Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2. Dünya Savaşı Sonrası Berlin’in Yüksek Çözünürlüklü Videosu

2. Dünya Savaşı Sonrası Berlin’in Yüksek Çözünürlüklü Videosu

Savaş sonrası harabeye dönen şehrin farklı noktalarından kesitler.

Tarih tozlu sayfaların arasında mazinin bir parçası olarak beliriyor hayatımızda. Bir zamanlar yaşanmış, bitmiş. Bazıları hayatımızı etkilemeye devam ederken bazıları unutup yok oluyor. Bu anlara günümüz teknolojisi dokunduğu zaman ise yaşanmış ve gerçek olduğunu kolayca idrak edebiliyoruz. Siyah beyaz ve yıpranmış yapılarından sıyrılarak olduğu gibi karşılaşıyoruz o anlarla.

1971 İstanbul’unun yüksek çözünürlüklü fotoğraflarıyla karşılaştığımızda hissettiklerimizi bu kez Temmuz 1945 Berlin’iyle tazeliyoruz. 2. Dünya Savaşı sonrası savaştan çıkmış ve harabeye dönmüş şehrin sokaklarında 7 dakikalık bir seyahate çıkıyoruz. Video, Kronos Media tarafından derlenen materyallerle kolaj haline getirilmiş.

Reichstag, Brandenburger Kapısı, Adlon, Führerbunker, Unter den Linden gibi Berlin’in sembolik noktalarının o dönemki manzaralarıyla karşılaşıyoruz. Ve tabii bir çok insan görüyoruz, şimdi nerede olduğunu bilemediğimiz. Bu detaylar da tarihi kayıtları kıymetli kılıyor. Çünkü bir daha tekrar edilemeyecek onlarca anı, kişi ve mekana sahip.

Kolajın son bölümünde Berlin Duvarı’nın bulunduğu alan yer alıyor. David McNamara, bu kayıtlardan yola çıkarak bölgenin havadan görüntüsünü 3 boyutlu modelleyerek Sketchfab üzerinden erişime sundu. İnteraktif modeli buradan görüntüleyebilirsiniz.

Görsel; Youtube