Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yasal Güçlerin İhlal Ettiği Haklara Karşı Mobil Adalet

Yasal Güçlerin İhlal Ettiği Haklara Karşı Mobil Adalet

Geliştirilen mobil uygulama, yasalara aykırı bir olayla karşılaşıldığında anlık video kaydedip rapor göndererek sivil muhabirliği sağlıyor.

Amerika’da 95 yıldır faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu American Civil Liberties Union (ACLU) yayınladığı yeni mobil uygulamasıyla kişisel hakların veya toplumsal yasaların ihlal edilebileceği durumlarda doğrudan görüntü ve bilgi paylaşılmasını sağlıyor. Kullanıcılar için uygulamanın 3 temel özelliği bulunuyor. Video kaydedip rapor gönderme, kişi hak ve özgürlüklerini öğrenme, yardıma ihtiyaç duyan birine tanık olma.

Yasa koruyucuların erkten aldığı gücü kötüye kullandığını veya kullanabileceği gören kişiler, uygulama üzerinden video kaydedip hiçbir ek işlem yapmadan doğrudan ACLU’ın Missouri temsilciliğine iletiliyor. Eğer yaşanan olaya dair daha fazla bilgiye sahipseniz de video ile birlikte basit bir rapor hazırlayarak iletilebiliyor.

Sıradan ve güneşli bir Amerika gününde bir anda yasa koruyucular tarafından tacize uğruyorsanız ve endişeleniyorsanız Tanık modu sizin için çevrenize haber veriyor. Konumunuzu paylaşarak size yakın insanlara uyarı gönderiyor ve yaşadığınız duruma seyirci kalmadan yanınıza geliyor.

Uygulamayı kullanarak muhabir ve tanık olduktan sonra 3. adım da yasal haklar konusunda bilgi sahibi olma. Tüm bunlarla karşılaştıktan sonra eğer sizin başınıza böyle bir şey gelirse yasalarla yapabileceklerinizi bilmek, çok daha etkili hareket etmenizi sağlayacaktır.

Sivil gazetecilik kavramıyla tanışmamızdan sonra bu tip uygulamaların ne kadar etkili olabileceğini görmeye devam ediyoruz. Uluslararası Af Örgütü’nün toplumsal olaylarda kullanmak üzere yayınladığı Panik Butonu uygulaması gibi Mobile Justice da her an karşımıza çıkabilen sorunları yasal dayanaklarla çözmemizi sağlıyor.

Görsel; Youtube