Bu haftanın sinema gündemini Avengers: Age of Ultron ve 4 Mayıs nedeniyle Star Wars oluşturdu. Teknoloji sektörünün sohbet konusu ise Yemeksepeti’nin Delivery Hero tarafından satın alınması oldu. Microsoft’un yayınladığı yüz tanımayla yaş tahmini aracı kullanıcılar arasında kişisel verimizin ele geçirildiği düşüncesi endişe yarattı.
Haftanın üzücü ve sevindirici haberleri olarak, Hatay Arkeoloji Müzesi’nin taşınması sırasında yapılan restorasyon çalışmasının eserleri tanınmaz hale getirmesi üzerken, kazandığı tatile tek başına gidip mutsuz fotoğraflar çeken Kevin Blandford’un fotoğrafları internetin popüler içerikleri arasına girince aynı tatile aynı koşullarla eşi ve çocuğuyla birlikte geçirmesi sağlandı.
Haftanın dikkat çeken sinema, televizyon, eğlence, teknoloji girişimleri, uluslararası gündem ve popüler kültür gelişmelerini derledik.
Haftanın Müziği:
Bu hafta Indie, hip hop ve post-rock janrlarında hatırı sayılan isimler yeni albüm yayınladı. Elektronik müzikle hip hop ezgilerini birleştiren Nosaj Thing, 3 stüdyo albümü Fated’ı yayınladı. Minimal tınılarla güzel kurguları birleştiren sanatçı akranları tarafından da takdir topluyor.
Indie müzikte kendine has bir dinleyici kitlesi olan Mumford & Sons, Wilder Mind albümüyle stüdyo albümlerini 3’ledi. Erkek vokalin gücüyle şekillenen grup Indie müziğin de temel ilkelerine sadık kalıyor. Post rock ve post metal alanında aksak ritmleri ve dinamikleriyle müziğe farklı bir bakış açısı sunan And So I Watch You From Afar da 4. albümü Heirs ile dinleyicilerinin beğenisine çıktı.
Müzik:
- Britney Spears son single’ının tanıtımı için Uber araçlarını kullandı. Hayranları Uber uygulamasına single’la aynı adı taşıyan PRETTYGIRLS kodunu girerek sanatçının görsel kimliğiyle giydirilmiş özel araçlarla seyahat edebildi. Araçlar sürpriz hediyeler, sanatçıyla tanışma ve çift kişilik konser bileti gibi imkanlar da içerebiliyordu.
- Hillary Duff ise boşanma arifesindeyken Tinder uygulamasından dört erkekle yazıştığını söylerken her biriyle buluşmasını konu alan bir reality şovun hazırlanma ihtimali konuşuldu.
- Our2ndLife grubuna adanan katılımcı YouTube kanalının parçalanma sürecini anlatan belgesel #O2LFOREVER ile Vine’ın en tanınan genç yıldızlarından Nash Grier ve Cameron Dallas’ın oynadığı The Outfield filminin fragmanı yayınlandı.
- 12 yıl aradan sonra ilk albümünü çıkartan Blur albümün yapım aşamasını konu alan The Magic Whip: Made in Hong Kong adlı bir belgesel yayınladı. Grubun Asya gezisinden görüntüler de içeren 30 dakikalık belgesel YouTube üzerinden izlenebilir.
Dizi ve Sinema:
- Bir Game of Thrones hayranı hazırladığı Westeros haritasıyla haftanın en çok konuşulan Game Thrones içeriğini üretti. Google Maps’in arayüzüyle tasarladığı Westeros haritasında iki nokta arasını kolayca ölçebiliyorken herhangi bir spoiler da bulunmuyor.
Görsel; Imgur
- Orson Welles’in 1970’de çekimine başladığı ve çeşitli sorunlardan ötürü post-prodüksiyondan sonrasına geçemediği filmi The Other Side of the Wind, yaklaşık 45 yıl sonra kitle fonlamanın desteğiyle seyirci karşısına çıkma şansı yakaladı. Indiegogo üzerinden fonlanan kampanyanın hedefinde 2 milyon dolar olsa da ilk 3 gün içinde 100 bin dolar toplamayı başardı.
- Dünya’da Star Wars günü olarak kutlanan 4 Mayıs’ta NASA ve ISS de seriye özel içerikler üretti. NASA, geçtiğimiz yıl R2D2’nun yardımıyla küresel yayınını sürdürürken, ISS de uzay boşluğunda Star Wars izleyerek bugünü kutladı.
Görsel; Twitter
- Ünlü portre fotoğrafçısı Annie Leibovitz, Star Wars’un 7. filminin setini ziyaret ederek Vanity Fair’in son sayısının kapağı için Han Solo, Chewbacca ve başrol oyuncularının yer aldığı bir fotoğraf çekti.
Görsel; Vanity Fair
- DC Comics’in beyazperde için hazırladığı en önemli kozlarından Suicide Squad’ın Joker’inden sonra Harley Quinn ve ekibin geri kalanı ortaya çıktı. Filmin yönetmeni David Ayer, tüm güncellemeleri ve yeni görselleri Twitter üzerinden paylaşmaya devam ediyor.
Görsel; Twitter
- DC’nin bir diğer kozu olan Aquaman’in başrolünün Jason Momoa, namı değer Khal Drogo olduğu belli olmuştu. Mamoa’nın Aquaman olarak ilk fotoğrafını da Batman v. Superman: Dawn of Justice’ın yönetmeni Zack Snyder paylaştı.
- Avengers serisinin son ayağını oluşturacak Avengers: Infinity War filmlerinin sadece IMAX kameralarıyla çekileceği açıklandı. Infinity War’un ilk filmi 2018, ikincisi ise 2019’da vizyona girecek.
- Avengers: Age of Ultron galasından sonra filmin yönetmeni Joss Whedon’ın Twitter hesabını kapatması dikkatleri çekti. Age of Ultron ABD tarihinde en büyük ikinci gişe başarısını elde ederken Whedon’ın platformu terk etme nedeni kadın karakterlere yönelik şikayetlere bağlanmıştı. Yönetmen ise kararının altında yazma sürecine odaklanmak olduğunu açıkladı.
- Scarlett Johansson, Saturday Night Live’ın (SNL) geçtiğimiz hafta yayınlanan 974 bölümünün sunuculuğunu üstlendi. Wiz Khalifa’nın konuk olduğu programın açılışında Johansson’un monologu ve ninni olarak söylediği parça oldukça beğenildi.
https://www.youtube.com/watch?v=us4M86vHWBM
Spor:
- 2 Mayıs akşamı boks tarihinin en önemli müsabakalarından biri gerçekleşti. 8. Klasman Dünya Şampiyonu Manny Pacquiao ile 5. Klasman Dünya Şampiyonu Floyd Mayweather arasındaki karşılaşma Yüzyılın Dövüşü olarak nitelendiriliyordu. Gece boyunca sosyal medyanın ilgi odağıyken kazanan isim ise Mayweather oldu.
- Boks ve spor dünyasında bu derece ilgi gören bir karşılaşmanın yayın hakları da Periscope ve Meerkat’i yeniden gündeme getirdi. İki uygulama da kullanıcıların telifle korunan mülklerin yayınlanmasını engelleyecek algoritması bulunmuyor. Bu nedenle Twitter, bu düzeni korumak için gelen 66 kapatma raporunu değerlendirip 30 yayını sonlandırdı. Geri kalanlar ise çoktan sona ermişti.
Masaüstü ve Video Oyunlar:
- 80 dönemi ve Türkiye yakın tarihini konu alan masaüstü strateji oyunu İhtilal, Kickstarter üzerinden %450’den fazla fonlanarak hayata geçiyor. Yaşanmış siyasi olaylarla birleşen bir stratejiyle galip gelmek için belki de gerçek siyasetçilerden çok daha fazlasını yapmak gerekiyor.
Görsel; Kickstarter
- Colorado’da otomobil çalan ve polisten kaçan bir suçlunun havadan çekilmiş görüntüleri GTA’nın gerçek yaşamdan bir kesiti olarak montajlandı. Ses ve kullanıcı arayüzü eklemeleriyle oyuna birebir paralellik gösteriyor.
- Bir grup GTA hayranı drone kullanarak GTA II’yi gerçek yaşama uyarladı. 3. oyunuyla 3 boyutlu haritaya geçen serinin ilk 2 oyunu izometrik harita kullanıyordu. Drone’ların da bu şekilde görüntü almasının kolaylığıyla mazide yolculuğa çıkan bir kısa film doğdu.
Teknoloji Girişimleri:
- Haftanın en dikkate değer haberlerinden biri, Berlin merkezli küresel çapta yemek sipariş servisi veren Delivery Hero’nun 589 milyon dolara Yemeksepeti’ni satın almasıydı. Söz konusu hamle hem yemek sipariş sektörünün en geniş çaplı hem de ülkemizin internet sektöründeki ilk milyarlık satın alma işlemi olarak kaydedildi. Böylelikle Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın’ın sorumlulukları arasına Delivery Hero baş danışmanı olmak da eklendi.
Görsel; Webrazzi
- Pinterest, yemek tariflerinden seyahat planlarına kadar birçok farklı planı barındıran panoları gerçekleştirmek için yazılımcıları ve fikirlerini bekliyor. Panodaki malzemelere göre yemek tarifi çıkaran uygulamadan, panodaki seyahat hayallerine uygun rota çıkaran uygulamaya kadar yapılabilecekleri görmek ve gerçekleştirmek istiyor.
- Marvel, çizgi roman dünyasındaki yerini beyazperdeyle güçlendirirken yazılım dünyasına da göz kırptı. Tüm çizgi romanları ve kurgularına ait API dosyalarını paylaşarak uygulama geliştiricilerin Marvel dünyasının içeriğine katkıda bulunmaya çağırıyor.
- İnternetin en büyük özgün içerik kaynaklarından Reddit, yayınladığı video portalıyla birlikte artık tam anlamıyla bir medya şirketine dönüştü. Upvoted isimli alt alanıyla orijinal diziler yayınlayan alan, eş-kurucu Alexis Ohanian tarafından TechCrunch Distrupt’ta duyuruldu.
- Silikon Vadisi’ndeki Pied Piper isimli bir girişimin hikayesini anlatan HBO’nun Silicon Valley isimli dizisi girişimcilere örnek oldu. Piper Pied isimli girişim tıpkı dizideki gibi dosya boyutunu küçülten algoritma üzerinde çalışan girişim. Dizideki ismi değiştirip fikri uygulayan girişim ilk etapta oldukça başarılı bir çizgi çiziyor.
- Geçtiğimiz hafta büyük şirketlere yenilerek kapanmak zorunda kalan Grooveshark, io uzantısıyla tekrardan karşımıza çıktı. Grooveshark içeriğinin %90’ı ile çalma listesi ve favorileme özelliklerini bulundurduğu söylenen sitenin sonradan mp3juices.se ‘ye ait olduğu belirtildi.
- Amazon’un “Instant Video” akışı sayesinde JetBlue yolcuları uçaktayken film ve tv programları kiralayıp satın alabilecek. Amazon Prime kullanıcılarıysa söz konusu seçeneklere bedava ve paralı olarak her zaman erişebilecek. Amazon Music Store içerikleri de normalde yükleme ve dinleme için ödeme gerektirirken Amazon Prime kullanıcıları için bu seçenekler bedava.
- Foursquare hizmetini ikiye bölmesiyle Swarm’a en ilgi duyulan özelliklerinden belediye başkanlığını (“mayor”) dahil etmemişti. Yakında özelliğin Swarm’a ekleneceği bildirildi.
- Dropbox güncellenen iOS sürümünde Microsoft Office dosyaları yaratma, çevrim içi olarak kaydetme ve dosyalara yorum ekleme özelliklerini dahil etti.
- Geçtiğimiz hafta yer verdiğimiz MS-DOS oyunlarını tweet üzerinden oynayabilme özelliği bu hafta itibariyle kaldırıldı.
- Uzun zamandır merak konusu olan Oculus Rift’in tüketiciyle buluşması için konuşulan zamanlama 2016’nın ilk çeyreği.
- Önceden cihazlarına tehlikeli bir yazılım yüklenmiş olmasıyla tepki çeken Lenovo bir kez daha endişe verici bir gelişmeyle gündemdeydi. Bu kez bir güvenlik firması güncelleme sisteminin Lenovo programlarını kötü niyetli yazılımlara çevirmek, geçerlilik denetimini es geçmek gibi ihtimalleri barındıran sistem açıkları olduğunu gösterdi.
- Spotify yeni haberler vermek adına 20 Mayıs’ta New York’ta bir etkinlik düzenleyeceğini basına duyurdu. Apple’ın yeniden tanıtacağı Beats Music için kayıt şirketlerini Spotify’dan uzaklaştırma çabası söz konusuyken etkinlikte aktarılacaklar iyice merak uyandırıyor.
- SoundCloud Amerikan müzik yayıncılarıyla hak paylaşımlarına yönelik anlaşmasını tamamladı. Buna göre NMPA (Ulusal Müzik Yayıncıları Derneği) bağımsız yayıncılara ve söz yazarlarına SoundCloud üzerindeki parçaları üzerinden telif hakkı ücreti sağlayacak.
- Medium ise yazarlarına Creative Commons kapsamında telif hakkı seçeneği sunmaya başladı. Halihazırda bulunan Medium makaleleri standart telif hakkı koruması altında olacakken yazarlar okurlara tekrardan yayınlama, çevirme ve yararlanma gibi haklar da verebilecek.
- Samsung ve Samsonite akıllı bavul tasarlamak için bir araya geliyor. GPS özelliğiyle konumları takip edilebilen bavullar açıldığı zaman sahibine haber veren, havalimanlarında da bagaj kontrolü aşamasını atlatan nitelikte tasarlanacak.
- Geçtiğimiz hafta Powerwall ile haftanın en çok konuşulan teknoloji girişimi olan Tesla, bu hafta ikinci el Model S araçların internet üzerinden satışının yapılacağını açıkladı. 4 yıl veya 50,000 mil garantili olan araçların teslimatı ise eve servis şeklinde gerçekleşiyor.
- Kurumsal dünyanın sosyal ağı LinkedIn, kendi ağı üzerinde yapılan paylaşımlar ve yayınlar için analitik verileri paylaşmaya başladı. Topluluğu ve hedef kitleyi tanımak için büyük önem taşıyan etkileşim değerleri LinkedIn’in değerini de arttıran bir kalem olarak öne çıkıyor.
- Soruları alanında yetkin kişilerin yanıtladığı soru cevap platformu Quora’da bir mühendis “Hangi işi kabul etmeliyim Uber mi Zenefits mi?” şeklinde bir soru sorarak kariyerini yönlendirme konusunda görüş almak istedi.
- Zenefits CEO’su ise bu soruyu “Kesinlikle Zenefits değil. (Başvurunu da iptal ediyoruz)” diyerek yanıtladı ve oldukça tepki çekti. Uber’in üst düzey çalışanları ise niçin kendilerini tercih etmesi gerektiğini ve Zenefits’in tutumunu değerlendirdi. Silikon Vadisi’ne adım atmadan önce yaşananlara dair haftanın ilginç bir detayı olarak akıllara kazındı bu olay da.
- Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinin en büyük kullanıcı deneyimi konferansı olan UX Alive, 13 – 14 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleşecek. Facebook, Uber, Medium ve Simple and Usable’dan tasarım yöneticileriyle birlikte Yalçın Pembecioğlu da yer alacak.
- Tinder ve benzeri flört uygulamalarının karmaşık ve sahte yapısından uzaklaşmak isteyen için geliştirilen ve üyelerini seçerek kabul eden The League, San Francisco’dan sonra New York’ta hizmete girdi. Tüm New York’ta sadece 2,500 kişinin kullanacağı uygulama için lüks bir açılış partisi düzenlendi.
- Yapılan araştırmaya göre flört uygulaması Tinder’ı kullananların %42’sinin sevgilisi var. Demografik analizle uygulamayı kullananların medeni durumu yarı yarıya bölünürken, 16 – 24 ve 25 – 34 yaş aralıkları uygulamayı en çok kullanan iki grup.
Görsel; Global Web Index
- Sedat Kapanoğlu yani SSG, 16 yıl önce kurduğu ve yöneticiliğini yaptığı Ekşi Sözlük’ten ayrıldığını açıkladı. Yeni projeler üzerinden çalışmak için ABD’ye giden SSG’den sonra yönetici pozisyonuna Av. Başak Purut geçti.
- Başak Purut, yani Kanzuk’un SSG’nin gidişi ve sözlük’ün yeni dönemi hakkında CNN Turk’teki bir yayına katılması da yazarlar tarafından tepki aldı. Bazı yazarlar sözlüğün herkese açılmasıyla Kanzuk’un sözlükle beraber intihar ettiğini ve ticarethaneye dönüşeceğini söylerken bazı yazarlar da yargısız infaz yapıldığını savundu.
Facebook:
- Facebook, Haber Kaynağı üzerinde görüneceklerin kullanıcılar tarafından özelleştirilebileceği bir algoritma üzerinde çalışıyor. Mobil üzerinde başlayan test gruplarıyla hareket eden Facebook, seçilen isimlerin Haber Kaynağı’nda mutlaka çıkacak şekilde geliştiriyor. Şu anki sistemde Haber Kaynağı’mızda kimlerin çıkmayacağını ayarlayabiliyoruz fakat kimin çıkacağını belirleyemiyoruz.
- Bu hafta Toms, Instagram üzerinden yeni bir sosyal sorumluluk kampanyası başlattı. Belki de bugüne kadar Instagram’da gerçekleşmiş en büyük sosyal sorumluluk kampanyasında çıplak ayak fotoğrafıyla birlikte #WithoutShoes etiketini yazdığımız vakit, Toms ihtiyaç sahibi bir çocuğa ayakkabı bağışlıyor. Kampanya 21 Mayıs’a kadar devam edecek.
- internet.org’un internet tarafsızlığını ihlal etme iddiası üzerine Zuckerberg’ün birkaç hafta önce yaptığı açıklama sonrasında Facebook hizmeti geliştiricilere açtı. Bu sayede geliştiriciler ilk defa internet kullanacak kişilere yönelik kendi mobil odaklı araçlarını geliştirebilecek. Bedava internet verecek servise uygulama geliştirmek içinse bant genişliği yoğun hizmetlerin geçerli olmadığı öğrenildi.
- Facebook “Instant Articles” hamlesiyle içerik servisini kontrol etmeyi amaçlıyor. Yayıncılar Facebook’un makalelerini sunmasına izin vermesiyle Facebook, makalelerle birlikte görünen reklam gelirlerinin de yayıncılara kalacağı vaadinde bulunuyor.
- Sosyal ağın yaptığı son deneme ise bir gönderiye yaptığınız yorumu aynı zamanda paylaşma ihtimaliniz üzerineydi ve bu deneme kullanıcıların genel olarak tepkisini çekti.
- Facebook, Nokia HERE haritalarını mobil, Facebook Messenger ve Instagram’ın Android versiyonunda desteklemeye başlamıştı. Şimdiyse kullanıcıların paylaşımlarında konumlarını saptama ve etiketleme aşamasında HERE tabanlı coğrafi kodlama özelliğini kullanacak.
- HERE bu hafta Uber’in satın almak için 3 milyar dolarlık teklif yapmasıyla da gündemdeydi. Uber’in yanısıra BMW, Audi, Mercedes-Benz gibi otomobil devlerinin de HERE’e göz koyduğu biliniyor. Devler için HERE otomobillerin gidecekleri yeri önceden kestirebilmesini, Uber içinse araç talebini tahmin edebilmeyi ve eski taksi firmalarıyla Uber ayarındaki firmalar arasında köprü olabilme ihtimalini temsil ediyor.
Microsoft:
- Microsoft gerçek zamanlı düzenleme özelliğini Office 2016’e kazandırıyor. Geçmişte Google Docs ile hayatımıza giren özellik sayesinde gerçek zamanda birden fazla yazara sahip Word dosyalarını da göreceğiz.
- Microsoft cephesinden gelen bir diğer gelişme de Windows 10’in emoji listesinde orta parmak emojisinin de yer alması oldu. Apple ve Google’ın henüz desteklemediği emojinin altı farklı tene yönelik hazırlanması da dikkate değer.
Görsel: First Post – Tech
- Microsoft’un bulut servisi Azure ve yüz tanıma sisteminin demosu olarak yayınlanan How-Old.net, yüklenilen fotoğrafta yüz tanımayla birlikte yaş tahmininde bulunmasıyla viral oldu ve hızla yayıldı. Twitter kullanıcısı @Walldo ise Azure’un son kullanıcı sözleşmesindeki bir detayla dikkat çekti. Sözleşmede yer alan bilgiye göre yüklenen her fotoğraf Microsoft’a ait ve istediği gibi kullanma hakkını saklı tutuyor.
Görsel; Twitter
- 2 ay önce Microsoft tarafından satın alınan takvim uygulaması Sunrise dizi, spor, tatiller, dini günler gibi detayları barındıran 25,000 yeni takvim çeşidi ekledi. Türkiye’deki kanallar da dahil olmak üzere yayınlar seçilerek otomatik olarak takvime eklenebiliyor.
Apple:
- Geçtiğimiz hafta da bahsettiğimiz Apple’ın biliminsanları ve hastanelere iPhone üzerinden tıbbi çalışma yürütme imkanı veren Research Kit hizmetinin yeni planı duyuruldu. Söz konusu plan ise iPhone kullanıcılarının DNA’larını paylaşabilecekleri uygulamaları ResearchKit kullanarak oluşturmak.
- Apple’ın Siri ve Spotlight özellikleri için site bilgisi toplayan bir web gezgini kullandığı ortaya çıktı.
Google:
- Android geliştiricilerine Google Play üzerinden daha fazla hareket alanı verileceği duyuruldu. Geliştiriciler kullanıcıların farklı ikon, fiyat ve tanımlara göre yönelimlerini inceleyerek farklı pazarlama stratejilerini test edebilecek.
- Fransız araştırmacılar reklamla desteklenen 2000 Android uygulamasını otomatik olarak tarayarak reklam ve kullanıcı takibi yapan siteleri tespit etti. Aralarından ufak bir kısmının şüpheli sitelerle ilgisinin bulunduğunu belirtirken uygulamaların 2000’den fazla domain üzerinden yayılarak 250.000 siteyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.
- Kullanıcıların daha fazla para harcaması nedeniyle geliştiricilerin iOS cihazlarına daha fazla yöneldiği durumunun ise yavaş yavaş geride kaldığı öne çıktı. Son dönemde yapılan iki araştırma Android destekli cihazların iPhone’a göre daha fazla gelir kazandığını göstererek Google’ın ilk defa Apple’ı geride bıraktığını gösterdi.
- Geçtiğimiz aylarda Twitter’la yaptığı anlaşma sonucu popüler başlıklarda atılan tweetlere daha fazla erişim sağlayan Google, son olarak akıllı telefonlara da bu imkanı kazandırdı.
- ABD ve Japonya’nın da dahil olduğu 10 ülkedeyse Google aramaları için masaüstünden çok akıllı telefonun tercih edildiği ortaya çıktı. Google geri kalan ülkelerin hangileri olduğuyla küresel mobil ve masaüstü oranlarını ise açıklamadı.
- Yapay zeka kullanarak zaman yönetimi hizmeti veren Timeful uygulaması Google tarafından satın alındı. Girişim ekibi Google ürünlerine benzer işlevler kazandırmak için çalışacak.
- Google, sosyal ağı Google+ için ilgi alanlarına göre fotoğraf, video gibi görsel materyallerle kolaj yapmayı sağlayan Koleksiyonlar özelliğini yayınladı. Pinterest’in değişiği olarak nitelendirilen bu özellik, Google+’ın farklı alanlarda etkinliği arttırma planı olarak yorumlandı.
Görsel; The Verge
Canlı Akış Uygulamaları
- ABD’de canlı akış uygulamalarının telif haklarını ihlal etmesi son zamanlarda gündeme gelirken, Ulusal Hokey Ligi (NHL) de Periscope ve Meerkat gibi platformların arenada kullanılmasını yasakladı. NHL’in kararının altındaysa izleyicileri maçları NHL kanalı üzerinden takibe teşvik etme amacı yatıyor.
- kariyer.net CEO’su Yusuf Azoz hafta başında Periscope üzerinden izleyicilerin sorularını cevapladı. Azoz, bu hamlesiyle, ülkemizde uygulamadan yararlanan ilk üst düzey yönetici olarak tarihe geçti.
- Küresel çapta en büyük kablolu yayın şirketi olarak geçen Comcast ise canlı akış uygulamalarının yükselişinden aldığı ilhamla kablo kutusuna canlı akış uygulaması ekledi. iOS ve Android’de bulunan Xfinity Share adlı uygulama, temel olarak, kullanıcıların canlı yayınlarını hem kendi hem de başkalarının kablo kutusunda göstermeyi sağlıyor.
- Geçen haftalardan beklenen bir gelişme Meerkat’in Facebook desteğini arkasına almasıydı. Bu hafta karşılaşılan iOS uygulamasındaki güncellemeyle birlikte kullanıcılar artık yayınlarını doğrudan Facebook’a yönlendirebilecek ve buradaki hesaplarıyla, Twitter’a gerek duymadan, platforma giriş yapabilecek.
- Geçtiğimiz hafta Android versiyonunu çıkaran Meerkat, bu hafta da üçüncü şahıs geliştiricilerinin bağımsız canlı akış hizmetlerini oluşturmaları için API ve geliştirici platformunu duyurdu.
Dünya Gündemi:
- Singapur Başbakanı, Facebook sayfasından yayaınladığı bir gönderiyle yıllar önce C++ ile yazdığı Sudoku çözücü yazılımın kaynak kodlarını paylaştı. Siyaset ve politika içinde böylesine üst düzey bir ismin hem yazılım dünyasıyla ilişkili olması hem de yazılımının kaynak kodlarını paylaşması takdir kazandırdı.
- Avrupa’da vizesiz seyahat sağlayan Schengen anlaşmasına bu hafta Birleşik Arap Emirlikleri de dahil oldu. Schengen bölgesine giren BAE, 34 Avrupa ülkesine vizesiz seyahat edebilecek. Avrupa ülkeleri için gelecek döviz ve turizm kazancı kararın temel sebebi olarak görülüyor.
- Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan polis şiddeti ve ölümler üzerine, American Civil Liberties Union (ACLU) doğrudan video paylaşılabilen ve yasal yollar için dayanak olan bir uygulama yayınladı. 95 yıldır faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşunun bu uygulamayla amacı kişileri hakları konusunda bilgilendirmek ve birbirlerine destek olmalarını sağlamak.
- Almanya’nın elektronik gözetleme ajansı BND’nin NSA (Ulusal Güvenlik Dairesi) ile bilgi paylaşımı yapmayı bıraktığı duyuruldu. Geçtiğimiz ay söz konusu bilgi paylaşımının açığa çıkması Almanya’da skandal yaratmıştı.
- Kanada casus ajansların vatandaş bilgilerini daha güçlü şekilde toplamasını sağlayan terör karşıtı tasarıyı geçirdi. Böylece vatandaş bilgilerinin hükümet ajansları, departmanları ve kurumlarıyla ulusal güvenlik dışında Kanada’nın ekonomik istikrarını koruma gibi nedenlerle de paylaşılabileceği gündeme geldi.
- Birleşik Krallık’ta Perşembe günü gerçekleşen seçim sonuçlarıyla ilgili tahmin oluşturma yöntemleri arasında seçmenlerin Twitter’daki paylaşımlarını izlemek de vardı. Warwick Üniversitesi’ndeki bilgisayar uzmanları ve City Üniversitesi’ndeki gazetecilik öğrencileri bir araya gelerek bu paylaşımlar üzerine bir algoritma oluşturdu.
- Paylaşımların duygu analiziyle geleneksel anket sonuçlarını birleştiren algoritma ve seçim sonuçlarının arasındaki tutarlılığa baktığımızda ise; %55 oranla iktidara gelen Muhafazakar Parti ve %36 oran elde eden İşçi Partisi için algoritmanın %33 civarında oranlar verdiğini görüyoruz. Geri kalan oranlar da sonuçlara göre farklılık gösteriyor.
- Sonuçlar üzerine parlamentoda çoğunluğu sağlayan Muhafazakar Parti lideri ve başbakan David Cameron eşi Samantha Cameron ile fotoğrafını tweetleyerek herkes için iyi bir gelecek diledi. Seçimde öne çıkanlar arasında İskoç Ulusal Partisi’nin 56 milletvekili kazanması ve aralarında 20 yaşında olan Mhairi Black bulunması, İşçi Partisi’nin 25 milletvekili kaybetmesi ve Liberal Demokrat Parti’nin de en büyük kayba uğrayan olarak tarihe geçmesi bulunuyordu.
- Batı Afrika’dan İspanya’ya bir valizin içinde kaçırılmaya çalışılan 8 yaşındaki bir çocuk son anda fark edildi. Fildişi Sahili’nden Afrika’nın kuzey ucundaki İspanya toprağına giriş yapmaya çalışırken X-ray taramasıyla durumun farkına varıldı.
Görsel; EPA / Guardia Civil
- Dünyanın ikinci büyük mozaik sergileme alanı olarak övünen Hatay Arkeoloji Müzesi’nde restorasyon skandalı yaşandı. Eserler inşa edilen yeni müzeye taşınırken yapılan mozaiklerin restorasyon sonucu şaşkınlık yarattı.
Görsel; Arkeoloji Haber
Popüler Kültür:
- “Ryan Gosling Won’t Eat His Cereal” adlı Vine hesabıyla fenomenleşen Ryan McHenry, iki yıldır savaştığı kanser nedeniyle 27 yaşında vefat etti.
- Gosling ise Vine’a katılarak McHenry anısına mısır gevreği yediği bir video paylaştı. Oyuncu aynı zamanda McHenry’nin kız arkadaşına baş sağlığı niyetine çiçek gönderdi.
- 1 Mayıs itibariyle izinsiz SMS ve e-posta gönderimi yasaklandı. Buna rağmen gönderimi sürdürenleri ise ihbar ederek hakkında işlem yapmak mümkün. SMS Bitti servisi de bu işlemi sizler yerine yapan ve sonucu da doğrudan size ulaştıran bir servis olarak dikkat çekiyor.
- Gümüşsuyu’ndaki Twins Coffee Roasters, April Yayıncılık’la yaptığı anlaşmayla kitapların yanına kahveyle eşlik ediyor. Bir yıl boyunca kitap desenli kahve kartonları ve kitap kokusunun yanında satın alınan kitaplara kahve ikram edilecek.
- Coca Cola, hint ezgileriyle Aç Bir Coca Cola dediği yeni reklam filmiyle haftanın en çok konuşulan reklam olaylarından birisi oldu. Seveni kadar sevmeyeninin de eleştirilerine maruz kalan film çok tartışma yarattı.
- Yaklaşık 1 ay önce Porto Riko’ya tatil kazanan fakat eşiyle yalnız gitmek zorunda kalan Kevin Blandford’un mutsuz fotoğraflarını tüm internet takip etmişti ve hislerini paylaşmıştı. Fotoğrafları bu derece paylaşılınca, Blandford ikinci bir tatil daha kazandı. Aynı gemide, aynı tatil paketiyle ve ailesiyle birlikte seyahate çıktı. Mutsuz tatilinin yanına büyük renk katan ve eşiyle birlikte mutluluğunu yansıtan kareler bir öncekinin tam tersi hisleri yaşatıyor.
Görsel; Imgur
Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu