Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektifli Komşularımız: Sağlık Bahçesi

Kolektifli Komşularımız: Sağlık Bahçesi

Kolektif House'daki komşularımızı tanıyoruz.

Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerinden Kolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıdığımız serimizin yeni bölümünde sağlık sektöründe uzmanlaşan bilgi-eğitim ve iletişim ajansı Sağlık Bahçesi ve kurucusu Dr. Çağrı Kalaca ile birlikteyiz.

Kuruluş hikayenizi anlatır mısın? Emekleme döneminde yaşadığınız zorluklar nelerdi?

Çağrı: Yaklaşık 15 yıl önce, sağlık sektörü, sağlık profesyonelleri ve toplum arasındaki iletişime farklı çözümler sunmak üzere akademisyen hekimler tarafından kuruldu Sağlık Bahçesi.

Benzer örnekleri olsa da “bilgiye yaklaşımı” ve farklı projeleri ile kendi yolunu açmaya çalışan şirketimiz, geleneksel yöntemlere bağlı sektör tarafından önce biraz yadırgandı. Önerilen bir çok dijital ya da konvansiyonel proje daha önce fazla örneği olmadığı için az sayıda risk alabilen, öngörülü yöneticiler tarafından hayata geçirilebildi.

Her hayal kuran, orijinal fikir üretebilen, bilgiyi modelleyen şirket gibi kendi boşluğunu önce yaratıp sonra doldurma gayreti oldukça öğretici oldu.

Bugün geldiğiniz noktaya ulaşırken geçtiğiniz en önemli aşamalar, atladığınız temel basamaklar nelerdi?

Çağrı: Kurucu kadronun çoğu amatör tiyatro kökenliydi. Ve birlikte her işin ucundan tutma alışkanlığı kurumsallaşma demesek de “profesyonelleşme”yi geciktirdi. Hala demokratik işleyişimizi koruma güdümüz güçlü olsa da yatay organizasyonumuzu derinleştirmeye ve farklı katmanlar yaratmaya daha erken başlayabilirdik.

Kolektifi ilk nereden duydunuz?

Çağrı: 30 kişilik orta ölçekli bir ajans olarak neredeyse iş süreçlerimizi kendi içimizde tamamlıyoruz. Farklı alanlarda iş birliği yaptığımız çözüm ortaklarımız var. Bunlardan biri de Kolektifliydi. Toplantılar sırasında Kolektif’i gördük ve 6 aylık bir süreç sonunda buradayız.

Ne zamandır Kolektiflisiniz?

Çağrı: Nisan başından beri yaklaşık 1,5 aydır Kolektif’deyiz…

Sağlık Bahçesi’nin gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?

Çağrı: Yeni ve yaratıcı olmak kendi şirketimizin dokusunda var. Daha yeniyiz ve tanımaya çalışıyoruz buradaki habitatı. Ama özellikle şirketimizin genç kadrolarının hayli mutlu olduklarını gözlemleyebiliyoruz.

Sağlık Bahçesi’nin bu yıl içinde hedefleri neler?

Çağrı: Sağlık Bahçesi her yıl cirosunun en az üçte ikisini, yenilikçi fikir ve projelerle yaratıyor. Bu yıl kardeş şirketimiz Uzak Yakın ile uzun süredir planladığımız bazı ürünlerimizi farklı platformlarda tanıtmaya başladık.

Sağlık sektörünün daralan bütçelerine bakarak yetkin olduğumuz “bilgi projeleri”ne ağırlık vereceğini düşünüyoruz. Alt yapılarımızı ve iç dinamiklerimizi böyle bir döneme hazırlıyoruz.

Türkiye’de Sağlık Bahçesi’nin yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?

Çağrı: Günün sonunda bir ajans gibi örgütleniyor olsak da sağlık iletişimi alanında her çalışan asgari medikal bilgi ve içgörüye sahip olması gerekir. Bunun istisnası yoktur. Sağlık gibi çok dikkatli olmanız gereken bir alanda medikal danışmanlarınızın ve uzmanlarınızın yönlendirmesi çok önemlidir. Söylediğiniz her sözün bilimsel çalışmalar tarafından kanıtlanmış olması gerekir.

Çok fazla legal kısıt ve yaptırımın olduğu mayınlı bir arazide yürümek oldukça yüksek bir ustalık gerektirir. Birlikte çalıştığımız uzmanların ve seslendiğimiz sağlık profesyonellerinin toplumsal rollerini ve eğitim yetkinliklerini düşünürseniz ne denli zorlu bir iş yaptığımızı anlayabilirsiniz.

Görsel: Sağlık Bahçesi