Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
1’den 10’a Kadar Silahlı Şiddet

1’den 10’a Kadar Silahlı Şiddet

Matt Bieler'in kısa filmi, çocuklara saymayı öğretirmiş gibi yapan bir videoyla silahlı şiddet konusunda çarpıcı bir istatistik veriyor.

Silahlı şiddet konusundaki bir araştırmaya göre 2016 yılında ABD’de her gün 10 çocuk silahlı saldırı nedeniyle hayatını kaybetmiş veya yaralanmış. 2016 öncesi bu istatistik günlük 7 çocuk, dolayısıyla önemli bir artış göze çarpıyor. Bu konuyu ele almak ve silahlı şiddet konusunda farkındalık yaratmak için yönetmen Matt Bieler tarafından çekilen film ise çarpıcı ve bir o kadar da tüyler ürpertici.

Vimeo tarafından “Staff Picks” seçkisine alınan “Count To Ten” isimli film, çocuklara sayı saymayı şarkılarla öğreten klasik videolar gibi başlıyor. Bir çocuk sesi “Hadi başlıyoruz” dedikten sonra 1’den 10’a kadar melodik bir biçimde sayıyor. Günlük hayat içerisinden görüntülerdeki sayılar da çocuğun sesine eşlik ediyor, böyle söylenen rakamla görüntüdekinin eşleştirilmesi sağlanıyor: Bir iskambil kartı, bir saat, bir banknot, bir top…

Bir kere saydıktan sonra çocuk bir daha sayıyor, bir daha, bir kez de daha hızlı, bir kez de geriye doğru… Ancak, filmin sonlarına yaklaştıkça müziğin gerilimi artıyor, tam yakalayamasak da görüntülerde de rahatsız edici bir şeyler olduğunu hissediyoruz. Son sayımla birlikte araya net bir şekilde giren; silah, kan ve suç mahalli görüntüleriyle filmin ne anlattığını anlıyoruz.

Çok çarpıcı bir şekilde biten film, “Her gün ON çocuk silah sonucu yaralanıyor veya hayatını kaybediyor.” mesajını verdikten sonra ilgili silah karşıtı STK’ların internet sitelerine yönlendiriyor.

Künye:
Yönetmen / Görüntü Yönetmeni: Matt Bieler
Yapım Şirketi: Reset Company
Yapım Tasarımcısı: Jason Hougaard
Müzik: Chris Newlin
Renklendirme: Santiago Padilla
Kurgu: Matt Bieler

Görsel: Vimeo