Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
90. Oscar Ödüllerine Minimal Dokunuşlar

90. Oscar Ödüllerine Minimal Dokunuşlar

Hollanda'da üreten yaratıcı yönetmen ve tasarımcı Chungkong, bu sene Oscar'a adayı olan 9 filmin afişini minimalist yaklaşımla yeniden yorumladı.

Oscar ya da Akademi Ödülleri sadece filmi orada gösterilen ya da gösterilmeyen sinemacıları ilgilendirmiyor, birçok tasarımcı veya sanatçı için de kendi çizgilerini gösterebilecekleri bir içerik yolu oluyor artık. Burger Fiction gibi YouTube kanalları öncesinde insanların ilgisini çekecek “Best of” kolajları yayınlıyor, tasarımcılar aday olan filmlerin posterlerini kendi tarzlarıyla yorumluyor. Chungkong da Oscar Ödüllerini kendi tarzında yorumlayan bir tasarımcı.

Hollanda’da bir reklam ajansında yaratıcı yönetmenlik yapan Chungkong aynı zamanda minimal posterler tasarlıyor. Tasarımcı izlediği filmlerin minimal afişlerini yapmayı seviyor, sitesinde 900’den fazla filmin posteri mevcut. Sadece film afişlerini kendince yorumlamıyor ama. Sevdiği müzisyenlerin şarkılarını, renk kodlarını, sevdiği kitapları, F1 ve Fransa Bisiklet Turu gibi sporları ve müsabakaları da minimal dokunuşlarla Chungkong’luyor.

Sanatçı 90. Akademi Ödüllerinde aday olan bazı filmlerin afişlerini tasarladı. Bunlar hangileri mi? En İyi Film kategorisinde aday olan Dunkirk, Three Billboards Outside Ebbing Missouri, The Shape of Water, Darkest Hour, Phantom Thread, The Post ve En İyi Animasyon kategorisinde aday olan Loving Vincent’le Baby Boss.

Ne Kadar Az O Kadar Güzel

Sanatçının renkli tasarımları filmlerin özünü mümkün olduğunda az detayla bize aktarmayı amaçlıyor. Afişlerde filmin ve yönetmenin adı yukarıda yazıyor ve filmi açıklayan bir cümle ya da alıntı da afişin altında bulunuyor.

En İyi Ses Kurgusu ve En İyi Ses Miksajı ödüllerini kazanan Dunkirk’i ters dönmüş bir asker başlığıyla özetliyor Chungkong. Asker başlığının mavi-gri tonlarda olması da filmin sinematografisine bir göndermede bulunuyor.

En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorilerinde ödül kazanan Three Billboards Outside Ebbing, Missouri de ise ödülü kazanan Frances McDermott’un oynadığı kahramanın, kızının katilini bulma ve polisi provoke etme amacıyla kullandığı büyük ve üçlü reklam panolarını gösteriyor.

Gary Oldman’a En İyi Erkek Oyuncu ödülü kazandıran Darkest Hour’ın minimal afişinde de Londra Parlamento Binaları’nda bulunan saatin önünden geçen Spitfire uçak silüetlerini çizmiş.

En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödülleri dahil dört ödül alan Guillermo del Toro’nun romantik hikayesi The Shape of Water’ın afişinde sanatçı, aşık karakterlerin yüzlerini baloncuklarla kaplayıp  mavi-yeşil tonlarında tasvir ediyor.

Görsel: Chungkong