsiz indirilebilen bir set yayınladı. Kendi yön verdiği elektronik müzik kategorisinde yoluna devam eden The Glitch Mob’un son albümü Love Death Immortality’nin remix albümü yayınlandı.

Haftanın gelişmeleri:

  • Game of Thrones’un çekimleri sırasında kullanılan mekanlar, 5 sezon öncesini de kapsayacak şekilde yayınlandı. Arşiv ilk 4 sezondan sahneler de içeriği için, diziyi izlemediyseniz seyir zevkinizi kaçıracak bilgilerle karşılaşabilirsiniz.
  • Her ne kadar bilgisayar destekli görüntüler kullanılsa da dizi çekimlerinde kullanılan setler büyük ölçüde Dünya üzerinde bulunan mekanlar feyz alınarak hazırlanıyor. Malta, Hırvatistan, Birleşik Krallık ve İzlanda gibi pek çok farklı nokta çekimlerde kullanılmış.
  • 12 Nisan’da yeni sezonuna başlayacak olan Game of Thrones’a yaklaştıkça hakkında üretilen içerik ve toplanan ilgi de artıyor. Yeni sezonun posteri ve kısa videolar ile birlikte geçtiğimiz sezonun sahne arkası ve eğlenceli görüntüleri de yayınlandı.

  • Beyaz Saray’ı, Amerikan siyasi yapısını tabanına alıp kurduğu ilişki ağı ve kurguyla son yılların en başarılı yapımlarından House of Cards’ın 3. sezonu bu cuma Netflix’de yayınlandı.
  • Netflix’e özel bir yapım olduğu için haftalık, günlük reyting kaygısı olmadan sezonun tüm bölümleri aynı anda izleyiciyle buluşuyor. Serinin hayranları bu hafta sonunu House of Cards maratonu yaparak geçirirken The Verge de maratonunu spoiler’sız canlı yayınladı.
  • House of Cards’tan yola çıkarak güney ve doğu eyaletlerindeki dil ve aksan değişimini ve gelişmini açıklayan bir çalışma Vox tarafından yapıldı. Göç, kültürel değişim, statü ve politika gibi konularda dil kullanımını örneklendiriyor.
  • Video oyunlarına olan ilgisi ve konsol oyunculuğuyla tanınan Frank Underwood, yeni sezonda Monument Valley oynarken ekranlara geldi. Oyunun yapımcıları da Underwood’a teşekkürleri iletti.

  • Netflix, Mart ayından itibaren Amerika’da Müfettiş Gadget ve dört farkı şovun yeni yapımlarını yayınlayacak. Disney de 2016 yılında DuckTales’ın yeni yapımıyla seyircileri buluşturmayı planlıyor.
  • Nickelodeon ağında bulunan markalar için kişiselleştirilmiş içerik ve oyun uygulamaları geliştirecek Nickelodeon Inside Out Solutions adlı içerik pazarlaması birimi açıldı. Nickelodeon’ın baharda şovlarını tüketiciyle buluşturacak abonelik tabanlı video hizmetine başlayacağı da önceden duyurulmuştu.
  • Cumartesi günü edebiyat ustası Yaşar Kemal’in vefat haberini aldık. Vefatı üzerine sosyal medyada ulusal yas ilanı talep edilirken Kemal’in geçtiğimiz yıl Bilgi Üniversitesi tarafından verilen fahri doktora unvanı üzerine okurlarına verdiği mesajı ön plana çıktı. Verdiği mesaj okurlarına vasiyet niteliğinde bulunmuştu.
  • Yakın dönem Türk Edebiyatının kurgu ve dili bağlamında sevilen yazarlarından İhsan Oktay Anar’ın Puslu Kıtalar Atlası adlı kitabı, İlban Ertem’in çizimleriyle çizgi romana uyarlanıyor.
  • Bu haftanın çizgi roman cephesindeki bir diğer sevindirici haberi uzun süredir konuşulan Fight Club’ın devam kitabı hakkında somut gelişme olmasıydı. Çizgi roman olacağı tahmin edilen yapım, Dark Horse etiketiyle çıkıyor. Kitabın ilk 6 sayfası da yayınlandı.
  • DC Comics’in Gotham’da yaşayan kahramanlarından Catwomen’ın (Kedikadın) biseksüel olduğu ortaya çıktı. 39. sayıda yer alan iki sahneyle bu soru işaretleri resmi ve basılı olarak doğrulandı.
  • Önceden Andrej Pejic olarak bilinen, cinsiyet değişimi sonrası Andreja Pejic adını kullanan trans model ilk kez Londra Moda Haftası’nda kadın olarak podyuma çıktı.
  • Spotify, Musixmatch ile işbirliği yaparak masaüstü uygulamasına şarkı sözü butonu ekleyeceğini duyurdu.
  • Starbucks ay sonunda CD satışını bitireceğini duyurdu. Birçok otoriteye göre bu karar, CD formatının da tabutundaki son çivi olabilir.
  • Madonna’nın BRIT Ödülleri’ndeki performansı sırasında sahneden düşme anı haftanın en çok konuşulanları arasındaydı.
  • Lady Gaga Twitter hesabından American Horror Story’nin yeni sezonunda oynayacağını duyurdu.
  • New York Times dergisi dijital medyadaki görsel tasarımını yeniledi. Logo, font seçimi ve sosyal medya hesaplarında kullanılan logo değişimi bu yeniliğin 3 ayağını oluşturuyor.

Görsel; Web Designer Depot

https://www.youtube.com/watch?v=AlUIYw6RbXU

  • Tören J.K. Simmons’ın şapkası (@JKSimmonsHat) ve Michael Keaton’ın sakızı (@MikeKeatonsGum) gibi Twitter hesaplarının da çıkmasına neden oldu. 
  • Törenden en çok paylaşılan görsellerden biri de Jared Leto’nun adeta İsa kılığında Patricia Arquette’in arkasında belirmesini konu alıyordu. John Travolta’nın Scarlett Johansson’u öpme görüntüsü de takipçilerin en çok montajladığı karelerden biriydi.
  • Geçen yıla göre izlenme ve Twitter’da konuşulma oranları düşen töreni ABC’nin uygulamasından izleyenler de bir ara sistemdeki hata nedeniyle tören yerine The Social Network filminin bazı bölümlerini izlemek zorunda kalmış. Tören boyunca en etki yaratan markaların listesinde birinci, geçen yılki selfie çekimi gibi planlanmış bir hamle yapmasa da, Samsung oldu. Detaylı rapora buradan ulaşabilirsiniz. 
  • Törendeki etkileyici başlık grafiklerinin kime ait olduğunu merak edenler içinse Fastco cevabı tasarımcı Henry Hobson’a ayırdığı makaleyle verdi. 
  • Sporun her dalında takımlarla özdeşleşen oyuncular bulunuyor. Michael Jordan, Kobe Bryant, Steven Gerrard gibi isimler bir çırpıda verilebilecek örnekler arasında. Bu isimlerin bir diğeri de Kevin Garnett. Kariyerine Minesota Timberwolves’ta başlayan oyuncu 2007 – 2015 arasını farklı takımlarla geçirdikten sonra yuvaya döndü.
  • Oyuncu 2 sezon daha basketbol oynayıp 2017 yılında 41 yaşındayken koç Flip Saunders ile birlikte takımı satın almaya yönelik planları olduğunu açıkladı. Eğer satın alma gerçekleşirse Michael Jordan’dan sonra NBA takımı sahibi 2. oyuncu olacak.
  • Amerikalı gözlük üreticisi EnChroma, renk körlerinin renkleri normal renkleriyle görmesini sağlayan bir gözlük geliştirdi.
  • Mayo Clinic, geliştirdiği biyonik göz sayesinde görme yetisi bulunmayan bir bireyin eşini görmesini sağladı.
  • NASA, 1960 – 1970 arasında yaptığı uzay seferlerindeki çekilen fotoğrafları açık arttırmaya satacağını açıkladı. Neil Armstrong ve Buzz Aldrin’in aya ayak bastığı fotoğraftan ilk uzay selfie’sine kadar bir çok fotoğraf müzayedede yer alacak.

Görsel; Buzz Aldrin

  • 1970’lerde Vespa motoruyla Londra Ordu arasını 19 kez kateden, Kuzey Amerika’yı baştan sona gezen Osman Gürsoy’un yaşam öyküsü belgesel haline getiriliyor.
  • Star Trek’teki Mr.Spock karakteriyle kültleşmiş aktör; aynı zamanda yönetmen, şair, şarkıcı ve fotoğrafçı Leonard Nimoy vefat etti. Vefatı üzerine yapılan sayısız paylaşımlar arasında Obama’nın yayınladığı bildiri, NASA’nın mesajı ve geçmişte oynadığı “Spock vs Spock” adlı Audi reklamı da yer aldı.


Görsel; NASA

  • Power Rangers serisinin uzak geleceğindeki bir olayı anlatan hayran yapımı bir kısa film yayınlandı. POWER/RANGERS filmi, birçok ünlü müzisyenle çalışan Joseph Kahn tarafından çekildi ve pek çok eleştiri aldı.
  • Orijinal serinin Yeşil Ranger’ı Jason David Frank, Power Rangers markasının hem yetişkin hem de çocuklara yönelik bir marka olduğunu ve buna dikkat edilmesi gerektiğini belirterek eleştirirken Vimeo da filmin içeriği yetişkin öğelerine istinaden yayından kaldırdı.
  • Apple, sinema ve güzel sanatlar eğitimi alan lise öğrencilerini iPad Air 2 ve App Store’daki uygulamaları kullanarak film çekmelerini destekleyen bir proje başlattı.
  • Martin Scorsese tarafından çekilen tanıtım filminin ilk gösterimi Oscar ödül töreninde yapıldı. İlk iPhone duyurulmadan yayınladığı “Hello” isimli film ve ilk iPad tanıtım filmi de Akademi Ödülleri gecesinde yayınlanmıştı.

https://www.youtube.com/watch?v=-LVf4wA9qX4

  • #TheDress: Cuma günü yayınlanan “Mavi siyah mı? Beyaz altın sarısı mı?” elbisesi günün en çok konuşulan olayıydı. Üretilen onlarca orijinal içeriğin yanı sıra olayın açıklaması farklı yöntemlerle yapıldı. Nöroloji uzmanları ve görsel tasarımcılar konuyu farklı perspektiflerle aydınlattı.

https://vine.co/v/O2rvPnlEzqi/

  • 2. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında yapılan kamusal yerleştirmeler hakkında proje sahipleriyle eser; toplum ve üretme üzerine konuştuk.
  • Ocak’ın son haftasında Beyaz Saray’a düşen drone’dan sonra Birleşik Devletler Gizli Servisi, Beyaz Saray çevresinde güvenlik drone’ları uçurmaya başladı. Drone’lar silahlı veya bomba yüklü olabileceği ihtimaliyle tanklardan daha büyük tehlike yaratıyor.
  • Charlie Hebdo saldırılarından sonra Paris’teki drone uçuşları sorun olarak algılanmaya başlandı. Polisin ehliyetsiz drone kullanan 3 Al Jazeera muhabirini tutuklaması ve Eyfel Kulesi ile A.B.D. Konsolosluğu gibi yapıların çevresinde uçan kimliği belirsiz drone bu endişelerin artmasını sağladı.
  • Taşımacılık, havacılık, güvenlik gibi alanlarda faaliyet gösteren grup şirketi Tekever, beyin dalgalarıyla kullanılan insansız hava taşıtı testini kamuoyuyla paylaştı.
  • İnsan ile makinenin birleşimini de temsil eden bu gelişme engelli bireylerin dünyayla iletişimi başta olmak üzere pek çok alanda değer taşıyor.
  • Vestel, Karayel isimli insansız hava taşıtının test uçuşlarını tamamladı ve TSK envanterine girebilecek duruma getirdi. Karayel, 22.500 feet yükseklikte 70 kilo faydalı yük taşıyıp 20 saat havada kalabiliyor.
  • Alman haber ajansı Ruptly, Rus Hava Kuvvetlerinin atıl durumdaki ve eski uçakları sakladığı mezarlıkta drone ile gökyüzünden görüntü aldı. Onlarca model uçağın bir arada bulunduğu alanın karla kaplanmış olması da atmosferi etkileyen bir unsur olarak göze çarpıyor.
  • SXSW Interactive tarihinde bir ilk olarak 15-17 Mart arasında Robot Petting Zoo etkinliği altında katılımcılar robotlarla oynayıp etkileşimde bulunabilecek.
  • Bigumigu kurucusu Yalçın Pembecioğlu bu yıl SXSW Interactive’de sosyal etki konulu bir panelde konuşacak.
  • SXSW Interactive’den tüm gelişmeler 3 yıldır olduğu gibi bu yıl da Bigumigu’da olacak. Bigumigu ve Akbank işbirliği ile gerçekleşecek yayınlarda festivalin tüm trendlerini aktaracağız.
  • Amerika Birleşik Devletlerinin güneş enerjisi konusunda faaliyet gösteren en büyük şirketlerinden olan Solar City, Google’dan 300 Milyon Dolarlık hibe aldı. Şirketin yönetim kurulu başkanı ise tanıdık bir isim, Elon Musk.
  • Küresel pazarlama firması Warc’ın yaptığı sıralamaya göre dünyanın en iyi markası Coca-Cola seçilirken en iyi reklamveren sıfatına da Unilever layık oldu.
  • Yeniden değerlendirme ve yenilenebilir dünya konusunda Fiat da basit ve etkili bir adım atıyor. Açık hava baskılarında kullandığı malzemeleri atıl durumda bırakmak yerine yuva haline getirip Bolluca Barınağına bağışlıyor.
  • Ekonomik ve birtakım politika değişiklikleri nedeniyle Londra’dan ayrılmak zorunda kalanların hikayesine odaklanan London Is Changing projesi konunun tartışılmaya açılmasını amaçlıyor.
  • Proje dışında, şehirdeki beş ana otoyolun daha fazla alan kazanmak için kapanma planı da Londra’yla ilgili bir başka gündem maddesiydi.

  • Kim Kardashian’ın Instagram’a koyacağı selfie’lerini mükemmelleştirmek amacıyla bir uzmanla çalıştığı duyuldu. Nisan ayında da 352 sayfalık selfie kitabını çıkaracak Kardashian’ın hizmet karşılığında çalışanına yıllık 100 bin dolar verdiği konuşuluyor.
  • Bu hafta Mashable’ın dikkat çektiği bir tartışma konusu annelerin bebeklerini emzirirken selfie çekmeleriydi. Son zamanlarda sıklaşan bu tür çekimler #Brelfie olarak adlandırılıyor.
  • Buzzfeed sadece sevimli hayvanları konu alan ilk deneysel uygulamasını piyasaya sürdü.
  • Halkın internet tarafsızlığı (net neutrality) üzerine düşündükleri ve yarattığı “meme”ler Federal İletişim Kurulu’nun (FCC) önündeki ilan panosunda sergilendi. Yapılan oylama sonucunda ise internete bir kamu hizmeti olarak bakılması gerektiğinde anlaşıldı. Oylama sonucuna dair öne çıkan tepkilere ise buradan erişebilirsiniz.
  • YouTube bu ay 10. yılını kutluyor. Yüzlerce viral videonun ve internet meme’inin anavatanı hakkında birçok medya kendi seçkisini yayınlıyor. YouTube’un ilk videosu “Me at the zoo” listelerin vazgeçilmeziyken kırılma müzik videoları ve meme’ler arasında yaşanıyor.
  • Time, Stylist bu seçkileri yayınlayan medya organlarından ikisi. Buzz Feed’de ise YouTube ile Google+ yorumları birleşmeden önce yapılan en iyi yorumların seçkisi bulunuyor.
  • Google, YouTube videolarında Flash Player’a veda ederek HTML 5’e geçmişti. Firma, Flash’a veda edip HTML 5’i ana video oynatıcı olarak kullanma trendine Google’da yer alan reklamlarla devam ediyor. Artık Flash reklamlar otomatik olarak HTML 5’e dönüştürülüp öyle yayınlanacak.
  • Google, İş hayatında Android’in daha fazla benimsenmesi amacıyla Google Android for Work programını piyasaya sürdü.
  • Google Play üzerinde yer alan reklamlarla, uygulama geliştiricilere 2014’te toplam 7 Milyar Dolar ödeme yaptığını açıkladı. Diğer yandan arama sonuçlarına sponsorlu içerik kabul etme modeli de uygulanmaya başlandı.
  • Google’ın müzik servisi Play Music, kullanıcılarının kendi arşivinden müzik yükleme limitini 50.000 parçaya çıkardı. Bireysel olarak bu kadar fazla parçayı bulut üzerinde saklamak diğer müzik servislerinin henüz sunmadığı bir avantaj niteliğinde.
  • Geçtiğimiz hafta kullanıcılarına 100 GB depolama alanı sunan OneDrive, yazılım geliştirilerin doğrudan uygulamalarını bağlayabileceği API’ları paylaştı. Böylece yazılım geliştiriciler uygulama verilerini bulut üzerinde saklayabilecek.
  • Facebook üzerinden geliştiricilerin uygulamalarını tanıtmalarını sağlayan pazarlama girişimi Toro Google tarafından satın alındı.
  • İntihar içerikli paylaşımlarda bulunanları koruma amacıyla Facebook önümüzdeki aylarda yeni araçlar çıkarıyor.
  • Profil bilgilerinde ise cinsiyet kısmı boş bırakma imkanını duyurdu.
  • Facebook’un öncüsü olduğu internet.org’un yaptığı araştırmaya göre dünya nüfusunun sadece %37.9’u internete en az bir bağlandı ve çevrimiçi oldu. Çalışmada aynı zamanda mobil bağlantı erişimi ve kıta tabanlı internete erişim oranı gibi metrikler de yer alıyor.

Görsel; Facebook

  • Twitter, kullanıcıların cep telefon numarasını kullanarak kötüye kullanılan ve troll hesapları temizlemeyi amaçlıyor. Eğer Twitter’dan banlanıp yeni bir hesap oluşturursanız ve insanları rahatsız etmeye devam ederseniz sistem sizden e-posta onayı ve cep telefonu istiyor. Eğer telefon numaranız kara listedeyse kalıcı olarak uzaklaştırılıyorsunuz.
  • Önceden haberini yaptığımız yurt dışındayken ek ödeme yapmadan WhatsApp’tan yazmayı sağlayan WhatSim, neredeyse tüm mesaj uygulamaları için de hizmet vereceğini duyurdu.
  • 2011 yılından beri anlık mesajlaşma hizmeti veren LINE, Japonya’nın en büyük sosyal ağı olması dışında dünya çapında da etki alanını hızla genişletiyordu. Hizmetin son atılımıysa Japonya’da LINE Life Global Gateway adı altında on yıllık geniş çaplı bir yatırım fonu oluşturmasıydı.
  • Telekomünikasyon, e-ticaret, ödeme, medya ve eğlence gibi sektörlerin hizmet sağlayıcılarını hedefleyen fonun yanı sıra Fastco da LINE’ın karakterleri üzerine sunduğu çıkartmaları, Disney’le iş birliği, yeni mağazası Line Store gibi diğer atılımlara işaret ederek uygulamanın fenomenleştiğine işaret etti.
  • Emoji evreninin çeşitlenmesine dair son örnek de Apple OS X’in son sürümüyle birlikte farklı ırkları ve homoseksüel aileleri temsil eden emojiler oldu.
  • Yo adlı uygulama, Salı günü duyurduğu Yo Store ile 150’den fazla hizmetin gerçek zamanlı bildirim göndermesini sağlayacak. Bu sayede kişiler mobil uygulama kullanmak yerine tek uygulama üzerinden mobil bildirimlere erişebilecek.
  • Hafta başında Amerika’da çıkan mesaj servisi Magic de hızla öne çıkanlar arasındaydı. Günümüzde egemen olan uygulama ve abonelik sistemlerinin aksine, kişilerin yasa dışı olmadığı ve parasını karşılayabilecekleri her türlü isteğini yerine getirebileceğini söyleyen serviste Bitcoin de geçiyor.
  • Melbourne’deki Monash Üniversitesi 3B baskıyla uçak motoru yaptı. Atmosfer ve uzay sahasındaki etkinliği değiştirecek olan bu gelişme Australian International Airshow’da tanıtıldı.
  • Amazon, teslimat ağına 3B yazıcılar kurarak teslimat sırasında ürünü basıp hazır hale getirmeyi planlıyor. Farklı teslimat yöntemleri deneyen şirket drone’lar hakkındaki düzenlemeler ve yasal engellerin tartışılmasıyla bu 3B baskıyı gündeme getirmiş.


Görsel; Geek.com

  • Ev ofis veya bağımsız çalışanların ev ortamında birlikte çalıştığı Hoffice etkinlikleri İsveç’te başlayıp dünyaya yayılıyor. İstanbul etkinlikleri de yakın zamanda Bigumigu önderliğinde başlıyor.
  • Geçtiğimiz haftaki Pazar Gazetesi’nde bahsettiğimiz Lenovo’nun yeni seri bilgisayarlarında yüklü geçen zararlı yazılım Superfish olayı büyüyor. Bir kullanıcı yaşadığı durumdan ötürü Lenovo’da şikayetçi olarak dava açtı. Bu açık, gizlilik ve kamuoyu güveni konusunda marka için ciddi bir yara açtı.
  • Geçtiğimiz hafta Project Titan adı altında Apple’ın elektrikli otomobil üretimi planları ön plana çıkarken Business Insider da otomobil projesinin zamanlamasının mükemmel olduğuna işaret etti.
  • Vogue’da çıkan Apple Watch reklamı sayesinde ilk kez saatin boyutuyla ilgili ipuçları yakalandı.

Görsel; Twitter

  • Apple bir süredir akıllı saati Apple Watch için halka ilişkiler çalışmalarını sürdürüyor. Bu perşembe ise basına ve ünlü isimlere bilgi vererek tanıtım etkinliğinin 9 Mart’ta olduğunu duyurdu. Ürünün detayları hakkındaki bilgilerin bu bu etkinlikle paylaşılacağı düşünülüyor.

Görsel; facebook.com

  • Akıllı saatlerin arayüz ve iletişim yöntemini değiştirerek bir bir sima kazandıran Pebble, ilk ürünündeki tasarımı geliştirerek Kickstarter’da Pebble Time’ı duyurdu. Elektronik kağıt kullanan ürün yenilikçi arayüzü ve kullanıcı deneyimiyle Kickstarter’ın en hızlı fonlanan projesi oldu.
  • Kampanya an itibariyle 52.292 destekçiyle, 11.482.640 Dolar toplandı. Bu rekor da Exploding Kittens’ın en hızlı fonlanan proje ünvanının çok uzun ömürlü olmamasına neden oldu.


Görsel: Pebble

Manşet görseli: Pebble