Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Alkol Politikalarını İzleme Platformu’nun Farkındalık Kampanyası

Alkol Politikalarını İzleme Platformu’nun Farkındalık Kampanyası

Alkolde vergi adaleti çağrısında bulunan Alkol Politikalarını İzleme Platformu, işletmeler için hazırlanan özel tasarımlar yardımıyla kampanyayı görünür kılarak farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

2020 yılında sosyal bir girişim olarak hayata geçen Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu, alkoldeki adaletsiz vergilendirmeye dikkat çekmek amacıyla işletmeler için bardak altlıkları, sticker ve şişe açacakları gibi materyalleri içeren özel tasarımlar hazırladı. Platform, ressam Ayşenur Bulut imzasını taşıyan tasarımlarla alkollü içeceklerdeki yüksek vergilendirme sorunu görünür hale getirilerek bu konuda bir farkındalık yaratmayı hedefliyor.

2013 yılından itibaren otomatik fiyat artışı sistemine geçilen alkollü içkilerden, devletin tahsil ettiği vergi oranı hali hazırda yüzde 250’yi geçmiş durumda. Her ne kadar hükümet alkollü içeceklerdeki yüksek verginin halk sağlığını korumaya yönelik olduğunu savunuyor olsa da, bu kamu politikasını yaşam tarzına müdahale olarak yorumlanıyor.

Zira halk sağlığını korumayı amaçlayan yüksek vergi oranı, madalyonun diğer yüzünde beraberinde merdiven altı alkol üretiminde artışı getiriyor. Platformun verilerine göre Türkiye’de son 3 yılda sahte içki nedeniyle 232 kişinin hayatını kaybetti. Düzenli olarak kaçak alkollü içecek verilerini yayınlayan Alkol Politikalarını İzleme Platformu’nun 2023 yılı Ocak-Mart dönemi için yaptığı çalışmaya buradan göz atabilirsiniz.

Türkiye’de alkollü içkilere yönelik kamu politikalarını izleyerek mevcut politikaların kısıtlayıcı yaklaşımına karşı kamuoyunu bilgilendirmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçlayan platform, işletmeler için tasarladığı materyaller aracılığıyla ayrıca Change.org’da başlatılan alkol tüketiminde vergi adaletinin sağlanmasına yönelik kampanya için destek çağrısında bulunuyor.

Görseller: Twitter, Instagram