Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
25 Metrekarede Suriye

25 Metrekarede Suriye

Ikea Norveç; savaş mağdurlarına dikkat çekmek için ziyaretçilerine 25 metrekare içinde Suriyeli bir kadının evini çarpıcı bir şekilde gösteriyor.

Norveç’te yıllık olarak düzenlenen ve bu yıl tüm geliri Kızıl Haç üzerinden savaş mağdurlarına verilecek olan bağış kampanyasına dikkat çekmek için Ikea Norveç’ten vurucu bir çalışma geliyor.

Ikea mağazalarında alıştığımız sınırlı metrekarelerin işlevsel Ikea ürünleriyle küçük ve sevimli yaşam alanlarına nasıl dönüşebileceğini vurgulayan odalar; bu sefer farklı bir amaca hizmet ediyor. 25 metrekarelik bir alan bu sefer savaş mağduru genç bir kadın olan Rana ve onun 9 kişilik ailesinin Şam’daki evinin bir replikasını yansıtıyor.

Duvarlar ham beton tuğlalarla örülü, döşekler yırtık pırtık süngerlerden yapılmış, halılar sökük… Ikea’nın artık klasikleşmiş ürün bilgi etiketleri ise Suriyeli mülteciler hakıında bilgi veriyor ve Kızıl Haç üzerinden nasıl bağış yapılabileceğini aktarıyor.

Ziyaretçiler Ikea’nın alışıldık mutlu evlerini görmek yerine yaratılan kontrastla savaşın etkilerini çok daha gerçek bir şekilde hissedebiliyor. Video görüntüleri ve fotoğrafların bir evin içinde dolaşıp o alanı özümsemekle aynı etkiyi yaratamadığı söyleyen kampanya yaratıcıları, Norveç’teki insanlara 25 metrekare içinde Suriye’yi yaşatarak bir anlamda ne kadar şanslı olduklarını fark etmelerini sağlıyor ve savaş mağdurlarına ve mültecilere yönelik empatiyi artırıyor.

Reklam ajansı Pol ve Kızıl Haç’la birlikte ortak yürütülen bu çarpıcı iş Ikea’nın Norveç’teki en büyük mağazasında iki hafta boyunca sergilenecek.

Görsel: Dezeen