Kuantum bilgisayarları teknolojisi gibi teknolojiler ilerledikçe her gün sanki o kitaplarda ya da filmlerde anlatılan bilim kurgu geleceği bir adım daha yaklaşıyor bizlere. Sanki bu bilgisayarlar gerçekten iklim, ulaşım, hava gibi sorunlarımız çözülecek, kim bilir? Açıkçası bilse bilse William “whurley” Hurley bilir. SXSW‘te Strangeworks şirketinin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı whurley bizlere kuantum bilgisayarlarının geleceğini ve dünyayı nasıl şekillendireceğini aktardı.
Teknoloji uzmanı hatta büyücüsü diye bahsedilen whurley, kuantum bilgisayarlarının dünyanın en acil ve önemli sorunlarından bazılarını çözmede kullanılabileceğini söyledi. Üstesinden gelebildiği sorunlardan biri iklim değişikliği. Kuantum bilgisayarlarının iklim değişikliği konusundaki tartışmalara bir son verebileceğini ve geleneksel bilgisayarların bazen yaratabildiği gerçek dünya iklim koşullarının kaosunu yakalayıp modelleyebileceğini söyledi.
Klasik Bilgisayarlardan Binlerce Yıl İleride Bir Hız
whurley panelde iklim değişikliği konusunun tartışmaya açık olduğunu söyledi. Pek çok bilim konusu gibi iklim de aksi kanıtlanıncaya kadar tartışılabilir çünkü. Ayrıca whurley, klasik sistemlerde kuantum sistemi modellemenin zor olduğunu dile getirdi. Yani kuantum bilgisayarlarında yapılan birçok tahmin doğru olmadığını kanıtlama üzerine inşa ediliyor. Böylece bu da insanlara gerçek olmadıklarını söyleme yeteneği veriyor.
whurley kuantum bilgisayarları ve kuantum konusunun araştırmacılara ilgi çekici geldiğini söylüyor. Bu ilgi çekiciliğinin nedeni olarak da zamanı hiç olmadığı kadar, tuhaf miktarda sayıya kırabilme potansiyeli olmasını dile getiriyor. Kuantum bilgisayarlarının bu işleminin klasik bilgisayarlarda karşılığının binlerce belki milyonlarca yıl sürecek olması ise inanılmaz bir teknoloji farkını gösteriyor bizlere. Bu önemli özellik sayesinde kuantum bilgisayarları ve onların sistemleri oldukça karmaşık senaryoları modelleyebiliyor. Klasik bilgisayarlar ne yazık ki bu tarz işlemleri veri miktarının basit olmamasından dolayı yapamıyor.
whurley konuşmanın son 20 dakikasında soruları yanıtladı ve beğendiği soruların sahiplerine çocuklar için yazdığı kuantum bilgisayarları kitabını hediye etti. Whurley kuantum bilgisayarlarını bebeklere anlatınca kendisinin de farklı açılardan bu konuya baktığını çünkü böyle bir konuyu bu kadar basitleştirmenin çok zor olduğunu söyledi.
Isaac Asimov’un Last Question isimli kısa bir öyküsü vardır. Bu kısa öyküde insanlar değişir, her üç sayfada bir yıllar yıllar tepesine biner ama sorulan soru hiç değişmez. Ve soruyu cevaplayan kuantum bilgisayarı MULTIVAC da değişmez. Belki ileride teknoloji gelişecek ve bizi evrenler arası yolculuğa götürecek ya da yaşadığımız gerçekliğin katmanlarını meyve soyar gibi soyacak olanlar bu kuantum bilgisayarlardır. Bilemiyoruz ki. Ama bugün bildiğim ve öğrendiği bir şey var o da Dünya Pi Günü’nde yani bugün kuantum için çok önemli çalışmalar yapmış Stephen Hawking’i kaybettiğimiz. O yüzden kendisinin adını geçirmediğim bir kuantum yazısı yazmam düşünülemezdi bugün.
Konuşmanın tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
Görsel: Facebook