Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Af Örgütü Soruyor: Burda Doğmasanız da Aynı Hayatı Yaşayabilecek miydiniz?

Af Örgütü Soruyor: Burda Doğmasanız da Aynı Hayatı Yaşayabilecek miydiniz?

Uluslararası Af Örgütü'nün son Facebook uygulaması ile başka bir ülkede yaşadığınız hayatı sürdürebilecek miydiniz, ölçün.

Uluslararası Af Örgütü’nün Yeni Zelenda ofisi için Colenso BBDO’nun hayata geçirdiği projenin ismi Trial by Timeline. Bu bir Facebook uygulaması ve sizin şimdiye kadar Facebook’ta paylaştığınız ve söylediğiniz şeylerden suçlu bulunma olasılığınızı hesaplıyor. Kimi ülkelerde cinsel tercihiniz, alkol kullanmanız veya kullandığınız yer/zaman, inancınız, eğlenme biçiminiz, anlayışınız ya da yaşam stiliniz hayatınızda hiçbir şeyi değiştirmezken; kimi ülkerde bunlardan yalnızca bir tanesi bile hayatınız zehir olmasına sebep olabiliyor.
Bu uygulamaya Facebook hesabınızla giriş yaptığınızda ilk olarak ‘Sentence Me’ butonuna tıklıyorsunuz. Uygulama sizi en baştan uyarıyor: “Söylediğin ve yaptığın her şey ilerde aleyhine kullanılacak.”
Yaşınız, cinsiyetiniz, ilişki durumunuz, milletiniz, politik görüşünüz, içinde olduğunuz gruplar, beğenileriniz gibi bilgilerden profilinizi analiz eden uygulama Facebook’ta şimdiye kadar çizmiş olduğunuz profil ile eğer dünyanın başka bir ülkesinde yaşıyor olsaydınız ne sebeplerle cezalandırılıyor olacaktınız, bunu gösteriyor.
Benim Facebook Timeline’ımdan çıkan sonuçlara göre hangi ülkede olsam neyden dolayı nasıl cezalandırılacaktım sorularına dair harita aşağıdaki gibi:
Cezayir’de yaşasam kadın olduğum için hapiste olabilirdim, Suudi Arabistan’da yaşasam GRID Festival’a gidip ailem olmayan erkeklerle sosyalleştiğim için işkence görebilirdim, Mynmar’da yaşasam Facebook kullandığım için yine hapiste olabilirdim. Bunlar yalnızca birkaç örnek, kendi hayatınıza da bakmak isteyebilirsiniz.