Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Strese Gerginliğe Karşı Sarılalım Sıkı Sıkı: Bubsy Vest

Strese Gerginliğe Karşı Sarılalım Sıkı Sıkı: Bubsy Vest

Tasarım öğrencisi Taeyoung Chang, çocukluğunuzdaki oyuncak ayınıza sarıldığınızda doğan stressiz güven ortamını büyükler için yeniden yaratmayı amaçlıyor.

Stres hayatımızın en değişmeyen değişkenlerinden. Dış dünyadan o kadar çok veri alıyoruz ki zihnimiz ve bedenimiz bu verileri işlerken adeta işlemcisi zorlanan bir bilgisayarmışcasına yoruluyor ve bu insan bedeninde stres olarak ortaya çıkıyor. Hatta modern dünya tasarımcıları da stres konusuna bir çare olacak birçok ürün ve yöntem geliştirmeyi deniyorlar. Kalem çevirerek stres atanlar için Fidgi Pen mi dersiniz yoksa stresten arındırıcı bir gün ortası şekerlemesi için gözlerinize takıp rüyalara dalacağınız Silentmode mu dersiniz? Stresimizi azaltmak istemeleri çok ince bir davranış ama bir yandan da sürekli bize stresli olduğumuzu hatırlatmaları ayrı bir stres unsuru.

Pratt Institute’da okuyan Güney Koreli tasarım öğrencisi Taeyoung Chang da bu konuyla ilgili bizlere “Bubsy Vest” adından sempatik bir ürün tasarladı. Sempatik diyerek ürünü küçülttüğümü düşünmeyin bu ürün hem yakışıklı hem de sempatik tabiri caizse.

Size Çocukluğunuzu Hatırlatacak ve Stresinizi Azaltacak Bir Yelek

Bubsy Vest (Bubsy Yelek), endişe ve stres yaşayan herkes için sarılmayı taklit eden bir giysi. Taklitle üst vücuda kontrollü bir basınç uygulayarak stres ve endişe azaltmayı sağlıyor. Genç tasarımcı, okul projeleri özelinde araştırmaları ve edindiği deneyimler sayesinde, sağlıklı bir zihinsel sağlığın korunmasının, her yaştan insanın fiziksel sağlığını korumak kadar önemli olduğunu keşfediyor. Strese sık sık maruz kalmanın beyin gelişimini bozabildiğini ve sonraki yıllarda kronik hastalıklara neden olabildiğini öğreniyor. Sarılmanın ise tüm olumsuz bedensel reaksiyonları tersine çevirerek stresi azalttığını araştırdığı makalelerden öğreniyor genç tasarımcı.

Kullanıcı, Bubsy Vest’i ilk olarak üzerine normal bir yelek gibi giyiyor. Daha sonrasında Bubsy Vest bir can yeleğiymişcesine şişiriliyor ve kullanıcıyı sarıyor. Yelek şiştikçe daha da sarılıyor ve adeta koynuna alıyor. Bu baskı kişiyi sıkıştıran bir güç değil aksine güven verici bir kuvvet. Yelek tamamen şişirildiğinde de yün bir yumak tarafından sarılmış gibi hissediyorsunuz. Fakat tasarımcı kişinin yine de sarılma deneyimini bir canlı benzeri yapıdan aldığında daha doğru olduğunu yaptığı anketlerle fark ediyor ve tasarımına ismini veren Bubsy oyuncak ayısını ekliyor.

Taeyoung Chang, bizlere hepimizin çocukluğundan tanıdık gelecek bir oyuncakla güvenli ve stressiz bir alan yaratmayı amaçlıyor. Ürünü ve tasarımcının diğer projelerini sitesinden inceleyebilirsiniz.

Görsel: Taeyoung Chang