Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google Arts & Culture’la Sanat Dünyasındaki İkizinizi Bulun

Google Arts & Culture’la Sanat Dünyasındaki İkizinizi Bulun

Google Arts & Culture uygulaması, yüz tanıma teknolojisiyle sanat tarihinin nadide eserlerindeki ikizinizi ortaya çıkarıyor.

Google’ın kültür sanat alanında sunduğu harika bir platform var; Cultural Institute. Kültür sanatın her alanında faydalı bilgiler içeren platformun mobil uygulaması hem günlük içerikler sunuyor hem de konum odaklı keşif listeleri çıkarabiliyor. Zengin içeriğiyle de bu alana ilgi duyanlar için faydalı bir kaynağa haline geldi.

İnternet sitesinde Cultural Institute olarak anılan ama mobilde Arts & Culture olarak varolan platform genellikle mobildeki ismiyle biliniyor. Son yayınladıkları özellikle ise büyük dikkat çekmeyi başardı. Arts & Culture ana sayfasında çıkan bir buton ile sanat dünyasındaki resim ikizinizi bulabiliyorsunuz. Daha önce fiziksel olarak müze gezip kendimize benzeyen figürlerle fotoğraf çekmek bir internet mîmiyken Google bunu sahip olduğu veritabanı ve yüz tanıma teknolojisiyle buluşturarak adeta bir fenomen yaratıyor.

Selfie çek, ikizini bul

Bu özellik şu anda Cultural Institute gibi beta döneminde, bu nedenle de her kullanıcı kullanamayabiliyor. Mobil uygulama açıldığında ana sayfada aşağı doğru kaydırıp “Is your portrait in a museum?” (Portreniz bir müzede mi?) başlıklı bir alana tıklayarak ikizinizi bulabiliyorsunuz. Ancak uygulama ABD’de çalıştığı için konum değiştirmeden bu özelliğe Türkiye’den erişilemiyor.

Süreç şimdilik kusursuz değil. Telefondan fotoğraf yüklenemiyor, uygulama içinden anlık fotoğraf çekilmesi gerekiyor. Ayrıca ortaya çıkan sonuçlar kimi zaman tatmin etmeyebiliyor. Çünkü algoritma “Hayır senin bir ikizin yok.” şeklinde bir yanıt vermiyor. Benzerlik yüzdesi düşse de önerilerde bulunmaya devam ediyor. Ki bu da iki öge arasında benzerliğin olmadığı örneklerin çıkmasına neden oluyor. Bu yeni özellikle birlikte uygulama bilinirliği artırıyor ve çok geniş kitleler tarafından indirilip deneniyor. Çünkü kim sanat eselerindeki kayıp ikizini bulmak istemez ki?

Google Arts & Culture ücretsiz olarak App Store ve Google Play Store‘dan indirilebiliyor.

 

I guess I see it. #googleartsandculture

A post shared by Gregory H. (@gregoryharte) on

time to get a #lute #googleartsandculture

A post shared by William David Ekstrom (@honeybill) on

Görsel: Google Arts & Culture, @ANNJakeH ve @magic_ashleigh