Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Kağıt Pil Şarj Edilebiliyor ve Kompostlanabiliyor

Bu Kağıt Pil Şarj Edilebiliyor ve Kompostlanabiliyor

Flint adlı şarj edilebilir kağıt piller; güvenli, esnek ve kompostlanabilir bir alternatif sunuyor.

Günümüzde dizüstü bilgisayarlardan telefonlara, akıllı ev aletlerine, otomobillere ve mikromobilite araçlarına kadar elektroniklerin çoğu pille çalışıyor. Günlük yaşamda hayati bir öneme kavuşan bu güç kaynaklarının aynı zamanda vücudumuzun yakınında tuttuğumuz en tehlikeli şeylerden biri olması ve gezegenin sağlığına da zarar vermesi işin en ironşk tarafı. Üretilme şekillerinden içerdikleri sürdürülebilir olmayan metallere ve kimyasallara kadar piller, doğayla ve yaşamla büyük bir uyumsuzluk içinde. Güneş ve rüzgar gibi yeşil enerjiler yalnızca pilleri şarj etme sürecinde devreye giriyor.

Flint adlı girişim ise kompostlanabilecek denli gerçek bir sürdürülebilir güç sağlamak için pil denen nesneyi adeta sıfırdan icat etmiş. Şirketle aynı adı taşıyan bu yenilikçi pil, bu alanda beklemedik malzemeler olan kağıt ve su ile yapılmış. Sıradan pillerde bulunan lityum, kobalt ve nikel gibi malzemeler bu pilde mevcut değil.

Diğer piller kadar yüksek performanslı ve uzun ömürlü

Teknik olarak şu parantezi açmakta da fayda var; bu piller, bildiğimiz kağıtla tam olarak aynı türde kağıttan yapılmıyor. Aslında pilin yapısal omurgası ve ayırıcısı olarak selülozu kullanıyor. Bitkilerden elde edilen bu malzemenin aynı zamanda kağıdın da hammaddesi olması dolayısıyla piller, “kağıt pil” olarak nitelendiriliyor. Aynı zamanda kağıt görümünde olan bir pil. Su ise çinko bazlı anot ile manganez bazlı katot arasındaki elektrik akışını taşıyan elektrolitlerin temeli olarak kullanılmış. Her iki malzeme de reaktif değil, güvenli ve dünyanın her yerinde yaygın olarak bulunabiliyor.

Bir pil, sürdürülebilir malzemelerden yapılmış olmanın ötesinde birçok başka avantaj sunuyor. Birincisi, inanılmaz bir esnekliğe sahip olması. Delindiğinde cebinizde patlamaması şöyle dursun, iki parçaya ayrıldığında bile hala güç üretebiliyor. Ayrıca su bazlı elektrolitler kullandığından yangına karşı da dayanıklı. Telefonlarda ve dizüstü bilgisayarlarda kullanıldıklarında, karmaşık ve pahalı soğutma sistemlerine olan ihtiyacı ortadan kaldıracak nitelikteler. Piller ayrıca güvenli bir şekilde katlanabiliyor ve bükülebiliyor.

Şirket, Flint’in tipik toksik şarj edilebilir pillerle aynı performansa sahip olduğunun altını çiziyor. Şarj edilebiliyorlar ve uzun ömürlüler. Ömürlerini tamamladıklarında ise vakumla kapatılmış muhafazanın çıkarılması, onları zararsız bileşenlere ayıran doğal bozulma sürecini başlatıyor.

Flint’in bir ürün olarak pilot üretimine bu yıl başlanması planlanıyor. Stratejik partnerler aracılığıyla dünyaya yayılması planlanan ürünün, yapay zeka ve blok zinciri gibi teknolojilerle tamamlanması hedefleniyor.

Görsel: Flint