“İstanbul Kalkınma Ajansı Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında İstanbul Modern Zanaat, Sanat ve Tasarım Platformu, unutulmaya yüz tutan zanaat ve el sanatı ustaları ile çağdaş tasarım dünyasında aktif rol oynayan isimleri bir araya getiren bir projeye imza attı.
“Zanaat gündelik hayatla nasıl buluşabilir?”, “Tasarım ve Zanaat nasıl bir araya getirilebilir?” kaygılarıyla ortaya konulan proje; 5 farklı malzemenin, 5 tasarımcı tarafından yorumlanması ve ortaya çıkan tasarımların zanaatkarlarla birlikte üretilmesi sürecini kapsıyor. Kemik, sedef, bakır, ahşap ve cam kullanılarak ortaya konan objeler, malzemelerin geleneğe dayalı üretim tekniklerinin yeni fikirlerle birleştirilmesiyle oluşturuldu.
Projeye katılan sanatçı ve zanaatkarların isimleri şöyle:
Kemik: Moda tasarımcısı Hatice Gökçe / Fatma Ayran
Sedef: Ressam Ekrem Yalçındağ / Fatma Ayran
Bakır: İç Mimar Atilla Kuzu / Battal Yakut (Beto Usta)
Ahşap: Mobilya tasarımcısı Adnan Serbest / Sezgin Yalçın
Cam: Heykeltraş Seyhun Topuz / Araz Eskinazi
Yaklaşık olarak 9 aylık bir çalışma sürecini kapsayan projenin tanıtımı için 4 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul Modern‘de bir panel gerçekleştirildi. Erdem Akan moderatörlüğünde yürütülen panelde tasarımcılar ve ustalar, proje deneyimlerini, yaşadıkları zorlukları ve heyecanlarını izleyicilerle paylaştılar.
Ortaya çıkan ürünler, tasarım sürecini anlatan dijital yayın ile birlikte yıl sonuna kadar İstanbul Modern Mağaza’da sergilenmeye devam edecek. Projenin sürecinde yaşananların, tasarımcı ve zanaatkarlarla yapılan röportajlarla birlikte detaylı biçimde anlatıldığı dijital yayına buradan ulaşmanız mümkün.
Projenin farklı tasarımcı ve ustalarla üretim sürecine devam etmesi planlanıyor. El ve akılın bir araya getirildiği bu süreç, zanaatkarların doğru yönlendirmelerle yatkın oldukları tekniklerin dışına çıkabileceklerini fark etmeleri ve böylece üretimin çeşitlenmesine vesile olması anlamında oldukça kıymetli. Ayrıca tasarımcıları da çoğunlukla mesafeli oldukları geleneksel teknik ve malzemeleri yeniden düşünmeye itiyor.
Bugün el sanatlarının kaybolmaya yüz tutmasının belki de en büyük nedeni, yeni fikirlerden ve deneysellikten uzaklaşması. Bir gelenek olarak nesilden nesile aktarılan zanaat bilgisinin genç kuşakta da ilgi uyandırması, yeni ustaların yetişebilmesi için önemli bir unsur. Buna ön ayak olan İstanbul Modern, oldukça başarılı bir işe imza atmış. Sürekliliğinin sağlanması dilekleriyle…
Görsel; Zeynep Özkoçak tarafından Bigumigu için çekilmiştir.