Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Renkli Yaratıklarla İnteraktif Opera Deneyimi

Renkli Yaratıklarla İnteraktif Opera Deneyimi

Google ve sanatçı David Li tarafından sunulan makine öğrenme deneyi Blob Opera interaktif bir sanat deneyimi sunuyor.

Google’ın Sanat ve Kültür laboratuvarı (Arts and Culture lab) son makine öğrenme deneyimi ile operaya ilgi duyanları eğlendirmeye ve yeni keşifler yapmaya teşvik ederken operayla hiç alakası olmayanları bile cezbeden sıra dışı bir etkileşim sunuyor. Google ve sanatçı David Li tarafından sunulan interaktif sanat ve kültür deneyimi Blob Opera, opera ustalarının seslerini ve makine öğrenme teknolojisini kullanarak tatlı animasyon karakterler üzerinden kendi parçanızı oluşturmaya veya eğlenceli vakit geçirmeye imkan veriyor.

Kendi mini operanızı oluşturun

Google’ın sanat ve kültür ekibi ile birlikte çalışan David Li, sevimli ve renki bir oyuncak gibi gözüken hamurumsu yaratıkları opera sanatçılarının gerçek kayıtları ile eğitiyor. Dört farklı “blob” dört opera sanatçısının sesini kullanıyor. Tenor Christian Joel, bas Frederick Tong, mezzo-soprano Joanna Gamble ve soprano Olivia Doutney 16 saati aşan kayıt süresi boyunca seslerini kaydediyor. Bu kayıtlar direk olarak blob’lar üzerinde kullanılmıyor. Aksine onları eğitmek ve aralarındaki uyumu sağlamak amacıyla bir ek model gibi çalışıyor. Google AI modeli onlara operanın neye benzediğini anlamaları için bir nevi yol gösteriyor.

Küçük karakterler makine öğrenmenin doğası gereği bir sanatçının çıkardığı gibi anlamlı cümleler kurmasa da operadaymışçasına sesler ve ritimler veriyor. Rastgele seslerin olmaması ve kendi içerisinde bir ahenk yaratması gerçekten operadaymışsınız hissiyatı uyandırıyor.

Bu sesleri blob’ları aşağı yukarı veya yana hareket ettirerek kontrol etmek ve kendi içlerinde uyum yaratmak mümkün. Kullanıcı isterse kaydettiği bu deneyimi paylaşabiliyor.

Noel modunda repertuvardaki hazır şarkılar dinlenebiliyor

Blob Opera deneyiminin hepsi sadece bu sevimli karakterlerle opera deneyimi yaratmaktan ibaret değil. Ekranda yer alan küçük yılbaşı ağacı ikonuyla blob’lara Noel şapkası giydirmek ve biraz kar yağışı başlatmak da mümkün oluyor. Bununla birlikte Noel modu açıldığında repertuvarda kayıtlı olan Noel parçaları çalınabiliyor. Anlamsız ve uyumsuz seslerden başka bir şey çıkaramazsanız burada keyifli bir dinleti de yaşayabilirsiniz. Blob Opera deneyimine buradan ulaşabilirsiniz.

Görsel: YouTube