Apple, Eylül ayında tanıttığı iPhone X ile birlikte kişisel güvenlik için kullandığı parmak izi teknolojisini bırakıp yüz tanımaya geçmişti. Touch ID’den Face ID’ya olan bu dönüşüm tek hamleli bir karar da değildi. iPhone X’un ön yüzündeki ekrana dönüşmemiş minik alanda bulunan kızılötesi kamera, mesafeölçer, ışık sensörü, kamera, 30 bin üzerindeki noktayla yüz haritalayan projektör gibi çok fazla sensör sayesinde Face ID hayatımıza girebiliyor.
Sadece bir yüz tanıma teknolojisi değil
Apple’ın TrueDepth Kamera olarak adlandırdığı bu teknoloji, lansman sırasında Face ID ve animojileri tanıtmak için kullanılsa da uygulama geliştiriciler daha pek çok çeşitli kullanım yolu geliştirecek. Bunların ilk örneklerinden biri olan Nose Zone ve Rainbow‘u 25 Aralık’ta yazmıştı. Tıpkı 3-4 sene önce sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, Kinect, Leap Motion gibi teknolojiler yazılımcılar için nasıl bir oyun alanıysa şu anda da iPhone X’un TrueDepth Kamerası aynı amaçla kullanılıyor.
Japon geliştirici ve ViRD‘ın kurucu ortaklarından olan Kazuya Noshiro da yaptığı son uygulamayla bu teknolojinin sınırlarında dolaşıyor. İlk olarak DesignTAXI‘nin ortaya çıkardığı uygulamayla kişinin yüzü tamamen silinerek saydamlaştırılabiliyor. Noshiro’nun Unity’de geliştirdiği uygulama, kameranın sabit bir noktaya konarak arka planın kaydedilmesi esasına dayanıyor. Sonra kişi yüzünü de otomatik algıladığı için ne olursa olsun arka planı otomatik olarak yüzünün üzerine maskeliyor.
Noshiro’nun uygulamasının ne zaman yayınlanacağı bilinmiyor. Hatta şu anda yazılımı hakkında tek paylaşılan tek döküman dün sabaha karşı attığı bir tweet. Bu yeni teknolojik oyuncağın kullanılarak artırılmış gerçeklikle ilginç fikirlere meze oluşu önümüzdeki günlerde daha çok göreceğiz.
iPhoneXで顔だけ光学迷彩っぽくなるやつできた pic.twitter.com/aPXJcHi8Y4
— のしぷ (@noshipu) December 27, 2017
Görsel: Twitter