Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Adobe’nin Güncellenmiş Kullanım Koşulları Yaratıcıların Tepkisini Çekti

Adobe’nin Güncellenmiş Kullanım Koşulları Yaratıcıların Tepkisini Çekti

Adobe’nin güncellenmiş kullanım koşulları, yapay zekâ modellerini eğitmek için kullanıcı içeriğinden yararlanma olasılığı konusundaki şüpheleri artırdı.

Adobe Genel Kullanım Koşullarında yaptığı güncellemenin ardından kullanıcıların tepkisiyle karşılaştı. Yeni kurallar, kullanıcı gizliliği ve içerik mülkiyeti konusunda endişelere yol açtı. Hatta Adobe bu yeni haliyle bazı kullanıcılar tarafından “casus yazılım benzeri” olarak nitelendirildi.

Güncellenen şartlar artık kullanıcılara, “içerik incelemesi” ve diğer belirtilmemiş amaçlar için şirkete projelerine sınırsız erişim izni verme zorunluluğu getiriyor. Bu geniş erişim hükmü, tüm projeleri ve muhtemelen gizlilik anlaşmaları (non-disclosure agreements/NDA’lar) ile yasal olarak gizlilik içinde saklanan projeleri bile kapsıyor.

Kullanım koşulları “içeriği” kullanıcıların yazılıma yüklediği, içe aktardığı veya oluşturduğu ses dosyalarını, videoları, elektronik belgeleri ve görüntüleri kapsayan her türlü yaratıcı çalışma olarak tanımlıyor. Güncellenen şartlar, Adobe’nin, makine öğreniminin kullanımı da dahil olmak üzere hem otomatik hem de manuel yöntemlerle kullanıcı yaratımlarına erişme ve bunları inceleme yeteneğini özetliyor. Bu durum, firmanın yapay zekâ modellerini eğitmek için kullanıcı tarafından oluşturulan tüm içerikten yararlanmayı planladığı konusunda şüpheleri artırdı.

Belgelerdeki, Bölüm 4.2’de abonelerin içerikleri için Adobe’ye “kullanmak, çoğaltmak, kamuya açık olarak görüntülemek, dağıtmak, değiştirmek, bunlara dayalı türev çalışmalar oluşturmak, kamuya açık olarak gerçekleştirmek ve tercüme etmek” için dünya çapında, telifsiz ve alt lisanslanabilir bir lisans vermesi şart koşulmuş. Birçok kullanıcı, bu maddeyi mülkiyet haklarının bariz bir şekilde göz ardı edilmesi olarak yorumladı ve bunu saldırgan bir tutum olarak değerlendirdi.

Yeni şartları kabul etmeden programlar silinemiyor ve destek sohbeti başlatılamıyor

Hayal kırıklığına uğrayan kullanıcılar, güncellenen şartları kabul etmeden Photoshop gibi Adobe programlarını kaldıramadıklarını ve canlı desteğe bağlanamadıklarını keşfettiklerinde tepki daha da büyüdü.

Adobe’nin tasarım lideri Scott Belsky, itirazlara yanıt olarak; şirketin müşteri içeriğine göre herhangi bir GenAI modelini eğitmediğini açıkladı ve kullanıcı içeriğine yapılan herhangi bir girişi çevreleyen “sıkı güvenliğin” varlığını vurguladı.

Öte yandan Belsky, Adobe’nin bulut belgelerini depolamadaki rolünün, arama işlevi için dosyaları indekslemek veya Creative Cloud kitaplıkları içindeki alanları güncellemek gibi belirli koşullar altında “bir dereceye kadar erişim” gerektirdiğini kabul ediyor.

Olay, kullanıcıların küçük puntolarla yazılmış kullanım şartlarına yönelik “kabul et” seçeneğini tıklamadan önce hangi haklardan vazgeçebilecekleri konusunda daha ihtiyatlı hale geldiklerini gösteriyor.

Görsel: Adobe