Adobe Genel Kullanım Koşullarında yaptığı güncellemenin ardından kullanıcıların tepkisiyle karşılaştı. Yeni kurallar, kullanıcı gizliliği ve içerik mülkiyeti konusunda endişelere yol açtı. Hatta Adobe bu yeni haliyle bazı kullanıcılar tarafından “casus yazılım benzeri” olarak nitelendirildi.
Güncellenen şartlar artık kullanıcılara, “içerik incelemesi” ve diğer belirtilmemiş amaçlar için şirkete projelerine sınırsız erişim izni verme zorunluluğu getiriyor. Bu geniş erişim hükmü, tüm projeleri ve muhtemelen gizlilik anlaşmaları (non-disclosure agreements/NDA’lar) ile yasal olarak gizlilik içinde saklanan projeleri bile kapsıyor.
Here it is. If you are a professional, if you are under NDA with your clients, if you are a creative, a lawyer, a doctor or anyone who works with proprietary files – it is time to cancel Adobe, delete all the apps and programs. Adobe can not be trusted. pic.twitter.com/LFnBbDKWLC
— Wetterschneider (@Stretchedwiener) June 5, 2024
Kullanım koşulları “içeriği” kullanıcıların yazılıma yüklediği, içe aktardığı veya oluşturduğu ses dosyalarını, videoları, elektronik belgeleri ve görüntüleri kapsayan her türlü yaratıcı çalışma olarak tanımlıyor. Güncellenen şartlar, Adobe’nin, makine öğreniminin kullanımı da dahil olmak üzere hem otomatik hem de manuel yöntemlerle kullanıcı yaratımlarına erişme ve bunları inceleme yeteneğini özetliyor. Bu durum, firmanın yapay zekâ modellerini eğitmek için kullanıcı tarafından oluşturulan tüm içerikten yararlanmayı planladığı konusunda şüpheleri artırdı.
I feel like using machine learning for “content moderation” is a sneaky way of saying “were installing spyware to train machine learning off everything you do”
— Ghoul ♡ 18+ artist (@Ghoulmommie) June 5, 2024
Belgelerdeki, Bölüm 4.2’de abonelerin içerikleri için Adobe’ye “kullanmak, çoğaltmak, kamuya açık olarak görüntülemek, dağıtmak, değiştirmek, bunlara dayalı türev çalışmalar oluşturmak, kamuya açık olarak gerçekleştirmek ve tercüme etmek” için dünya çapında, telifsiz ve alt lisanslanabilir bir lisans vermesi şart koşulmuş. Birçok kullanıcı, bu maddeyi mülkiyet haklarının bariz bir şekilde göz ardı edilmesi olarak yorumladı ve bunu saldırgan bir tutum olarak değerlendirdi.
Hepimizin imzaladığı Adobe şartlarında “Adobe, kullanıcıların içeriklerini dünya çapında telifsiz kullanım hakkına sahiptir” maddesi varmış. Adobe ekibinden (Behance kurucusu) Scott Belsky ise “bunun sadece hizmetin işletilmesi için gerekli olduğunu” söylemiş. Ortam yanıyo şu an. https://t.co/oMxJN8e0po
— Aksel Ceylan (@akselceylan) June 8, 2024
Yeni şartları kabul etmeden programlar silinemiyor ve destek sohbeti başlatılamıyor
Hayal kırıklığına uğrayan kullanıcılar, güncellenen şartları kabul etmeden Photoshop gibi Adobe programlarını kaldıramadıklarını ve canlı desteğe bağlanamadıklarını keşfettiklerinde tepki daha da büyüdü.
I can’t even uninstall Photoshop unless I agree to these terms?? Are you fucking kidding me??
— Sam Santala (@SamSantala) June 5, 2024
Adobe’nin tasarım lideri Scott Belsky, itirazlara yanıt olarak; şirketin müşteri içeriğine göre herhangi bir GenAI modelini eğitmediğini açıkladı ve kullanıcı içeriğine yapılan herhangi bir girişi çevreleyen “sıkı güvenliğin” varlığını vurguladı.
Sam – while the team addresses your legal question, I can clearly state that Adobe does NOT train any GenAI models on customer’s content, and we obviously have tight security around any form of access to customer’s content. As a company that stores cloud documents and assets for…
— scott belsky (@scottbelsky) June 5, 2024
Öte yandan Belsky, Adobe’nin bulut belgelerini depolamadaki rolünün, arama işlevi için dosyaları indekslemek veya Creative Cloud kitaplıkları içindeki alanları güncellemek gibi belirli koşullar altında “bir dereceye kadar erişim” gerektirdiğini kabul ediyor.
Olay, kullanıcıların küçük puntolarla yazılmış kullanım şartlarına yönelik “kabul et” seçeneğini tıklamadan önce hangi haklardan vazgeçebilecekleri konusunda daha ihtiyatlı hale geldiklerini gösteriyor.
Görsel: Adobe