Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Adobe’den Yeni Yaratıcılar [Cannes Lions 2014]

Adobe’den Yeni Yaratıcılar [Cannes Lions 2014]

Adobe, Yves Behar ve PJ Pereira'yı da alarak yeni yaratıcılar hakkında bilgi ve vizyon dolu bir oturum gerçekleştirdi.

Adobe’nin oturumunda, Yves Behar, PJ Pereira ve Scott Belsky’yle birlikteydik. Yaratıcılığın artık çok farklı yolları ve tanımları var, Adobe bu oturumda (tıpkı bizim Yeni Yaratıcılar etkinliğimizde olduğu gibi) bu yeni yaratıcıların kimler olduğunu ve neler yapabildiklerini gösterdi. (Bu sunumun da görsel kimliğini oluşturan Adobe kampanyası için bu haberimizi okuyabilirsiniz)

Oturuma Behance’in kurucusu ve Adobe Behance’i satın aldıktan sonra Adobe yaratıcı topluluktan sorumlu başkan yardımcısı olan Scott Belsky bir araştırma sonucunu anlatarak başladı. ABD’de farklı endüstrilerde tam zamanlı ve serbest olarak çalışan 1.050 yaratıcı kişinin katılımıyla gerçekleşen bu araştırmadan detaylı sonuçları yazının en altındaki infografikte bulabilirsiniz, raporun tamamıysa burada. Belsky’nin öne çıkardığı noktalarla özetlemek gerekirse;

Yeni Yaratıcı:
– Demografik değil, psikografik;
– Çok yönlü ve optimist,
– %96’sı kariyerindn memnun, %88’i yaratıcı sektörün en iyi zamanlarının henüz gelmekte olduğunu düşünüyor,
– Hızlı değişen yaratıcı sektörü anlıyorlar ve bunu kabul ediyorlar,
– %77’si sektördeki değişimin şu anda önceye göre çok daha hızlı gittiğini düşünüyor,
– %67’si 3 yıl içinde rollerinin önemli ölçüde değişmiş olacağını öngörüyor,
– Her 10 yaratıcıdan 7’si mobil cihazlar için içerik üretiyor,
– Yaratıcıların neredeyse yarısı mobil cihazlarını ilham yakalamak için ya da hareket halindeyken içerik yaratmak için kullanıyor.

Daha sonra sözü günümüzün en çok yönlü ürün tasarımcılarından biri olan Yves Behar aldı. Yves Behar bir tasarım girişimcisi ve fuseproject’in kurucusu. Kendisini aynı zamanda açık kaynaklı oyun platformu OUYA’nın kurucularından. Herman Miller, GE, Puma, PayPal, SodaStream, Samsung, Issey Miyake ve Prada gibi markalarla da birçok işbirliği yapmış bir tasarımcı Behar.

Yves, sunumunda 1990’lardan bugüne tasarım dünyasında nelerin değiştiğinden bahsederek giriş yaptı. Bugün tasarımda yaşanan büyük devrimin en büyük nedeni olarak da (internet + apple + araçlar) formülünü gösterdi. Behar’a göre günümüzde Uber, Airbnb ve Flipboard gibi birçok yeni internet girişiminin merkezinde tasarım yatıyor.

Yves Behar, tasarımda anlam yaratmanın önemine inanıyor. Jawbone Mini Jambox için ünlü moda fotoğrafçısı Juergen Teller’le yaptıkları fotoğraf çekimini de buna örnek olarak gösterdi.

https://www.youtube.com/watch?v=t9tXNtLhlF4
Behar’a göre anlam üzerinde çalıştığınızda, anlam da hikaye yaratıyor. Tasarım da hikayeleri hayata geçiriyor. Tasarım artık üründen ziyade işin kendisine de çok daha yakın. Tıpkı Jawbone ve OYUA’da olduğu gibi; sadece ürünün değil, iş modelinin, konumlandırmanın da tasarımı ürünle birlikte ilerliyor artık. Behar, fuseproject’in Puma için geliştirdiği Clever Little Bag adlı yeni ambalaj gibi örneklerle de bir anlamda içerik tasarımı yapmaya başladıklarını söylüyor.

Yves Behar’a göre önce anlam, sonra hikaye, daha sonra deneyim ve en nihayetinde tasarımın kendisi işin içine giriyor.

Kaliforniya’da yaşayan Brezilyalı PJ Pereira ise Nike, Coca-Cola, Red Bull gibi dev markalara hizmet vermiş, Cannes Lions’da jüri başkanlığı yapmış 20 yıldan fazla zamandır endüstride olan bir yaratıcı. Pereira sunumuna basit bir soruyu sorarak başladı: Reklamcılık bugün icat edilseydi ne olurdu? Süreçler, departmanlar, iş tanımları nasıl ele alınırdı? Bu bakış açısı, reklamda hala nereye koyacağımızı tam olarak bilemediğimiz dijital entegrasyonu çözebilmek için iyi bir eksersiz.

Pereira’ya göre reklamcılığı bugün icat etseydik 3 tane öğe üzerinden ilerlerdik. Hikaye, uygulama ve dağıtım. Hikaye içine yarattığınız tüm içerikler giriyor. Uygulama ise satın almaya ya da aksiyona yönelik tüm işlemler. Dağıtımı da ister TV, ister sosyal medya olarak tüm içerik yayılımı olarak düşünebilirsiniz.

Bu üç öğeyi düşünerek iş yapınca analog ve dijital reklamcılık arasındaki fark da ortadan kalkmış oluyor. Pereira bugünün içerik çağında reklamcıların bir pazarlamacı gibi düşünen, bir eğlence sektörü çalışanı gibi davranan ve son olarak da bir teknoloji girişimi gibi hareket eden kişiler olması gerektiğini söylüyor.

Adobe – The New Creatives Raporu İnfografik Özet:

Görseller: Bigumigu, Adobe