Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Anne, Beni Obez Bir Birey Haline Getirme

Anne, Beni Obez Bir Birey Haline Getirme

Obezite ile savaş bebeklikte başlıyor. Sorumluluk bizde, ebeveynlerde.

Çocuk sahibi olmanın bir avantajı da bu gibi filmleri izlerken gözlerinizin dolması. İnsan, kendi üzerinde önemsemediği birçok konuyu çocuğu olunca dikkat ediyor, onu korumaya çalışıyor.

Oğlumuz Han 2 yaşında. Onu büyütürken bazı konulara dikkat ediyoruz. 3 yaşından önce TV izlemesine, iPad’de oyun vs. oynamasına izin vermediğimiz gibi, yediğine içtiğine de dikkat ediyoruz. Markette alışveriş yaparken abur cubur reyonuna saldırmayan bir çocuk olabilmesi için çok çaba sarf ediyoruz. 

Bunlar verilmesi de uyması da zor kararlar. Eğer bir ebeveyn değilseniz “aman ne olacak ki?” diyorsunuz. Önce filmi izleyin, sonra konuşmaya devam edelim.

https://www.youtube.com/watch?v=sIE1jzG_eHI
Filmin en can alıcı yeri sonu: Bebek deli gibi ağlıyor ve annesi susması için ona kızarmış patates veriyor. Annenin delirdiği anda, onun bir saniye susması için bunu yaptığını biliyorum.  Oradan geçtim, ve hala da geçiyorum. Zor olan bu delirme anlarında kendine hakim olabilmek. Ona nasıl sinirlendiğinde vurmamak için kendini kasıyorsan, ona abur-cubur vermemek için de kendine hakim olmalısın.

Başka bir örnek; odanı toplarsan çikolata yiyebilirsin, sessiz durursan al sana şeker.  Ödül yerine koyduğumuz ya da üzüntüleri ile baş etmesine olanak vermediğimiz her çocuk kendini yemeğe veriyor. 

Şeker ve yağlı yiyecek (abur cubur) tüketimi çok olan çocukların daha sinirli olduğunu, hayatla daha zor baş ettiklerini biliyor muydunuz? 

Biz ebeveynler, kendimizi iyi hissetmek için de abur-cuburlara ses çıkarmıyoruz kimi zaman. “Evladım hiçbir şey yemedi” diyip, midesine bir şey girsin diyerek onun kendine zarar vermesine izin veriyoruz. 

Nasılsa küçük, bir defadan bir şey olmaz demeyin. Bir defa zaten o yiyeceklerle tanıştığında, yeniden onları istememesini sağlamak çok daha zor. Geleceği için bu kadar endişelendiğiniz, bu minik bireyin ileride sağlıklı olabilmesi ve hayatla baş edebilmesi için size ihtiyacı var. Varsın ağlasın, 10 dakika sonra susacak ve ne için  ağladığını bile hatırlamayacak.

Özetle; Her ebeveyn bu filmi izlemeii ve çocuğunun üzerindeki etkisini bir daha düşünmeli.

Kaynak: shockmansion.com