Shell’in her sene olarak düzenlediği Shell Eco-Marathon, katılımcıların özel olarak tasarladığı araçlarla mümkün olan en verimli yakıt kullanımıyla en uzun mesafeyi elde etmek için yarıştığı bir organizasyon. İlk olarak 1939’da bir grup Shell bilim insanının aralarında başlayan 1 galon yakıtla kimin en uzağa gidebileceği iddiası başlayan Shell Eco-marathon, o günlerden bu yana özündeki önermeyi sabit tutarak kendini geliştirmeye ve inovasyonu kucaklamaya devam ediyor.
Günümüzde Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında düzenlenen Shell Eco-Marathon, 16 – 25 yaş aralığındaki gençlerin kendi tasarladıkları taşıtlarla yarıştığı dünyanın en önemli öğrenci inovasyon yarışmalarından birisi. Gençler, araçlarını tasarlarken gidilebilecek en uzun yolu gitmeyi öncelikli koşul olarak ele alıp geliştirmelerini yapıyor. 1 kWh enerji ya da 1 litre yakıt kısıtı olan yarışmada, katılımcılar dizel, benzin, sıvılaştırılmış doğalgaz (CNG), doğalgazdan elde edilmiş yakıt (GTL), etanol gibi yakıtların yanı sıra hidrojen, elektrik gibi alternatif kaynakları da kullanarak 7 farklı enerji türünüyle araçlarını tasarlayabiliyor.
Shell Eco-Marathon, 2005 yılından bu yana ise Türkiye’den katılımcıları da ağırlıyor. Bugüne kadar Türkiye’den yaklaşık 135 takım ve 1.500’den fazla öğrenci katıldı. Bu öğrenci takımlarının 16’sı bugüne kadar kendi kategorilerinde ilk 10’a girmeyi başardı. Londra’da düzenlenen Shell Eco-Marathon Avrupa’nın geçen yılki katılımcıları arasında ise Türkiye’den 16 takım ve yaklaşık 180 öğrenci yer alıyordu.
İki farklı kategoride araç tasarımlarının kabul edildiği yarışta, fütüristik tasarımlarla azami verimliliği hedefleyenler ilk kategoriyi oluştururken kent yaşamına ayak uydurabilecek araç tasarımları da ikinci kategoriyi oluşturuyor. Shell Eco-Marathon‘da verimli enerji tüketimi olmadığı sürece en hızlı aracın hiçbir değeri yok. Çünkü bu yarışta hız değil inovasyonla geliştirilen verimlilik değer yaratıyor.
Görsel: Shell Türkiye