Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Başıboş Makinelerin Döngüsel Hareketleri

Başıboş Makinelerin Döngüsel Hareketleri

Geoffroy de Crécy tarafından yaratılan 8 dakikalık animasyon film Empty Places, makinelerin mekanik döngülerini ve bu döngülerin büyüleyici görüntüsünü sunuyor.

Fransız illüstratör Geoffroy de Crécy, döngüsel (loop) animasyon, GIF ve illüstrasyonlarıyla biliniyor. Günlük hayatın sıradan anlarının beklenmedik durumlarına odaklanan sanatçı hiçbir karakter kullanmadığı animasyon filmi Empty Places ile makinelerin sonsuz bir döngü içinde sıkıştığı anları dramatize ediyor.

Çerçeve, renkler ve hareket arasında uyumlu bir kombinasyon yakalamak isteyen Geoffroy de Crécy, 3B animasyon filminde estetik bir yaklaşım benimsiyor. Bununla birlikte sadece makinelerin kaldığı sessiz bir dünyadan distopik sahneler ortaya çıkarıyor. İzolasyonun ve otomasyonun sadeliğini hipnotize edici bir şekilde izleyiciye aktarıyor. İnsanların olmadığı bir evrende makinelerin bizlere ihtiyacı var mı sorusunu izleyiciye sorduruyor.

İnsanların terk ettiği bir dünyada çalışmaya devam eden makineler

Döngüsel animasyonlardan oluşan sahnelerdeki çerçeve her seferinde aynı sahneye bir adım daha uzaktan bakarken izleyici daha geniş bir açıdan olayı gözlemleme şansı bulunuyor. Ayrıntılara gösterilen özen sahne genişledikçe ortaya çıkıyor. Ancak filmin izleyeni etkileyen tarafı ne bu sahneler ne de bu sahnelerdeki canlı animasyonlar oluyor. İnsanlardan arınmış boş mekânlarda ve alanlarda amaçsızca çalışan makinelerin hissettirdiği melankolik hava, yaşattırdığı garip duygular ve düşündürttüğü sorular filmin asıl etkileyici yönünü oluşturuyor. Filme eşlik eden Beethoven’ın 14. Piyano Sonatı (Ayışığı Sonatı) sahnelerin dramatik gücünü daha da artırıyor.

Yönetmenin 8 dakikalık kısa filmi Empty Places henüz daha COVID-19 virüsü hayatımıza girip yaşamlarımızın bir anda distopik bir hal almaya başlamasından önce yayınlanmış. Sokakların, parkların ve mekanların boşalması, spor alanlarının sessizliğe gömülmesi pandemi döneminde bir anda karşımıza çıkan bir durumken Geoffroy de Crécy Şubat 2020’de yayınlanan filminde bu senaryoyu izleyiciye sunmuş.

Animasyon filmler, müzik vidoları ve reklam filmleri çeken Geoffroy de Crécy’nin diğer işlerine internet sitesinden ve Instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

Görsel: Geoffroy de Crécy