Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Afrika’da Parlayan SMS’le Para Gönderme Sistemi Artık Avrupa’da

Afrika’da Parlayan SMS’le Para Gönderme Sistemi Artık Avrupa’da

M-Pesa tarafından geliştirilen ve banka işlemlerinizi kısa mesaj üzerinden halletmenizi sağlayan sistem şimdi Avrupa'da.

Kenya ve Tanzanya’daki en büyük mobil şebeke operatörleri olan Vodafone ve Safaricom için, mobil telefonlara yönelik para transferi ve mikrofinans servisi sağlayan M-Pesa alanına yepyeni bir yöntem kazandırmıştı.

Mobil telefonlar üzerinden banka işlemlerini olabildiğince sade bir şekilde halletmek çoğu Amerikalı şirketin derdiyken, M-Pesa buna kısa mesaj servisini kullanarak çözüm getirdi. Herhangi bir akıllı telefon veya akıllı telefon uygulamasına gerek kalmadan hesabınıza para yatırmak veya nakletmek, hesabınızdan para çekmek gibi işlemleri kısa mesaj atarak gerçekleştirmek mümkün. 

2007 yılında ilk defa Kenya’da denenen sistemde, kişi öncelikle herhangi bir M-Pesa noktasına gidip sisteme kaydoluyor ve buradan telefonuna para yükleme işlemi için erişim kazanıyor. İşlemler söz konusu olduğunda, para bir üçüncü şahsa kısa mesaj üzerinden yollanıyor ve sonrasında alıcı telefonuyla en yakın bayiden parasını nakit olarak alıyor. Sistemin nasıl işlediğine aşağıdaki kısa belgesel üzerinden daha yakından bakabilirsiniz.

Doğu Afrika’da büyük başarı kazanan bu sistem Güney Afrika, Afganistan ve son zamanlarda da Mısır, Hindistan, Lesotho ve Mozambik Cumhuriyeti’ne kadar yayılmıştı. 

Mart ayının sonunda ise Vodafone bu sistemi ilk defa Avrupa’da uygulamaya niyetli olduklarını belirtti. Odak noktası olarak öncelikle Romanya’yı alan şirketin Mobil Para Direktörü Michael Joseph, Romanya’da halkın çoğunluğunun en azından bir tane mobil cihaza sahip olduğunu; ancak nüfusun üçte birinden fazlasının geleneksel bankacılık sistemine erişiminin olmadığını dile getirdi. Avrupa Birliği’nin az gelişmiş ülkelerinden biri olan Romanya’da, başlangıç olarak kişiler 300 Vodafone şubesi üzerinden M-Pesa sistemine kaydolabilecek. Firma yıl sonunda 2000 yere genişlemiş ve elden nakit vermek adına da aracılar eklemiş olmayı planlıyor. 

Romanyalılar bu sistem sayesinde telefonları üzerinden bir yeni Rumen Leyi kadar küçük (0.65 TL) ve 30.000 (19.485 TL) Rumen Leyi kadar büyük miktarlarda para nakillerinde bulunabilecek.

Vodafone M-Pesa dünya çapında hali hazırda 17 milyona yakın sayıda müşteri tarafından düzenli olarak kullanılıyor ve aylık olarak 1.2 milyar dolarlık kişiden kişiye banka işlemi yapılıyor.

Görsel: http://afritorial.com