Fractal İstanbul projesiyle bildiğimiz kentçizer Tarık Tolunay’ın bu projesinin NFT yolculuğunu ve elde ettiği başarıyı kendisiyle gerçekleştirdiğimiz röportajda detaylıca konuşmuş Tarık’ın NFT dünyasına giriş serüvenini ve Türkiye için rekor sayılabilecek açık artırma ile sonlanan süreci konuşmuştuk. NFT’den elde ettiği kazancı yine sanata yatıran Tarık Tolunay, Ara Güler’in imzasını da taşıyan ve yalnızca bir adet kopyası bulunan devasa ölçülerdeki kitabı NFT dünyasına taşıyor.
İstanbul’un yakın tarihini kayıt altına alan ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in çektiği 45 İstanbul fotoğrafının yer aldığı kitap, Tarık Tolunay’ın da dediği gibi adeta NFT’nin cisimleşmiş hali. Hem tek kopyasının bulunması hem de oldukça kaliteli baskı teknolojileri kullanılarak hazırlanmış olması kitabın değerine değer katıyor.
#NFT nin cisimleşmiş hali. ✊
Zengin tarihimizin son 70 yılına en estetik bakış. Ve kayıt.
Büyük usta Ara Güler'in seçtiği 45 mükemmel İstanbul fotoğrafı. 🌿
Üstadın ıslak imzasını taşıyan, devasa ölçüleri ve baskı kalitesiyle tekilliğin sembolü. pic.twitter.com/ulhUUUbaiJ— Tarık Tolunay (@tariktolunay) April 22, 2021
Tarık Tolunay, Fractal İstanbul’un NFT satışlarından elde ettiği gelirlerle ortak olduğu projede, bu sefer yaratım sürecinde değil proje yönetim aşamasında rol alıyor. İllüstratif haritalar serisi Fractal İstanbul’un 3. etabında da Ara Güler’in izlerini süren ve ona eserinde yer veren Tarık Tolunay, usta sanatçının değerli eserini NFT dünyasına taşımak için çalışmalarını sürdürüyor. Mayıs ayının sonlarda dünya çapında gerçekleşecek açık artırmanın duyurusunu yapan Tarık, yakında bu açık artırmanın başlayacağı bilgisini de paylaştı. Bigumigu olarak Tarık Tolunay ile bu projeye başlama serüvenini ve arkasında yatan motivasyonları konuştuk. Keyifli okumalar!
Sanattan kazandığını sanata yatırdı
Projenin ortaya çıkışı nasıl oldu? Daha önceden aklında olan bir hedef miydi bu tarz bir proje? Yoksa bu NFT süreciyle birlikte fikir form değiştirerek yeni bir boyut mu kazandı?
Tarık Tolunay: Fractal İstanbul’un tüm poster ve fineartları Diagonal Print Merkezi’nde basılmakta. Sahibi Zekai Demir ile yıllardır çok uyumlu bir çalışma içindeyiz. Diagonal analog fotoğraf döneminin en bilinen fotoğraf stüdyosu. Yüzlerce fotoğrafçının eserlerinin banyo edilerek gün yüzüne çıktığı yer. Zekai Demir ve Ara Gülerin yıllara dayanan bir mesai ve dostlukları var. Kitap projesine birlikte başlamışlar. 10 adet üretmek için yola çıkılmış. Fakat Ara Güler hayatını kaybedince elde tek kitap kalmış. Ben zaten bu eşsiz kitabın hayranıydım. NFT hayatımıza girince “Neden olmasın?” dedik. Kitap zaten tekilliğin sembolü gibi. NFT kavramını fiziki dünyaya da taşıyabileceğimizi düşünerek süreci başlattık.
Kitabın talipleri çok. Fakat bugüne kadar değerini bulmadığı düşünülerek satış gerçekleşmemiş. Ben Fractal İstanbul’un NFT satışlarını hatırı sayılır rakamlara satınca kitaba ortak olmak istediğimi Zekai Bey’e aktardım. Sağolsun beni kırmadı. Ve ben şu an bu kitabın yüzde 50 ortağıyım. Rakam vermiyorum. Ama şunun da altının çizilmesini isterim. Çizgilerimden elde ettiğim kazancı bu alanda değerlendirmiş olmam zor bir karar olsa da sembolik olarak önemli.
Ne sandıydınız?
"Hay"dan gelen "Huy"a gider.
Ethereumlar kitaba dönüştü. 🔖
NFT den elde ettiğim kazancı NFT lerin şahına ortak olmak için kullandım. pic.twitter.com/4NYQKSL5BP— Tarık Tolunay (@tariktolunay) April 22, 2021
Projeyi kimlerle birlikte yürütüyorsun. Başka ortaklar da var mı?
Tarık Tolunay: İki ortak olarak yönetiyoruz bu süreci. Öncelikli amaç açık artırma öncesi potansiyel alıcıların haberdar edilmesi. Ara Güler, İstanbul kent tarihinin ayrılmaz bir parçası. Satış uluslarası boyutta. Gönül ister ki kitap bu coğrafyada kalsın. Bu ülkenin böyle bir değere yatırım yapabilecek dinamiklere sahip olduğu ispatlansın.
Bu proje ile neyi hedefliyorsun bize biraz bahseder misin?
Tarık Tolunay: NFT son dönem çok tartışılan bir kavram. Patlayacak balon olarak görenler… Uzun dönemde kalıcı olacağına inananlar… Ben yaşadığımız her toplumsal dönüşümün sanatta yansımalarının kaçınılmazlığına inanıyorum. Hızlı bir değişim döneminden geçiyoruz. Dijital teknolojiler hayatımızı inanılmaz bir hızla yeniden şekillendiriyor. NFT’ler bu anlamda uzun bir yolculuğun ilk habercileri gibi. Hep birlikte bu yeniliğin doğumuna tanıklık ediyoruz. Ve aynı zamanda birlikte inşaa ediyoruz. Elle tutulur bir kitabın dijital dünyada bir NFT halinde satılması… Bu geçiş sürecini iyi anlatıyor. Fiziki dünyanın dijital dünyaya taşınması ve orada kalıcılığını garantilemesi. Ben de bu adaptasyon sürecini yaşıyor ve konumlanmaya çalışıyorum.
Fotoğrafları tek tek birer kopya halinde mi satışa sunacaksınız. Kitap da fiziksel satışa çıkacak mı?
Tarık Tolunay: Kitap tek parça halinde NFT haline getirilecek. NFT’yi alan aynı zamanda fizikisine de sahip olacak.
Hangi pazar yerinde satışa çıkacak. Tarih konusunda bize bir ipucu vermen mümkün mü?
Tarık Tolunay: Şu anda hangi platformda satışa çıkacağına karar vermiş değiliz. Tek hakkımız var ve bunu iyi kullanmak istiyoruz. Tarih sanırım Mayıs ayının sonu olacak.
Üç vakitte. 🕰️
…#AraGüler #NFT #istanbul #fractalistanbul pic.twitter.com/GYCxgC34H4— Tarık Tolunay (@tariktolunay) May 4, 2021
“Farklı disiplinlerden gelsek de İstanbulu kaydetme dürtümüz ortak”
Bir kentçizer olarak istanbul’un geçmişini ve bugünün harmanlayarak ortaya çıkardığın Fractal İstanbul’un serisinde de Ara Güler’i bir köşede görmüştük. İstanbul’un, yakın tarihinin en önemli tanıkları arasında olan, tarihi kayıt altına alan Ara Güler’in yeri senin için özeldir diyebilir miyiz?
Tarık Tolunay: Kesinlikle özel bir yeri var. İstanbul üzerinden yollarımızın kesiştiğine inanıyorum. Farklı disiplinlerden gelsek de İstanbulu kaydetme dürtüsü ortak. Ara Gülerin yapmak istediğini anladığımın nişanesi olarak son çalışmamda ona bir gönderme yapmıştım evet. Tarık Tolunay’ın NFT serüveninde üretimde değil de proje yönetiminde olduğu buna benzer projeleri ilerleyen süreçlerde de görecek miyiz? Şu anda tek isteğim tekrar çalışmalarımı geri dönebilmek. Ama kısa zamanda pek mümkün görünmüyor. NFT ler konusunda etrafımda oluşan enerjiyi şekillendirmek ve yönetmek gibi bir durum içindeyim. Evet. Önümüzdeki dönemde benzer bazı projeleri şekillendirmek gibi bir durum var.
Görsel: Tarık Tolunay