Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Az Tuzlu Yemeklere Bol Tuzluymuş Gibi Tat Veren Kaşık

Az Tuzlu Yemeklere Bol Tuzluymuş Gibi Tat Veren Kaşık

Japonya’da geliştirilen bir elektrikli kaşık, az tuzlu yemeklerin tadını gerçekte olduğundan 1,5 kat daha fazla tuzluymuş gibi hissettiriyor.

Hareketsizliğe ve kötü beslenmeye evrilen günlük yaşam içerisinde modern insanın en büyük mücadelelerinden biri 3 beyazla yaptığı mücadele olsa gerek. “Şekeri bile hayatımdan çıkardım ama tuzu azaltamıyorum” diyenlerdenseniz birazdan detaylarını anlatacağım elektrikli tuz kaşığı ilginizi çekebilir. Hem sağlık hem de kilo kontrolü için diyet yapan insanların hayatını kolaylaştıracak bu yenilik, Japon girişim Kirin’in imzasını taşıyor.

Bu yenilikçi elektrikli kaşık, kullanıcının dilini neredeyse hiç tuz olmayan yemeklerde tuz varmış gibi kandırıyor. Böylece insanların en sevdikleri tattan vazgeçmeden daha az tuz tüketmelerine olanak tanıyor.

Dildeki tat tomurcukları, konumlarına ve belirli tatlara karşı hassasiyetlerine bağlı olarak farklı tepkiler verebilen, karmaşık bir tat alma sistemi oluşturuyor. Elektrikli tuz kaşığının ardındaki prensip, bu sistemi zayıf elektrik akımlarıyla kandırmak üzerine kurulu.

Tuz oranı düşük diyetlerin tadını çıkarmak

Özetle bu kaşık dilinizin üzerinden çok zayıf bir elektrik akımı vererek normalde dağılan ve boşa harcanan sodyum iyonlarını tomurcuklara doğru çekmeye çalışıyor. Böylece normalde kaybolacak olan tuzlu tadı artırıyor. Tabii bu, tuzlu lezzetin sadece sihirli bir şekilde ortaya çıkmadığı ve sihrin işe yaraması için tabakta hala bir miktar tuzun olması gerektiği anlamına geliyor. Bununla birlikte bu teknoloji 1,5 kat daha fazla tuzluluk vadediyor. Bu da istenen tadı yakalamak için 1,5 kat daha az tuz kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Japonya gibi günde 10 gram tuz tüketen – Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerdiği miktarın çok üzerinde bir miktar – bir yemek kültürü söz konusu olduğunda, bu 1,5 kat azalma oldukça önemli bir oran.

Kaşığın tasarımı oldukça basit ve büyük sapı ona neredeyse çocuk kaşığı gibi bir görünüm katıyor. Elektrikli kaşığı çalıştırmak için tek bir düğmeye basmak yeterli. Farklı elektrik yoğunlukları arasında geçiş yapmak da mümkün. Şarj edilebilir bir lityum pilin sağladığı zayıf akımın etkisini en üst düzeye çıkarmak için kaşığı tutmanın ve kaşığı tutan kolunuzu konumlandırmanın ideal bir yolu da sunuluyor.

Yemeğin tadını daha tuzlu hale getirmek için dilinize küçük bir elektrik şoku vermek tuhaf bir fikir gibi gelebilir. Şirket, bu akımların hepsinin güvenli aralıklarla olduğunu ve herhangi bir güvenlik riski yaratmadığını açıklamış.

Sağlıklı beslenme için insanın algılarıyla oynayan aşağıdaki tasarımlar da ilginizi çekebilir:

Aşırı Yeme İsteğine Karşı Porsiyonu Büyük Gösteren Nesneler

 

Çocukların Daha Fazla Sebze Yemesini Sağlayan Tabak

Görsel: Kirin