Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
[Bigumigu’da 2015] Kadın Ve Eşitlik

[Bigumigu’da 2015] Kadın Ve Eşitlik

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: Kadın ve eşitlik konusunda yılın en farkındalık yaratan kampanya ve projeleri.

Geçen bir yılda yazdığımız 2 bine yakın haberi inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2015’in Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Kadın Ve Eşitlik

Geride bıraktığımız yıl boyunca; eşitlik, barış, kadın ve insan hakları gibi konulara çoook uzak birçok olaya tanıklık etsek de, aynı zamanda bu gibi konularda yükselen bilince sahip grupların da farkındalık yaratan, ilham ve umut veren kampanya ve girişimleri olmadı değil.

Kadın ve eşitlik konusunda dikkatimizi çeken, aklımızda en çok kalan işler şunlar oldu:

2016 Pirelli Takvimi’nde Süpermodeller Yerine Amy Schumer Soyundu

Gelenekselleşmiş Pirelli Takvimi, belirli stereotipteki fiziğe sahip kadın modellerin yer aldığı bir takvimken, son birkaç yıldır “çıplak, seksi kadın” temasından uzaklaşarak farklı sektörlerdeki güçlü kadınlara yer vermeye başladı ve çıplaklığı değil, kadını odak noktasına aldı. Takvim bu yıl, farklı dünyalardan kadınlarla bir araya geldi: Tenisçi Serena Williams ve komedyen Amy Schumer’in çıplak poz verdiği 2016 takviminde, müzisyen Patti Smith ve yazar Tavi Gevinson gibi isimler de yer alıyor.



Kadının Güçlendirilmesine Sırtını Dayayan Kampanyalara Kinayeli Bir Eleştiri

Torontolu reklam ajansı John St.; kadının güçlendirilmesi, kadın ve eşitlik gibi konuları bir trendmiş gibi ele alan, içtenlikten yoksun ve hesaplı kampanyalarla işin suyunu çıkaran ve üzerinden para kazanan markaları hedef aldığı eleştirel ve esprili bir kampanya filmi hazırladı. Ajansın kendini Jane St. olarak tanımladığı film aynı zamanda oldukça komik ve eğlenceli.


Benetton’dan 60’lardan Günümüze Kadınların Güçlenmesine Saygı Kuşağı

Benetton, “Birleşmiş Milletler Kadının Güçlendirilmesi Hedefleri” ile paralel olarak faaliyet gösteren “Benetton Kadının Güçlendirilmesi Programını” destekleyen ve bu program çerçevesinde konumlandırılmış bir koleksiyon yarattı: “A Collection of Us”. Benetton Kadının Güçlendirilmesi Programı’nın; sürdürülebilir geçim sağlama, ayrımcılığın önlenmesi ve eşit haklar sağlanması, kaliteli eğitim ve sağlık hizmetine erişim ve kadına şiddetin son bulması gibi hedefleri bulunuyor.


Dove, Genç Kızların Dış Görünüşlerine Yaklaşımlarını Değiştirme Peşinde

Dove’un uzun soluklu “Gerçek Güzellik” kampanyasının bir parçası olan “Change One Thing” isimli kampanya filminin çıkış noktası; genç kızların %90’ının dış görünümleriyle ilgili en az bir şeyi değiştirmek istemesi olmuş. Kampanya, genç kızları farklılıklarıyla barışmalarını konusunda yüreklendiriyor.


Modern Kadına Tavsiye: Rahatla, Nefes Al, Bırak Gitsin

Sanctuary Spa’nın hazırladığı “Relax, Breathe & #LetGo” isimli kampanya filmi, şehrin kaosunda kaybolan tüm “modern” kadınlara tekrar genç olamayacaklarını hatırlatıyor ve yoğun, stresli ve telaşlı hayat tarzlarını gözden geçirmeye çağırıyor.


Fotoğraflardan Erkekler Silinince Ortaya Çıkan Siyaset

ELLE UK’in, #MoreWomen kampanyası için hazırladığı video, tepe yöneticilik, devlet ve hükümet başkanlığı ve benzeri karar alıcı güçlü pozisyonlarda kadınlara neredeyse hiç yer verilmediğini, çeşitli ülkelerden önemli kurumlara ait fotoğraflardan erkekleri silerek göstermişti. Erkekler yok olunca geriye sadece birkaç kadının kaldığı fotoğraflar oldukça çarpıcıydı.



Lane Bryant, Victoria’s Secret’a Karşı

Büyük beden giyim markası Lane Bryant’ın, Cacique koleksiyonun tanıtımı için hazırladığı “I’m No Angel”isimli kampanya filminde vücutlarıyla gurur duyan büyük beden kadınlar hep bir ağızdan “Melek” olmadıklarını söylüyordu. “Eni boyu, bedeni önemli değil, bütün kadınlar seksidir” diyen kampanya, #ImNoAngel etiketiyle sosyal medyada büyük destek bulmuştu.

Görsel; Youtube