Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Okulumda Silahlı Öğretmen İstemiyorum

Okulumda Silahlı Öğretmen İstemiyorum

ABD'nin bazı eyaletlerinde öğretmenlerin okula silah getirmesine olanak sağlayan yasanın geçmesi "Not in Our Class" reklam filmi ile eleştiriliyor.

Eğitim döneminin başlaması ile birlikte öğrenciler okullara gitmeye başladı. Pek çoğumuz için normal olan bu durum özellikle ABD’deki öğrenciler için farklı bir anlam da taşıyor. Okullara düzenlenen silahlı saldırıların artış göstermesi hem velileri hem öğrencileri tedirgin ediyor. Bu yıl temmuz ayına kadar ABD’de okullara 22 büyük saldırı gerçekleşti. Okulların yeniden açılması ile birlikte silahlı saldırıların tekrardan yaşanabileceği konuşuyor.

Okullarda silah şiddetine karşı kurşun geçirmez çantalar

2012 yılında gerçekleşen Sandy Hook İlköğretim Okulu saldırısı ardından kurulan sivil toplum kuruluşu Sandy Hook Promise, okulda yaşanan silahlı saldırılara karşı yaptığı kampanyalarla dikkat çekiyor. STK, geçtiğimiz hafta, “Back to School Essentials” (Okula Geri Dönmek için Gerekli Malzemeler) isimli reklam filmi ile okul araç gereçlerinin bir saldırı anında nasıl savunma silahına dönüştüğünü göstermişti. Bununla birlikte Bullet Blocker, TuffyPacks ve Guard Dog Security gibi ABD şirketlerinin kurşun geçirmez okul çantası satışına başlaması da dikkat çeken bir diğer gelişmeydi. Her ne kadar çantalara gösterilen talep olaylarla birlikte hızla artış göstermiş olsa bile silah kontrolü yasalarının güçlenmesini isteyen kişiler bu durumu eleştirdi.

Öğretmenlere okulda silah izni

Tüm bu gelişmeler yaşanırken ABD’nin Florida eyaletinde öğretmenlerin derse silahla girebilmesine izin veren tasarı Florida Eyalet Parlamentosu tarafından onaylanınca tartışma yeni bir boyut daha kazanmış oldu. ABD başkanı Donald Trump’ın da “silahlı öğretmenlere” destek vermesi de tartışmanın büyümesine sebep oluyor. Okulda yaşanan toplu katliamları önlemek adına bu uygulamanın başlatılacağını söyleyen yetkililer okullara silah getirecek öğretmenler için eğitim yapılacağını söylüyor. Hedef alma, ateş edilmesi gereken bölgeler, savunma teknikleri ve yaralılara yapılabilecek ilk yardımları kapsayan eğitim bireysel silahlanmaya karşı olan gruplar tarafından oldukça eleştiriliyor. Okulda silah bulunduran öğretmenlerden dolayı farklı şiddet olaylarının yaşanmasından çekiniliyor.

“Not in Our Class” öğretmenlerin silah eğitimi almasına ve okulda silah bulundurmasına karşı çıkıyor

#NotInOurClass etiketi ile paylaşılan film okullarda yaşanan silahlı saldırıların önüne geçmek için farklı bir yol izlenmesi gerektiğini savunuyor. Kampanya çocuklarla bağ kuran öğretmenlerin içlerinden birisinin saldırı yapması durumda müdahalede bulunmasının oldukça zor ve mantıksız olduğunu anlatmaya çalışıyor. Ayrıca dışardan okula yapılacak saldırılar için de öğretmenlerin yetersiz olacağını düşünüyor. Öğretmenleri yaşanacak bir saldırı anında öğrencileri soğukkanlı bir şekilde korumasının zor olacağına inanıyorlar.

Reklam filmi öğretmenlerin silahsız kalmasını savunmasının yanı sıra Trump yönetimini de eleştiriyor. Eğitim fonlarının silah ve silah eğitimi için ödeme yapmasına izin verilmesi bu eleştirilerin başında geliyor. 2020 yılında gerçekleşecek ABD Başkanlık seçimleri bu durumu değiştirmek için bir yol olarak gösteriliyor.

ABD’de silah bulundurma yaşının düşük olması tehlikenin boyutunu da değiştiriyor. Her eyalette farklı olan yasalardan ötürü herhangi bir izne gerek duymadan silah alma yaşı 14’e kadar düşebiliyor. #notinourclass etiketi ile başlatılan kampanya ise öğretmenlerin silahlanması yerine yasaların düzeltilmesini ve bireysel silahlanmanın önüne geçilmesini talep ediyor.

Künye

Yönetmen: Glenn Martin
Yaratıcı Yönetmen: Niraj Zaveri, Justin Ebert
Editör: Jared Collar

Görsel: Youtube